Češky z Damašku se scházejí v pizzerii

Možná, že si mnozí posluchači vybaví příběh známého amerického románu a filmu Bez dcerky neodejdu. Američanka provdaná za Íránce se i se svou dcerou stala vězenkyní konzervativní rodiny svého manžela v Íránu. V Damašku jsem potkal Češky provdané pro změnu za Syřany. Mají podobné dramatické zkušenosti jako americká hrdinka?

V 80. letech minulého století měly československé vysoké školy v rámci východního bloku vysoký standard výuky. A jako bratrskou pomoc spřáteleným zemím nabízelo Československo také výhodné podmínky studia pro zahraniční zájemce. Především na technických oborech, medicíně nebo vojenských školách bylo mnoho studentů například z černé Afriky. Kdo by si ostatně nevzpomněl na Mirečka z legendárního filmového cyklu Básníků.

Spřátelené režimy tehdy vládly i v mnoha arabských zemích, a tak bylo mezi zahraničními studenty i mnoho Alžířanů, Libyjců, Palestinců nebo Syřanů. A jelikož se fyzické protiklady, jak známo, přitahují, nebyla tu nouze o milostné vztahy mezi snědými a černovlasými mládenci s očima jako uhel a blonďatými modrookými Češkami. Mnohé tyto vztahy nabyly i vážnějších rozměrů a přerostly ve šťastná manželství. Žijí však převážně daleko za hranicemi bývalého Československa.

„Studovali jsme spolu v Brně na technice. A už jsem byla tady,“ říká lakonicky o svém seznámení se se svým syrským manželem paní Jindra. Její syn ze smíšeného manželství mluví perfektně česky. Také paní Danu do Sýrie přivedla čistě srdeční záležitost. „Byla jsem zamilovaná, slepá, hluchá, neslyšela jsem, neviděla, takže jsem sem spadla, ani nevím jak,“ dodává.

Tuhle skupinu českých dam kolem čtyřicítky jsem potkal v jedné hlučné damašské pizzerii. Společný původ a vlastně i osud je dal v této vzdálené zemi dohromady. A podle slov paní Jany jsou Češky provdané do Sýrie i poměrně masovou záležitostí. „V Damašku je nás asi 50. Češky však žijí i v jiných městech Sýrie, takže je nás asi 200, možná i víc. Jsme různě roztroušené,“ přibližuje paní Jana.

I tady ovšem mezi nimi dochází ke sporům, a tak jsou dnes v Damašku hned dvě sdružení krajanek. Proč? „Asi se jim moc nelíbila naše vedoucí. Ta naše má šátek, prozradím vám to. Tamty jsou asi modernějšího stylu. Nevím, čím to bylo. Prostě jsme se rozešly, jsme rozdělené na dvě části,“ říká s úsměvem paní Jana.

Dámy však připouštějí, že za rozdělením může stát i náboženství jejich manželů. V jedné skupině jsou tak dneska ženy vdané za syrské muslimy a v druhé převážně ženy vdané za syrské křesťany. I v Sýrii se společnost, bohužel, stále více dělí podle náboženského vyznání.

Zajímalo mě proto, jak se chovají a cítí děti z těchto smíšených manželství. Především tam, kde si Češka vzala syrského muslima. Takhle se dívá na své dva syny paní Jana: „Mám to napůl. Jeden je nábožensky založený, chodí se modlit do mešity a vzal si dokonce jednu zahalenou. Druhý je zase sportovní typ. Takže mám doma jednoho takového, co můžu dělat? To se nedá změnit.“

Protože se v domácnostech těchto smíšených manželství mluví většinou česky, jsou jejich děti bilingvní a dobře ovládají jak češtinu, tak arabštinu. A vrátily by se naše krajanky po tolika letech v Sýrii zpátky žít svůj život v České republice?

„Dneska bych už tam asi žít nechtěla, ale jsem taková rozdvojená. Stále se mi stýská po starém Česku, které jsem znala. Dnes jezdím do Česka, ale už je to jiné Česko. Musela bych si hodně zvykat. Odjela jsem v roce 1990, tedy po revoluci. Znám tedy minulé Česko, tohle už je úplně něco jiného,“ říká paní Jindra.

Žádná z českých manželek v Sýrii si prý na nějaké špatné zacházení ze strany rodin svých mužů nestěžuje. Dramata obdobná americkému filmu, o němž padla zmínka v úvodu, se tak nekonají. České krajanky žijí se svými syrskými muži poklidný a zdá se, že i šťastný život v arabské Sýrii.

<iframe width="680" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=33.513061,36.291962&amp;spn=0.100187,0.233459&amp;z=12&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=33.513061,36.291962&amp;spn=0.100187,0.233459&amp;z=12&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Damašek</a></small>
autor: mac
Spustit audio