Český Krumlov zažívá restart, v ulicích zní zase čeština. „Takovou atmosféru si za peníze nekoupíte,“ tvrdí turisté

14. červenec 2020

Je to překvapení pro všechny. Jak pro turisty, tak pro podnikatele v Českém Krumlově. Všichni věštili ztracenou sezónu, zatím to tak ale nevypadá. Když tedy nepočítáme agentury, které jsou zaměřené výhradně na dovoz turistů z Asie.  

Čtěte také

Hotely a penziony ve starobylém městě na Vltavě zlevnily ubytování a oslovení majitelé si na nezájem turistů nestěžují. Prohlídky na zámku nebo třeba plavby na vorech je třeba si rezervovat včas, o to je také slušný zájem. Přitom ale na procházce městem se nemusíte bát, že do někoho vrazíte.

Zjistěte, co se děje v Česku, třeba jen kousek od vás, anebo naopak na druhém konci republiky. Naši letní reportéři jedou za vámi.

Poslouchejte Radiožurnál po celé prázdniny nebo sledujte naše sociální sítě.

„Úžasné, nikdo tady není,“ směje se na celé kolo Lucie, která s manželem Luborem a dvěma dětmi vyrazila do Českého Krumlova na čtyři dny. Večerní město je až překvapivě pusté, přes den se úzké uličky plní.

„Místní nám vyprávěli, že se ani kolikrát nemohli dostat přes centrum, kolik tu bylo turistů,“ říká Lubor, který si cíl rodinného výletu vybral záměrně. „Nechtěli jsme do ciziny a tohle nám přišlo jako ideální,“ vysvětluje.

„Nečekali jsme to“

Večerní procházka s výhledem na hrad

Lucie táhne Lubora za dalším dobrodružstvím a možná se trefí i do Hradební ulice k hospodě, před kterou sedí skupinka Maďarů. Uvnitř se sešli místní s harmonikou, aby si to taky užili. I víkendové večery jsou poklidné, na Ostrově si několik lidí fotografuje nasvícený zámek a se skleničkou vína v ruce pozorují cvrkot Veronika s Petrem.  Sice mají dvě malé děti, ale před měsícem se vzali a jsou tak trochu na svatební cestě. 

„Takhle Krumlov asi nikdy neuvidíme, proto jsme přijeli. Takovou atmosféru si nekoupíte ani za peníze,“ říká Petr a oceňuje i penzion, ze kterého si dívá přímo na hrad. „Pro nás čtyři v obrovském pokoji zařízeném v historickém stylu to stojí 1500 korun i se snídaní,“ pochvaluje si.

Přestože město nekřižují davy, i obsluha Festi baru v Soukenické ulici je spokojená. Barbora si před půlnocí i zazpívá a Petr míchá poslední drinky.

„Nečekali jsme, že to bude tak dobré, alespoň u nás v baru. Nás zase tolik Číňané neživili,“ říká Petr a Barbora pragmaticky dodává, že Číňané nejsou zvyklí dávat spropitné. „Čeští zákazníci jsou příjemná změna oproti všem těm turistům z ciziny.“  

Barbora s Petrem jsou spokojení

Barbora oceňuje i to, že se nemusí do práce strategicky proplétat bočními uličkami. „Já to mám do baru pět minut, kolikrát jsem se nemohla přes ty davy dostat a obcházela jsem to třeba čtvrt hodiny.“ Bar zavírá po půlnoci a Petr z okénka občas někoho pozdraví. „Teď sem za námi chodí přátelé z města, máme své štamgasty,“ říká.

Nižší ceny a Češi v knize hostů

Na druhé straně města v Rooseveltově ulici vlastní pension Miroslav Pojsl. Dlouho se nemohl vzpamatovat z toho, jak bylo na jaře město prázdné. „Šel jsem se projít a měl jsem tak zvláštní pocity, jako bych to město chvílemi ani neznal,“ svěřuje se. 

Od června už je ale zase v penzionu, chystá snídaně a zapisuje rezervace. Ceny za vícedenní pobyty snížil o čtvrtinu.

„Penzion se zaplnil velice hezky, až nás to překvapilo, kolik Čechů chce vidět Krumlov,“ říká šedesátník a listuje v knize hostů. „Ti co se orientovali jenom na zahraniční klientelu, tak bohužel. My, co ubytováváme i Čechy, tak s tím problém nemáme. Já jsem spokojený.“

Přes den se ulice trochu zaplní

Miroslav Pojsl může být spokojený i dál, čeští turisté se u něj objednávají už i na září. Dokonce mu ani nevadí, že přišel na jaře o zajímavý obchod. Chtěli si u něj pronajmout kancelář Indové, aby mohli přivážet své turisty. „Dneska jsem rád, že to padlo,“ neskrývá. 

Po čínských turistech zůstaly letos ve městě jen nápisy na letácích a v Masné ulici uzavřená kancelář China service.  

Restart celého města

Ani v těsných uličkách není těsno

Pro řadu podnikatelů je to ale těžká rána a tratí i samotné město Český Krumlov. Podle nezávislého starosty Dalibora Cardy přichází město o 50 milionů korun. Z toho jenom dvacet milionů korun byly poplatky za parkování autobusů.

„Musíme šetřit a zřejmě si vezmeme půjčku,“ říká starosta, který věří, že město peníze získá od turistů v následujících letech. „Je to zvláštní pocit a myslím, že tady zažíváme příjemný restart. Slyšíte češtinu, slovenštinu, němčinu a občas i angličtinu. Není to beznadějné.“

Pro návštěvu starobylého Českého Krumlova je letošní léto jedinečná šance. Příští rok se vše možná vrátí do starých kolejí, zase tu bude hlava na hlavě a česky se bude mluvit jenom na sídlišti.   

autoři: Ľubomír Smatana , als
Spustit audio

Související