Snažím se zjistit, jakou cestou by Český Krumlov měl jít, říká Kateřina Šedá

Brněnská výtvarnice Kateřina Šedá chce ve svém projektu uměleckou formou přiblížit život v centru města, které je obležené turisty. Do centra Českého Krumlova postupně na určitou dobu zavítá 15 rodin, jejichž úkolem bude reflektovat, jak se jim ve městě žije.

Kateřina Šedá zdůrazňuje, že projekt není v žádném případě realizovaný kvůli turistům – nejde o žádnou hru v historických kostýmech, ale lidé se snaží vytvářet něco, co by jim přišlo normální i ve vlastních domovech.

„Cílem je vytvořit zprávu, co dělají a jak na to okolí reaguje,“ vysvětluje. A hned zpočátku projektu přišly různé reakce – jedna rodina si například pochvaluje, že v centru má možnost provozovat to, co na sídlišti nemůže.

Nechybí ale i negativní zkušenosti – konflikty s místními, úskalí bydlení v centru a komplikovanost samotného místa. „Ukazuje se, že řada věcí není ovlivněná vztahy, ale místem… složitostí, jak tam bydlet, co provozovat a jakým způsobem se ve městě chovat,“ nastiňuje.

Projekt je českým příspěvkem k mezinárodnímu architektonickému bienále v Benátkách

 

Přiznává také, že projekt poukázal na řadu problémů. Místní mají pocit, že radnice podporuje turismus. Projekt nicméně odhalil, že město investovalo především do škol a hřišť. „Investice do turismu jsou, řekla bych, nulové,“ zdůrazňuje.

Projekt se tak snaží nalézt rovnováhu mezi místními, kteří ve městě fungují, a potřebami turistického ruchu. „Klade si otázku, zda se nemají více podporovat služby, které by sloužily k jiným věcem než turismu,“ uzavírá.

autoři: Jan Moláček , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.