Černý kašel ohrožuje především děti. U dospělých je zásadní očkování, radí expert

30. září 2019

V Česku se šíří černý kašel. Vedle spalniček v Česku roste i počet případů černého kašle. Zatímco loni za celý rok onemocnělo 750 lidí, od letošního ledna už Státní zdravotní ústav eviduje víc než 760 případů. Místopředseda Sdružení praktických lékařů Petr Šubrt upozorňuje, že za posledních 15 let se výskyt černého kašle zhruba ztrojnásobil.

Jak nejlépe se vyvarovat nemoci? Podle Šubrta je důležité odchytnout nakažené dospělé. Příznaky nemoci totiž mohou vypadat banálně a těžko je jak pacient, tak lékař rozpoznají. „Problém je, že nemocný může nakazit malé dítě, u něhož je imunita v prvním roce života minimální a je tak velmi ohroženo,“ varuje.

Protilátky na černý kašel se dají zjistit podobně jako u spalniček, což ale trvá delší dobu a reagovat je potřeba velmi rychle. Vakcína na očkování je ale k dispozici, což je podle Šubrta zásadní.  

Černý kašel se v současnosti šíří hlavně mezi dospělými ve velkých městech. Onemocnění ze začátku vypadá jako běžné nachlazení. Pacient může mít zvýšenou teplotu, rýmu a pokašlává. Záchvaty kašle se opakují, zhoršují, prohlubují a frekvence může být až 50krát za den.

Na trhu existují vakcíny, které mají protilátky proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Právě ty jsou vhodné právě pro dospělé. Očkování je vhodné především tam, kde dospělí očekávají příchod dítěte do rodiny.

„Matky se mohou očkovat před nebo během těhotenství a minimalizovat tak riziko, že dítě onemocní, pokud by tam byl nosič,“ radí.

Léčba antibiotiky

Černý kašel je kapénková infekce, nemoc se léči antibiotiky. Ty ale nevyléčí příznaky okamžitě, spíše zabraňují rozmnožování bakterií, a průběh nemoci je tak lehčí.

„U ohrožených dětí trvalé následky bývaly, a mohou být i nyní,“ připomíná. K nim patří například infekční projevy jako zánět středního ucha, zánět plic nebo také krvácení do spojivek a mozku.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související