Černá barva na talíři příliš neláká. Ale nenechte se odradit, radí Španělé a doporučují svoji černou rýži

Černá barva není oblíbená jenom v módě, ve Španělsku na ni narazíte i v gastronomii. Pokrm černé barvy a na černé pánvi, vás asi na první pohled nezláká. Ale ochutnat byste ho určitě měli, doporučuje reportérka Lubica Zlochová. Aros negro neboli černá rýže je ve Španělsku skvělou pochoutkou.

Arroz negro, černá rýže, je ve španělské gastronomii zastíněná jinou vyhlášenou specialitou – paellou ze žluté rýže. Paellu návštěvníci Španělska rádi ochutnávají jako coby typickou lokální pochoutku. Vyzkoušet ale až strašidelně vypadající černou rýži si většinou troufne málokdo.

Španělsko je stejná gastronomická velmoc jako Francie nebo Itálie. Připlaťte si za jamón!

šunka jamón

Prázdniny jsou tu, takže mnozí cestujeme za hranice všechních dnů. Pokud míříte do Španělska, vezměte na vědomí, že jste v gastronomické velmoci neméně významné než třeba Francie nebo Itálie. U nás se však toho o španělské kuchyni moc neví a restaurací, které by vám nabídly jejich rozmanité pokrmy, je jako šafránu.

O tom, že recept na toto jídlo kdysi vymysleli rybáři a námořníci, mi vypráví Pedro, šéfkuchař velké pobřežní restaurace.

Recept pochází údajně z provincie Alicante, což se odráží i v názvu receptu. Na mnoha místech Španělska ho v jídelním lístku uvádějí jako Arroz negro alicantino.

Tinktura ze sépie a česneková omáčka

Proč je ale vlastně rýže černá? Šéfkuchař Pedro vysvětluje, že je to díky výtažku barviva ze sépie a jiných mořských hlavonožců. Kromě této tajemné přísady se do jídla přidávají také krevety, kalamáry nebo případně jiní měkkýši. K rýži se ještě podává česneková omáčka.

Právě chuť česneku si pochvaluje turistka z Kanady, která má právě před sebou talíř této černé pochoutky. Prý se k jídlu báječně hodí a sós s názvem ali-oli dodává rýži krémovou konzistenci, svěžest, jemnost a příjemné aroma.

Nemám moc rád ryby, ale tahle chuť není rybí. Těžko ji přesně popsat. Ve Španělsku jsem byl už několikrát, ale nikdy jsem si černou rýži nedal. Vypadalo to zajímavě, ale nelákalo mě to. Dnes ji tedy jím poprvé a k mému překvapení je to opravdu dobré.
popisuje Slovák Rado své první dojmy z arroz negro

Černé nádobí hospodyňky odrazuje

Španělští rybáři i labužníci mají žně. Začala sezóna tuňáků

Tuňák druhu Thunus obesus dosahuje hmotnosti až 250 kilogramů. Tento má jen necelých 70

Máte rádi steaky z tuňáka nebo třeba tuňákové pomazánky a saláty? Jestli patříte mezi milovníky této ryby, asi víte, že právě teď je ideální období k jejímu lovení. Oblastí, kde tuňáky ve velkém chovají a loví, je například jihozápadní pobřeží Španělska. Reportérka Lubica Zlochová se vydala do obchodu, kde zákazníkům čerstvě uloveného tuňáka naporcují přímo před očima.

Podle paní Loly je černá rýže typické jídlo, které si Španělé dávají spíš v restauraci než doma. Černá tinktura ze sépie totiž zabarví i kuchyňské náčiní a příprava černé rýže je tedy náročnější na mytí nádobí. Španělé si podle šéfkuchaře Pedra nechtějí komplikovat život a na černou rýži proto chodí radši do restaurací a barů.

V nabídce ji mají hlavně podniky v letoviscích. Pokud se tedy do Španělska vydáte, vyzkoušejte kromě tradiční paelly i černou rýži. Myslím, že až ji ochutnáte, budete mile překvapení.

autoři: Ľubica Zlochová , and
Spustit audio

Související