Španělsko je stejná gastronomická velmoc jako Francie nebo Itálie. Připlaťte si za jamón!

15. červenec 2017
Glosa Pavla Maurera

Prázdniny jsou tu, takže mnozí cestujeme za hranice všechních dnů. Pokud míříte do Španělska, vezměte na vědomí, že jste v gastronomické velmoci neméně významné než třeba Francie nebo Itálie. U nás se však toho o španělské kuchyni moc neví a restaurací, které by vám nabídly jejich rozmanité pokrmy, je jako šafránu.

Jinak se vaří v Baskicku, v Extramaduře či v Katalánsku, i když jste pořád ve Španělsku. Třeba oblíbená studená polévka gazpačo se na severu připravuje z rajčat, olivového oleje, česneku a paprik, zatímco do podobné polévky jménem salmorejo se v Andalusii - ještě přidává chléb, sušená šunka a vařené vejce.

V celém království však můžete určitě ochutnat typické - tapas, neboli různě upravené jednohubky, malá jídla skládající se prakticky ze všeho, co vás napadne. Maso, uzené ryby, mrkev v česneku nebo pomazánka z kraba. Španělé ďobají tyhle svoje miniporcičky prakticky kdykoli a rádi je zapíjejí lehkým bílým sherry nebo červeným vínem, které se v této zemi podává přímo z lednice.

Nezapomeňte také ochutnat národní pokrm paellu - což je velká pánev s rýží a masem, mořskými plody nebo zeleninou a nebo se vším dohromady. Paella může být skvělá, ale - pozor - i turisticky ošizená. Každopádně je to jídlo laciné a je ho vždy dost pro všechny. Stejné je to s populárním kořeněným ovocným nápojem - sangria, který vám nabídnou téměř v každém podniku.


Sangria má stovky receptur a věřte, že na ingrediencích, poměru alkoholu a vody dokáže hospodský docela slušně ušetřit. Já si ji tedy nikdy nedávám. Ta se má dělat doma!Pavel Maurer

Ještě jedna místní zvláštnost: slaná snídaně. Španělé nejčastěji snídají opečenou bílou bagetu politou olivovým olejem, protlakem z čerstvých rajčat a plátkem ovčího sýra či jamónu. Jamón - neboli sušená šunka je jedním z nejvýznamnějších místních produktů. Jamón může vyzrávat i několik let a určitě si jej povšimnete v obchodech nebo v restauracích, jak všude visí celé kýty.

Jamón se krájí tenkým nožem na milimetrové plátky, jinak byste toto vysušené maso těžko pokousali. Pokud ovšem neochutnáte jamón, nebyli jste ve Španělsku! Ale pozor, vždy se nejdříve zeptejte kolik stojí, protože cena deseti deka jamónu může být 3 eura, ale i 20 euro, podle toho, jaké to bylo prase, kolik let maso zrálo a zda to prasátko byl pravý iberijský vepř a zda jedl cokoli a nebo byl krmen kvalitními žaludy.

Tyto jamóny jsou nejdražší a poznáte to právě podle těch žaludů, co jsou na obalu kýty vyobrazeny. Jak je uvidíte, vězte, že to bude drahé, ale chuťově zažijete totální nirvánu po Španělsku!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio