Čekací doba na logopeda půl roku? „Je lepší počkat si na skutečného odborníka,“ říká logopedka

4. říjen 2022

Předškolní děti stále častěji navštěvují logopeda. Pomoc logopedů vyhledává i čím dál více dospělých. Celkově počet logopedických pacientů vzrostl o čtvrtinu. Co to způsobuje? „Velkým faktorem je skvělá zdravotní péče – lékaři jsou velmi úspěšní v záchraně života, zachraňují velmi nedonošená miminka nebo velmi komplikované porody,“ říká Barbora Richtrová, členka Asociace klinických psychologů. Jak poznat, že dítě potřebuje logopedickou pomoc? Poslechněte si celý rozhovor.

Kdy vyhledat odbornou pomoc?

Záleží na věku dítěte – v roce a půl je alarmující, pokud je dítě extrémně dráždivé, nesdílí pozornost nebo má výrazně opožděný psychomotorický vývoj. Nezajímá se o hračky, zvuky, nepoužívá gesta, nemá oční kontakt.

Čtěte také

Nejvýrazněji to rodiče zachytí kolem druhého roku – pokud dítě neumí alespoň padesát slov nebo nespojuje slova do větných celků, je důvod k návštěvě klinického logopeda.

Velký milník je kolem třetího roku, pokud dítě nevypráví, nemluví nebo výrazně komolí slova, zaměňuje hlásky, má náznak neplynulosti řeči nebo poruchy hlasu. V úplně předškolním věku čtyři pět let ke všemu, co jsem zmínila, patří ještě, pokud nemluví v nějakých konkrétních sociálních situacích anebo má jazyk mezi zuby.

Hlídá a řeší se toho strašně moc. V jakémkoli případě je určitě lepší se objednat ke klinickému logopedovi a nechat se pořádně vyšetřit. Odborník řekne, zda je péče potřebná, nebo ne.

Podle statistik vám v porovnání s loňskem přibyla čtvrtina klientů. Souvisí to s pandemií, že lidé s vyšetřeními vyčkávali? Nebo je za tím ještě jiná příčina?

Pandemie určitě nárůst pacientů umocnila, ale vyšší zájem v populaci o klinickou logopedii jsme zaznamenali i před pandemií. Jeden faktor je, že laická i odborná veřejnost je dobře informovaná.

Z internetu člověk ví, že se všechno samo vývojem neupraví. Ví, že je potřeba navštívit odborníka. Jedním z důvodů může taky být, že umíme lépe diagnostikovat a včas zachytit různé jevy, které se týkají jazykových dovedností.

A velkým faktorem je taky skvělá zdravotní péče – lékaři jsou velmi úspěšní v záchraně života, zachraňují nedonošená miminka nebo velmi komplikované porody. Anebo i neurotraumata u dospělých lidí. Po mozkových příhodách je léčba čím dál úspěšnější, takže z toho může nárůst vyplývat taky.

Dítě potřebuje logopedickou pomoc, pokud:

  • je v 1,5 roce extrémně dráždivé, nesdílí pozornost nebo má výrazně opožděný psychomotorický vývoj, nezajímá se o hračky, zvuky, nepoužívá gesta, nemá oční kontakt,
  • ve 2 letech neumí alespoň padesát slov nebo nespojuje slova do větných celků,
  • ve 3 letech nevypráví, nemluví nebo výrazně komolí slova, zaměňuje hlásky, nebo má náznak neplynulosti řeči nebo poruchy hlasu,
  • v předškolním věku 4, 5 let nemluví v nějakých konkrétních sociálních situacích anebo má jazyk mezi zuby. 

S čím se na vás klienti obracejí nejčastěji?

Největší nárůst v dětské populaci je u neurovývojových poruch – děti s duševními poruchami jako je autismus, vývojová porucha jazyka a další. Jsou to nemoci se silným genetickým vlivem. V dospělé populaci nejvíc přibývá lidí po cévních mozkových příhodách, ale i osob s neurodegenerativním onemocněním.

Čtěte také

Někteří pacienti čekají prý na vyšetření i půl roku. Je to výjimka nebo už pravidlo?

Pomalu už to začíná být pravidlem. Ve zdravotnictví obecně je nedostatek odborníků. Ale půl roku není zas tak hrozná doba. Osobně to nepovažuju za nějak kritické. Je to hraniční, ale platí, že je lepší si počkat na skutečného odborníka než jít k laikovi, který má skvělou reklamu.

Je vás logopedů dost? Je o logopedii mezi studenty zájem?

O logopedii zájem je, dostatek logopedů relativně je. Jednání s ministerstvem zdravotnictví i jejich programové prohlášení je takové, že nelékařští pracovníci ve zdravotnictví by měli mít zjednodušené postgraduální vzdělávání, aby nás bylo ještě víc.

A určitě by nám pomohlo, kdyby všechny nelékařské obory byly na lékařských fakultách. Tím by se zjednodušilo vzdělávání a bylo by nás ještě víc.

autoři: Petr Král , agf
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.