Býci v koridách, dětská a fotbalová hřiště měli ve Španělsku donedávna něco společného. Tamní býčí arény změnu nechystají

Pokud jste někdy viděli býčí arénu tedy koridu, jistě víte, že povrch, na kterém bojuje matador s býkem je žluté barvy, a vypadá jako písek nebo žlutá hlína. Většina býčích stadionů ale není pokrytá pískem, ale tzv. „alberem“. Albero je vápencový materiál, který se vytvořil už před pěti miliony let.

Slovo „aréna“ sice znamená ve španělštině „písek“, býčí aréna je ale pokrytá něčím jiným, a to alberem. Prastarý materiál má žlutou až okrovou barvu, na pohled je písku podobný a má různé využití.

Postav z albera třeba zeď

José Antonio Mora, majitel stavební firmy říká, že albero se může přidávat do cihel, případně na stavbách také do vápna, a může se z něho i stavět. Nejvíc je však takto materiál vidět v parcích, převážně v jižním Španělsku. Jsou z něho udělané chodníčky a v minulosti se dávali i na dětská hřiště.

Čtěte také

Albero je vlastně typ vápence. Z 80 % je to kalcit, 12 % křemen, zbytek tvoří například dolomit, živec a goethit. A právě posledně jmenovanému minerálu vděčí albero za charakteristickou okrovou barvu. Tedy přesně tu, kterou mají býčí arény.

V rodném městečku José Antonia v Andalusii měli z albera do nedávna i fotbalová hřiště. Ty si ještě z 90. let pamatuju také já. A vzpomínám si i na to, jak jsem se divila, proč Španělé nehrávají fotbal jen na trávě, ale mají plno hřišť s touto divnou žlutou zeminou.

Prohánějí se po něm býci

Tehdy jsem ještě netušila, že „žlutá země“ je právě to albero. A že Španělé často hrají fotbal na stejném povrchu, na jakém se pohybují i matadoři a býci v koridě, tedy býčí aréně.

Ještě víc mě překvapilo, když jsem zjistila, že tento žlutý nebo spíš okrový materiál vznikl už před 5 milióny let. Bylo to v povodí řeky Guadalquivir na jihu Španělska. Řeka teče například přes nádherná andaluská města Cordobu a Sevillu. Oblast, kde se nachází lom, ve kterém se albero těží, je právě mezi těmito městy, a jmenuje se Los Alcores.

Čtěte také

Albero na fotbalových stadionech už dříve vystřídal umělý nebo opravdový trávník, potvrzuje José Antonio. V býčí aréně ale něco takového nehrozí.

A okrovo-žluté chodníčky z albera si dosud svoje zastoupení drží i v městských parcích. A to téměř všude ve Španělsku, ve větší míře ale v jeho jižní části.

Výhodou albera je například to, že v horké Andalusii se chodníčky, cestičky nebo patia z něj se nerozpalují tak, jako ty asfaltové. Stačí je ráno polít a několik hodin dokonce udrží vláhu bez toho, aniž by vzniklo bláto. Lidé se po nich potom můžou příjemně procházet a nepotřebují k tomu ani fotbalový míč, ani rohaté býky.

autoři: Ľubica Zlochová , aka
Spustit audio

Související