Mnohde je ještě brzo, ve Španělsku ale už pilně vysazují a zastřihávají stromy. A je to dřina, nástroj na ty velké je dost těžký

V Česku je na to ještě brzo. Jsou ale země, kde už pár týdnů zastřihávají i sázejí stromy, a to například oblasti kolem Valencie u Středozemního moře, nebo jihošpanělská Andalusie. Právě tam, nedaleko Sevilly, sídlí manželský pár zahradníků a ti vysvětlují, proč mají v zimním období tolik práce.

Paní Consuela a její manžel Juan José se profesi zahradníků věnují už více než 25 let. Připadá mi zvláštní, že koncem ledna můžou sázet ovocné stromy nebo růže, oleandry, a dokonce i mandlovník, jak to  právě dělají v této zahradě u rodinného domu.

Čtěte také

Consuela, kadeřavá černovláska, mi vysvětluje, že sázet v zimě má v těchto končinách svoje výhody. Když si totiž stromek, okrasný keř, nebo jako v tomto případě, záhony růží, ibišků a oleandrů zvyknou na půdu už teď, je jasné, že na jaře budou silné.

Stromy sázejí i na jaře

Paní Consuela upřesňuje, že slabá zima ještě neznamená, že by nesázeli také na jaře. Jenže to už je někdy horko a slunce pálí tak silně, že když se čerstvě vysazeným květinám a stromům nedostane adekvátní vláhy, můžou uhynout. Zahradnice má mimochodem dlouhé barevné nehty upravené do špičky, ozdobené podle poslední módy.

Překážejí ji prý trochu jen tehdy, když stříhá olivovníky nebo mohutné túje. Ale to jen proto, že pilka, kterou musí pro tuto práci použít je velká a váží 3 kilogramy. Manžel svoji ženu opraví, pracovní nástroj, který používají, váží dokonce 5,5 kilogramu.

Pozor, palmy nestříhat

Juan José mi ještě říká, že v tomto zimním období je možné stříhat prakticky všechny peckové ovocné stromy – broskvoně, slivovníky švestky, nebo pomerančovníky, citrónovníky a olivovníky, pokud už jsou po sklizni. Jediné, co se teď nestříhá, jsou palmy.

Planika, jahodový strom

Pan Juan José právě v rohu zahrady rodinného domu zasadil keř ibišku. Ten se zastřihává také v zimě, stačí jednou v roce. K mandlovníku, pomerančovníku, citrónovníku, růžím, oleandrům a ibišku přisadí do opačného konce zahrady také keřík s názvem „madroňo“, v překlad planiku obecnou. Madrid, hlavní město Španělska, ho má ve svém znaku. Na kulaté červené plody planiky se ve vyobrazení snaží dosáhnout medvědice.

Zahradníci ještě přivedou k čerstvě zasazeným stromkům a záhonům automatický zavlažovací systém s časovačem. Jsme na jinu Španělska, vody je tady nedostatek a je třeba s ní šetřit. Consuela s Juanem Josém vědí, že už za pár týdnů rozkvete právě zasazený sladký mandlovník, zanedlouho také citrónovník a mladý pomerančovník. Po nich oleandry a růže. A potom to tady bude vypadat jako v malém ráji.

autoři: Ľubica Zlochová , aka
Spustit audio

Související