Obliba toreadorů ve Španělsku se vyrovná té rockových hvězd. Fanoušci na ně čekají před halou a touží po společné fotce

Už několik měsíců po covidové pauze se znovu plní hlediště divadel, tribuny stadionů a ve Španělsku diváci zaplňují taky býčí arény! Korida je tak opět vyhledávanou podívanou, jak pro domácí Španěly, tak i turisty.

Před arénou v Seville se tlačily desítky lidí, aby slavné toreadory na vlastní oči viděli a mohli se jich dotknout. 

Mačkáme se v davu lidí před býčí arénou La Maestranza. Je čtvrt na sedm a korida začíná v půl. Stovky fanoušků ale ještě pořád vcházejí do hlediště arény.

V tlačenici při příchodů toreadorů

Ve stupni nejvyšší pozornosti, s mobily připravenými fotit se stavějí lidé na špičky a nakukují do úzké uličky. Pochopím, že čekají na příchod toreadorů.

Drobný pán, kterého mám nalepeného na rameni mi říká, že mají přijít všichni dnešní toreadoři: El Juli, Roca Rey a Tomas Rufo. Juliho znám, je to toreadorská celebrita, bleskne mi hlavou. Ale to už se blíží první bílý mikrobus s toreadorem a jeho cuadrillou, tedy týmem. Skoro mi kolem přejede nohu, ale v tom už se otevírají posuvné dveře a z mikrobusu vystupuje nevysoký muž – toreádor Roca Rey, jak mi říká pán vedle.

Pestrobarevná show

Matador s černými nagelovanými vlasy má zlatofialově se lesknoucí oblečení, které se hned od prvního okamžiku odráží z obrazovek mobilů. Lidé cvakají jako diví a povzbudivě na toreadora pokřikují.

Čtěte také

Podobná situace se v rychlém sledu zopakuje ještě dvakrát, vždyť korida má začít už za pět minut. Z mikrobusu vystupuje El Juli, krátce po něm z dalšího také Tomas Rufo. Dav se za nimi semkne a uzavře. Teď jsem i já natlačená na blýskavém oblečku jednoho z toreádorů a dav mě nese směrem k bráně s nápisem: „La puerta de patio de cuadrillas“, přes kterou matadoři vcházejí dovnitř arény.

Být téměř umačkán je dobré

Juan Carlos má bránu na starost. Popisuje mi, že tento pěší příchod toreádorů mezi fanoušky, kteří se k matadorům chovají jako k rockovým hvězdám, je v Seville typický.

Namítám, že lidé by mohli toreádory také umačkat, ale Juan Carlos mi objasní, že právě to se toreadorům líbí. Přítomnost davu je nabudí a vyburcuje. Znamená to také, že v aréně bude mnoho fanoušku. Mnozí z nich dokonce ani nesehnali vstupenku na koridu, ale i tak chtějí odvážné hrdiny vidět na vlastní oči.

To je případ tří chlapíků z portugalského Lisabonu. José, Vicen a Pablo do Sevilly přijeli na 3 dny, ale na koridu se nedostali. Na tu dnešní se půjdou dívat v televizi do nedalekého baru. I to je tady typické. Ptají se mě, proč je nahrávám, tak jim odpovídám.

Jásají, že milují české pivo. Teď si však můžou dát akorát to španělské. Času na to mají dost, protože korida trvá přibližně tři hodiny.

autoři: Ľubica Zlochová , aka
Spustit audio

Související