Budeme mít jinou Velkou Británii, jinou Evropu, zaznělo ve Speciálu Radiožurnálu

Velká Británie opouští Evropskou unii. Ale kdy přesně a jak bolestivé bude rozvodové řízení? Jak pocítí vystoupení Británie z Unie lidé, kteří tam pracují a studují? A jaké budou ekonomické dopady? Nejenom takové otázky kladla svým hostům ve Speciálu Radiožurnálu moderátorka Helena Šulcová.

„Den s velkým D.“ Tak označuje dnešní výsledek britského referenda Cyril Svoboda, bývalý ministr zahraniční a ředitel Diplomatické akademie. „Od tohoto dne budeme mít jinou Británii a jinou Evropu,“ říká s tím, že Skotové a Irové buď udělají referendum o vystoupení, nebo si řeknou o takvou autonomii, že Británie bude jiná.

Bez Velké Británie bude podle něj slabší i Evropská unie, mnohem silnější ale bude Německo a potažmo německo-francouzský motor. „Evropská unie dostala kopanec, o který si koledovala,“ upozorňuje s tím, že máme-li učinit Evropu svěží a novou, tak se ukazuje, že musí přijít noví lidé.

Co se ale změní pro ty, kteří v Británii pracují, nebo se k tomu chystají? Podle vedoucího katedry evropského práva na Právnické fakultě UK Michala Tomáška pro ty, kteří v Británii jsou, by se nemělo měnit vůbec nic.

Čtěte také

Připouští ale, že nový režim, který by byl zaváděn, by mohl být odlišný. „Za pár let to může být jinak. O Evropském soudu si Velká Británie tak akorát bude moci číst v novinách,“ podotýká. A co se týče britských univerzit, tak ty budou podle něj brexitem velice dotčeny.

Jaké budou ekonomické dopady?

Brexit je hlavně zásadní nejistota pro budoucnost britské ekonomiky, vyzdvihuje europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer, a bude záležet na tom, jak si Britové budou schopni dojednat své vlastní ekonomické aranžmá ve vztahu s Evropskou unií.

Cyril Svoboda

„V případě, že by partnerství bylo velmi podobné tomu dnešnímu, tak by dopady nebyly tak velké,“ nastiňuje. Jakmile ale bude chtít Británie omezit například volný pohyb osob, tak nebude schopná dostat přístup na společný evropský trh. „V tom případě britská ekonomika zpomalí,“ říká s tím, že druhým faktorem bude nejistota.

Europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach předpokládá, že Velká Británie bude chtít zůstat součástí ekonomické spolupráce, chce se vyvázat z té politické.

„Pokud Britové nebudou chtít zavést cla na evropské a české zboží, pokud Češi nebo EU nebude chtít zavést cla ne britské zboží, tak žádný problém nenastane a obchodování bude pokračovat jako dosud,“ míní.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio