Boty s karbonem? „Někdo na ně nedá dopustit, ale je to takový technický doping,“ tvrdí vytrvalkyně

25. listopad 2021

Hostem sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem je vytrvalkyně Moira Stewartová. Jak se dostala k běhání na delších tratích? Mluví jí rodiče, bývalí reprezentanti Česka a Skotska, do tréninku? A co ji na závodění nejvíce baví? Poslechněte si celý rozhovor!

Běhání je ve společnosti poměrně velký fenomén. Co na to říkáš?

Samozřejmě vidím ráda, když lidé běhají, protože je to můj sport. Líbí se mi, že je to baví. Je to jednoduché, stačí jen vyběhnout z domu, i když to občas stojí hodně přemáhání. Obdivuji je za to, že se po práci seberou a jdou ještě běhat. Na druhou stranu nejsem zastáncem toho, když si někteří usmyslí, že si za pár měsíců zaběhnou maraton. Měli by začínat na kratších distancích, protože maraton je pro tělo záhul. Chce to spoustu zkušeností. 

Čtěte také

Co bys doporučila lidem, kteří se v běhu chtějí posouvat dál?

Myslím si, že je dobré začít svým tempem. Určitě by se neměli srovnávat s ostatními. Když člověk vidí, že běhá nějakým tempem a snaží se s někým srovnávat, tak to není dobře. Dobré je začít zvolna, nemusí to být ani souvislý běh. 

Teď možná trochu odejdu od toho hobby běhání k profesionálům, ale co boty?

Mezi běžci je to velké téma. Není to zase taková novinka, ale pár let se řeší boty s karbonovým plátem. V podrážce je zabudovaný karbonový plát, někdy to bývají i tyčinky. Někteří na to nedají dopustit a někteří jsou proti tomu, protože je to takový technický doping. Už se ví, že to pomáhá jen běžcům, kteří umí běhat. Jde o nějaký drive. Šetří to energii a nohu při dopadu, tělo i dech se zklidní.

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , vla

Související