Bohumír Janský

21. únor 2008

Hostem Radiožurnálu byl geograf a hydrolog Bohumír Janský. Jak se hledají prameny Amazonky? Jaký vliv má globální oteplování na ledovcová jezera? A budeme jednou moci opět pít vodu z řek? I na to se Bohumíra Janského ptala moderátorka Lucie Výborná. Ve čtvrtek 22. února bude hostem trenér Marian Jelínek.

Moderátorka přivítala posluchače Radiožurnálu tentokrát poněkud netradičně. V ruce s nejvyšším peruánským civilním vyznamenáním, které si s sebou do studia Bohumír Janský přinesl. Od místní vlády ho český hydrolog obdržel za objevení čtyř pramenů Amazonky.

Bohumír Janský věnuje hydrologii celý svůj profesní život. "Voda je nejen životodárnou tekutinou, bez níž není život na Zemi, ale je také úžasným médiem, které přetváří naši planetu," popsal ve vysílání svoji zálibu ve vodě.

Společně s moderátorkou rozebíral Bohumír Janský téma globálního oteplování a jeho projevy z pohledu hydrologa. Zmínili tak například tání horských ledovců nebo protrhávání horských morénových jezer.

Došlo i na zřejmě nejznámější hrozbu tohoto druhu - možné protržení hráze jezera Petrova v Kyrgyzstánu. "Toto unikátní jezero mělo ještě začátkem 20. století rozlohu několika arů. Teď má 380 hektarů a jeho plocha se neustále zvětšuje rychlostí 6-10 hektarů ročně. To je obrovský nápor na nezpevněnou hráz tohoto jezera," uvedl hydrolog Janský ve vysílání Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu. Podle něj se možné následky dají srovnat s protržením přehrady. Společně s kolegy proto český vědec pracuje na krizovém scénáři v této oblasti a navrhuje možná řešení.

Ještě před revolucí v roce 1989 odletěl Bohumír Jánský poprvé do Latinské Ameriky. "Když jsem poprvé stál na břehu Amazonky, tak se mi chvělo celé tělo," přiznal se český geograf a hydrolog. Jel k ní prý rovnou z letiště, ještě se zabalenými kufry.

Bohumír Janský se pak zúčastnil desítky expedic, které vyvrcholily objevením čtyř pramenů Amazonky. Nejtěžšími chvílemi při objevitelských cestách prý bylo onemocnění kamaráda a kolegy Luďka Šefrny horskou nemocí při jedné z cest nebo pád do hlubin místních mokřadů.

Z novinových titulků zaujal nejvíce Bohumíra Janského ten, který se týkal situace v Kosovu. "Jedno etnikum, dva státy. Je to obrovský precedent do budoucna," zamyslel se nad tématem Janský.

Záznam celého rozhovoru s Bohumírem Janským si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: jpt
Spustit audio