Bez delšího výcviku budou ruští rezervisté jen masa lidí jdoucích na jatka, myslí si generál Mičánek

Paradoxně na Světový den míru oznámil ruský prezident Putin částečnou mobilizaci. Zdůvodnil ji obranou před Západem. Mobilizace se má týkat 300 tisíc ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností. Cíl ruské operace na Ukrajině se podle Putina nezměnil, je jím „osvobození“ Donbasu. Jak velkým zlomem to pro další vývoj konfliktu může být? A jaká atmosféra zavládla v Moskvě bezprostředně po Putinovu projevu? 

„Zmobilizovat 300 tisíc mohou, zálohy mají mnohonásobně větší, ale tato informace nám neříká nic o kvalitě ani o době, která uplynula od jejich zkušenosti s vojenskou operací nebo výcvikem. A neříká nic samozřejmě ani o tom, jestli budou mít dostatečné množství materiálu, techniky a výzbroje,“ uvažuje brigádní generál v záloze František Mičánek.

Čtěte také

Klíčové podle něj bude i to, jak intenzivní bude výcvik, který se zmobilizovaným zálohám dostane. „Můžou jim dát velmi krátký výcvik týden, čtrnáct dní, ale potom je to masa 300 tisíc lidí, kteří půjdou v podstatě na jatka. Anebo jim dají skutečně kvalitní několikaměsíční výcvik, stmelí kvalitní bojové jednotky, a to by potom znamenalo výraznou změnu na frontě,“ myslí si.

Generál Mičánek očekává, že vzhledem k tomu, jak se momentálně ruským silám na ukrajinských bojištích nedaří, budou se snažit rezervisty využít na frontě co nejdříve. Slabinou posílené ruské armády by podle něj mohlo být i množství a kvalita zejména těžší vojenské techniky.

„Protože uložit dlouhodobě techniku pro mobilizaci je velmi časově náročné, je to drahé a technika se musí průběžně kontrolovat,“ vysvětluje a dodává, že už v minulých měsících se objevovaly informace o nevyhovujícím stavu ruské techniky přesunované na frontu.

Mobilizace strachem

K mobilizaci Putina přiměl velmi pravděpodobně tlak sankcí ze strany Západu v kombinaci s úspěchy ukrajinské armády na východě a jihu země v posledních týdnech. Argument „osvobození Donbasu“ jako cíl vojenské operace na Ukrajině, který ruský prezident uvedl ve svém televizním projevu, je podle analytika Asociace pro mezinárodní otázky Pavla Havlíčka namířen především k domácímu veřejnému mínění.

Čtěte také

„Ruská společnost může slyšet na Donbas jako na místo bojů od roku 2014. Je to apel a snaha získat ji pro věc,“ domnívá se. Ze stejného důvodu Putin podle Havlíčka využívá také strach Rusů z jaderné hrozby, když opakovaně mluví o „jaderném vydírání Západem“: „Je to narativ, který ruský režim dlouhodobě kultivuje a s jeho pomocí se snaží aktivizovat společenskou podporu.“

Vladimir Putin podle analytika hodně riskuje, když kombinuje represe a snahu ruskou společnost bez většího vysvětlování aktivizovat a získat pro válku. „Bude to provázeno protesty a problémy,“ domnívá se analytik.

Nejdřív narukují řadoví vojáci do 35 let

Rusy podle zpravodaje České televize v Moskvě mobilizace zaskočila. Její první vlna by se měla týkat řadových vojáků a poddůstojníků do 35 let, druhá vlna zahrnuje tyto rezervisty mezi 35 a 45 lety a v třetí vlně mohou být povoláni i muži ještě o pět let starší. V prvních dvou vlnách by také měli nastoupit důstojníci od 35 do 60 let a v třetí vlně by se mobilizace dotkla i vyšších důstojníků od 50 do 60 let.

„Měla by proběhnout příprava, která bude vypadat jako cvičení rezervistů. Kde a jak dlouhé to bude, ale nevíme,“ upřesňuje Karel Rožánek.

Co všechno pro Rusko mobilizace rezervistů znamená? Budou Rusové ochotni posílat své syny na frontu? A jak velká je skutečná podpora Putinova režimu a jeho vojenského tažení na Ukrajině? Poslechněte si celou polední publicistiku.

Hosty Věry Štechrové jsou:

  • František Mičánek, brigádní generál v záloze a emeritní děkan prestižní vojenské školy NATO Defense College v Římě;
  • Pavel Havlíček, analytik Asociace pro mezinárodní otázky;
  • Karel Rožánek, zpravodaj ČT v Rusku.
autoři: Věra Štechrová , and
Spustit audio

Související