Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. „Je si vědom, jak se jí národ obává,“ myslí si komentátor

Ruský prezident ve svém středečním projevu vyhlásil v zemi částečnou mobilizaci. V televizním vystoupení uvedl, že je to na obranu před Západem, který se snaží oslabit, rozdělit a zničit Rusko. Okupační vedení ukrajinské Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti pak narychlo ohlásila konání referend o připojení k Rusku. Hlasování má začít už v pátek a bude trvat do úterý. Podle ukrajinského vedení jsou tato rozhodnutí důkazem, že Kremlu nevychází jeho válečné plány.

Putin v projevu obvinil Západ z „jaderného vydírání“. Rusko má ale podle něj dostatek zbraní na odpovídající reakci a nebojí se je použít. „Neblafujeme,“ řekl ruský prezident v projevu. Oznámil také navýšení prostředků pro ruský zbrojní průmysl.

Čtěte také

Opatrná mobilizace

„Putin si je vědom toho, jak se národ mobilizace obává, proto dvakrát nebo třikrát v projevu zopakoval, že není všeobecná, ale částečná. Bude se týkat především vojáků v záloze, popřípadě vojenských odborníků, které by ruská armáda mohla na Ukrajině potřebovat,“ přibližuje komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Podle ruského ministra obrany by se povolání mělo týkat 300 tisíc rezervistů. Mělo by podle něj jít přibližně o jedno procento dostupných ruských zdrojů. „Máme obrovské mobilizační zdroje těch, kteří sloužili, mají bojové zkušenosti, vojenskou specializaci. Máme jich téměř 25 milionů,“ prohlásil ministr podle agentury TASS. Mobilizace se podle něj netýká studentů a branců.

Čtěte také

Referenda Západ neuzná

S referendy o připojení okupovaných ukrajinských oblastí k Rusku se původně počítalo na 11. září, kdy je v zemi takzvaný jednotný volební den. Později byla odložena na konec listopadu a naposledy dokonce na neurčito. V posledních dnech ale pravděpodobně zesílil tlak na Moskvu ze strany vedení separatistických republik, aby referenda proběhla pokud možno ihned, domnívá se Libor Dvořák.

Dá se očekávat, že jejich výsledky budou pro Rusko pozitivní, protože z dotčených oblastí už nejspíš odešla většina Ukrajinců, kteří nechtěli žít na okupovaném území. Kyjev a západní země dopředu zdůrazňují, že narychlo zorganizovaná referenda, která vesměs označují jako falešná, v oblastech ovládaných ruskou armádou není možné uznat.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.