Belgičané jsou hrdí na své pivo. Chtějí jeho zápis na seznam UNESCO

28. listopad 2016

V etiopské Addis Abebě se dnes schází speciální výbor mezinárodní organizace UNESCO. Do pátku bude rozhodovat, které unikátní zvyky a tradice nově zařadí na seznam světového nehmotného kulturního dědictví. Mezi 37 uchazeči je třeba české a slovenské loutkářství nebo belgické pivo a pivní kultura. Belgičané mají k pivu hodně blízko, stejně jako my Češi.

„Belgičané považují své pivo a pivní kulturu za výjimečné a za součást národní kultury, která spojuje jinak dost rozdělenou belgickou společnost a zemi,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu v Belgii Filip Nerad.

Belgie je rozlohou dvakrát menší než Česká republika, ale v zemi fungují na dvě stovky pivovarů a vaří se tam více než 1500 piv mnoha pivních stylů – některé z nich jsou typické právě pro Belgii.

To vše, včetně dlouhé historie vaření piva ve zdejších klášterech, je podle Belgičanů dobrým důvodem pro to, aby se belgické pivovarnictví na seznam UNESCO dostalo.

„Své šance vidí poměrně optimisticky. Vycházejí i z prohlášení tajemníka UNESCO pro záležitosti nehmotného dědictví. Ten uvedl, že se ještě nikdy nestalo, že by se kandidát, který dostal všechna doporučení, na seznam nakonec nedostal,“ doplňuje Filip Nerad.

autoři: lvb , fin , jpr
Spustit audio