Barbara Nesvadbová

18. leden 2008

Hostem Lucie Výborné byla v pátek dopoledne spisovatelka a novinářka Barbara Nesvadbová. Povídaly si nejen o stresu v práci, chystaném natáčení audioknihy nebo o médiích. Věnovaly se také vztahům mezi muži a ženami a nakonec došlo i na otázky od posluchačů. S Barbarou přišla do studia dcera Bibiána, a tak nemohlo chybět ani téma výchovy dětí.V sobotu 19. ledna bude hostem ředitelka Radiožurnálu Barbora Tachecí.

Podle Nesvadbové je klasické soužití "muž+žena" ohrožený druh. Sama by si přála mít fungující plnohodnotnou rodinu, zejména kvůli výchově dětí. Ale v životě se setkává především s lidmi, kterým rovnoprávný vztah nefunguje. "Při statistikách rozvodů a při tom, kolik partnerství už ve chvílích, kdy je dětem třeba rok, končí krachem, bohužel dnes není pravidlem, že děti žijí v plnohodnotných rodinách. A je to bezesporu škoda. Ale není to případ jen Prahy, podobné je to třeba i v okolních obcích."

V druhé půlhodině se rozhovor stočil k médiím. Je na českém trhu opravdu hodně časopisů? Podle Nesvadbové je to podobné jako v okolních zemích. "Je tady ale nezvykle málo kvalitního tisku, i většina týdeníků sklouzává k bulvárnosti. Je ale něco špatného na bulvárnosti a zábavě?" zeptala se řečnicky v Dopoledním Radiožurnálu Barbara Nesvadbová.

A kde je podle ní hranice bulvárnosti? "Myslím si, že se v současných českých médiích hodně přelévá. Jak se vlévá komentář do zpravodajství a noviny touží po čím dál větší prodejnosti, i mne překvapí, když se na titulní stránce seriózního deníku objeví titulek: Chcete zhubnout? Drhněte podlahu! To bych očekávala u nějakého týdeníku pro ženu v domácnosti po čtyřicítce."

A které tituly jsou podle Nesvadbové zábavné? "Zábava se nerovná bulvár. Zábava může být i dobře pojaté televizní zpravodajství. Třeba CNN je pro mě zábava. Když si čtu Focus, Spiegel nebo Stern, je to zábava," řekla Lucii Výborné spisovatelka a novinářka Barbara Nesvadbová.

Záznam rozhovoru s Barbarou Nesvadbovou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: mmk
Spustit audio