Bakala by měl odejít z OKD. Nezajímají ho lidé, pouze byznys, míní předseda hornických odborů

Dříve do důchodu mohou horníci, kteří začali fárat před rokem 1993 a do konce roku 2008 odpracovali 3300 směn. Vláda ale schválila, že dříve mohou do důchodu i ti, kteří takové směny odpracovali i po roce 2008. To se dotýká celkem 700 lidí. Hornické odbory ale žádají, aby dříve do důchodu mohlo dalších 3300 horníků.

„Horníci umírají o osm let dříve, než občan České republiky,“ argumentuje předseda hornických odborů Jan Sábel s tím, že horníci mají vyšší výdělky, více platí do systému a dříve umírají. „Horníci dotují českou populaci v sociálním systému, nikoliv že by občané dopláceli na horníky,“ dodává.

Podotýká také, že jeden nezaměstnaný stojí zhruba 270 tisíc korun ročně. „Důchodce stojí podstatně méně, pokud počítáme, že průměrný důchod horníků je 16 tisíc měsíčně. Odchod do důchodu je levnější, než kdyby měl stát platit nezaměstnané,“ vysvětluje.

Upozorňuje také, že čeští horníci jsou ve světě raritou v tom, že odcházejí do důchodu jako ostatní občané. Stejně tak je v ostatních státech na rozdíl od Česka těžba uhlí dotována.

Čtěte také

Co se týče OKD, tak je důležité vytáhnout firmu z problémů, jinak by se stát musel postarat o region. „Pokud by padlo 6 tisíc horníků v ODK, tak v návazných povoláních to je minimálně 12 – 18 tisíc a region to neunese,“ podotýká.


Mezi mladými lidmi zájem o hornictví velký není. Ti, co přijdou do hornictví a chtějí fárat, dostávají maximálně 14 – 15 tisíc korun.

V případě podnikatele Zdeňka Bakaly by bylo nejlepší, aby odešel a nechal firmu zodpovědným lidem, kterým by se podařilo firmu vytáhnout. „Je to typický finančník, kterého zajímá pouze byznys, nikoliv lidé, kteří tam pracují,“ míní.

Jaké jsou šance, že se po roce 2017 těžit v dole Paskov? Proč mají horníci odcházet dříve do důchodu? A kolik peněz na to bude potřeba ze státního rozpočtu? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio