Ayelet Zurer stála při natáčení Milady na stejném stupínku jako Horáková o 67 let dříve

Ten samý stupínek, na který nastoupila Milada Horáková před svým posledním soudem, použili filmaři o šedesát sedm let později do snímku Milada. Životopisné drama natočil režisér David Mrnka s pomocí dcery Milady Horákové a jejích vzpomínek.

Milada Horáková, kterou popravili v roce 1950 komunisté, psala své dceři dopisy. Ta se k nim dostala až po 40 letech. Moment, kdy si Jana Kánská připomíná svou matku, použili do snímku Milada i jeho tvůrci. Ti za něj můžou už tuto sobotu získat ocenění Český lev.

Oslovit chtěl David Mrnka hlavně zahraniční publikum, i proto natočil film v angličtině, v titulní roli s izraelskou herečkou. Příběh zaujal také Českou filmovou a televizní akademii. Od ní může získat Milada při vyhlašování Českých lvů tuto sobotu v pražském Rudolfinu až 10 sošek Českého lva, včetně té pro nejlepší film.

Čtěte také

Na premiéru snímku Milada se přijela loni na podzim z Ameriky podívat i dcera Milady Horákové Jana Kánská, která svou matku nemohla v poslední moment před její smrtí ani obejmout. „Mám radost, že je konečně film, který jsme plánovali s režisérem Mrnkou, na plátně,“ podělila se Kánská s posluchači Radiožurnálu o své první pocity.

Kánská vzpomíná i na své zatčení, které filmaři nevynechali. „Já jsem přišla ze školy a nás rozdělili. Otce nechali sedět v pracovně, kde byly dveře do zahrady. Já byla ve svém pokoji, Maruška, naše služebná, viděla jak do pracovny, tak do předsíně, kde byli muži, kteří přišli zatknout Miladu Horákovou.“ Bohuslav Horák proklouzl a běžel varovat svou ženu, jak vyprávěla Kánská.


Když jsme tam stáli, byl tam plný sál komparsistů. Byla jsem na tom místě, kde se to odehrávalo. Jeli jsme ty dlouhé proslovy... Pochopila jsem, že tomu naprosto věřila. Jsem přesvědčená, že ani na chvilku nepochybovala o tom, že Horáková je zlo.herečka Anna Geislerová

I když jsou některé situace pro film pozměněné, znění výpovědí nebo postavy tvůrci zachovali. V příběhu tak figuruje prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová, kterou si zahrála Anna Geislerová. „Byla to pro mě první reálná žijící postava, kterou jsem mohla hrát. To mě na tom fascinovalo.“

Geislerová si nakonec nominaci na Českého lva nevysloužila. Cenu ale může získat v hlavních hereckých kategoriích jak Ayelet Zurer za ztvárnění Milady, tak Vladimír Javorský za roli Aloise Schmidta.

autoři: jaw , Ondřej Bambas
Spustit audio