Auta už nejsou jen plech, plasty a guma. Automobilky v Ženevě představily i luxus v ekologickém hávu

Světoví výrobci aut se stále více snaží, aby jejich vozy byly co nejšetrnější k životnímu prostředí. Zkoušejí používat ekologické materiály a zkoumají jejich pevnost, odolnost i lehkost. Zároveň se nebojí používat ani 3D tiskárny. Jak se ale na světovém autosalonu v Ženevě přesvědčil reportér Matěj Skalický, stále vsází také na luxusní látky, potahy a dekory, které se z konceptů a studií občas dostanou i do sériového auta.

Andrea Jensen, designérka automobilky Škoda Auto, sedá za volant nové Škody Vision iV. Nadaná výtvarnice si při navrhování hraje s materiály i barvami. V interiéru auta mě na první pohled zaujaly heboučké zelené koberečky připomínající lesní mech.

Nová veganská škodovka chrání zvířata i životní prostředí. Koncept Vision RS automobilka představila v Paříži

Veganská škodovka kromě zvířat chrání i životní prostředí. Vision RS je totiž hybrid, který kombinuje zážehovou patnáctistovku s elektromotorem.

Má koberečky ze zbytků ananasů, pod kapotou hybridní pohon s výkonem 245 koní a nenašli byste v něm ani kousek kůže. Veganský koncept Škody Auto se jmenuje Vision RS a jeho sériové provedení nahradí končící model Rapid. Automobilka novinku představila v mladoboleslavském centru zvaném Česana a v následujícím týdnu také na autosalonu v Paříži.

Nejsou vyrobené ze syntetického vlákna, jak bývá obvyklé, ale z vlny. „Je to zajímavý a biologicky rozložitelný materiál,“ vysvětluje designérka. Kromě toho návrháři v autě využili třeba také dřevo nebo křišťál.

Najdete tu i tento bílý materiál, kterému říkáme ultra semiš. Jsou to mikrovlákna rostlinného původu, velmi šetrná k přírodě. Zároveň se i při jejich výrobě dbá na životní prostředí," doplňuje Andrea Jensen.

Luxus ve stylu eko

Plíšek z meteoritu skrytý v ovladači (Rolls-Royce Phantom Tranquility)

O pár kroků dál mě vítá designér Alex Innes, jeden z nejtalentovanějších návrhářů automobilky Rolls-Royce. Tento výrobce byl po léta známý tím, že používal jen vytříbenou kůží z bavorských býčků žijících ve vysoké nadmořské výšce, aby nebyli poďobaní od komárů. I to se ale mění.

Pracujeme s kašmírem, kůží, ale i s veganskými materiály. Používáme mnoho materiálů, díky tomu můžeme nabídnout zákazníkům nepřeberné variace,“ říká mi Alex a podtrhuje, že také Rolls-Royce myslí na recyklované a recyklovatelné materiály. Mimochodem základem jeho karoserie je hliník. I ten se totiž dá velmi dobře znovu použít.

Modré z nebe

Audi přišlo s vozem, který řidiče ekologicky vychovává, snižuje emise a navíc umí šetřit palivo

Audi

Výpadek motoru za jízdy třeba někde na dálnici je strašák pro spoustu řidičů. Systém, který vyvinuli v německém Ingolstadtu, vypíná a zapíná motor naschvál, aby ušetřil palivo i emise. Vývojáři tak reagují na stále přísnější emisní limity.

S trochou nadsázky to lze říct i o dřevě, které si někteří majitelů rolls-royců nechávají do interiérů přidávat ze stromů z vlastní zahrady. Ale ani to není pomyslný strop luxusu. Rolls-Royce umí podobně jako BMW snést doslova modré z nebe.

Tento vůz je jediný na celém světě – je to BMW 850 Night Sky. V jeho interiéru je použitý meteorit, který v roce 1906 spadl ve Švédsku. V interiéru vozu je jako klenot vystavený na odiv,“ říká mluvčí David Haidinger.

Vesmírný kus železa je starý asi 4,5 miliardy let, tedy stejně jako planeta Země.

autoři: Matěj Skalický , and
Spustit audio

Související