Anna Šabatová o násilí na ženách: Policie neřešila případ znásilnění jen proto, že oběť byla pod vlivem alkoholu

Sexuální násilí, které se událo během silvestrovských oslav v Kolíně nad Rýnem i jinde, je třeba vyšetřit a zmapovat, zjistit příčiny a vyvodit důsledky, domnívá se veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Podle jejích slov stále není naplněna idea postihování veškerého násilí na ženách, a to ani v Česku. „I my máme velký deficit. Mnoho násilí není vůbec postiženo,“ připomíná s tím, že se k ní dostal případ znásilnění. Jenže oběť byla pod vlivem alkoholu, a tak se policie případem vůbec nezabývala.

Moderátorka Karolína Koubová se ve Dvaceti minutách Radiožurnálu ptala ombudsmanky Anny Šabatové také na diskriminaci na pracovišti. Nejčastěji se lidé setkávají s diskriminací z důvodů věku. „Je pravděpodobně nejrozšířenější, protože skupina lidí ve věku 50 let nebo 55 let a více je velká,“ tvrdí Anna Šabatová.

Navíc, jak připomíná, jen šest let zatím platí antidiskriminační zákon. Považuje ho však za užitečný. „Rozšiřuje debatu o diskriminaci a to je dobře. Důležité také je, že zákon pověřuje ombudsmana, aby například radil potenciálním obětem,“ popisuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio