Anglické exilové sídlo Edvarda Beneše v Aston Abbots: Z prezidentovy pracovny je dnes kuchyň

Na konci května uplynulo 140 let od narození Edvarda Beneše. Zpravodaj Jaromír Marek si ho zajel připomenout do míst, kde trávil možná nejtěžší léta své politické kariéry. Po okupaci Československa nacisty našel útočiště v Anglii. Pracoval v Londýně, žil však v hodinu a půl vzdálené vesnici Aston Abbots. Jeho tehdejší sídlo The Abbey je dnes v soukromých rukách. Z původního vybavení nic nezůstalo, ale stále se v něm můžete usadit u krbu, kde Edvard Beneš přijímal návštěvy.

V hale mě vítají Euganie a Abraham Bejeranovi, současní majitelé domu. Mám štěstí, předchozí vlastníci si své soukromí přísně střežili. Noví majitelé jsou mimořádně vstřícní a skutečnost, že žijí v místě, kde se několik let psaly dějiny jedné středoevropské země, si plně uvědomují.

Eugenie a Abraham Bejerano, současní majitelé usedlosti The Abbey, kde během války žil prezident československé exilové vlády Edvard Beneš

„Máme rádi historii a máme rádi český národ, jsou to fajn lidi,“ vysvětlují manželé Bejerani, proč se o dům starají s jistou pietou.

Výlet do minulosti

Dům si spolu se mnou prochází taky badatel a místní patriot Neil Rees. Začínáme v salónu.

„Tohle je místnost, kde Beneš přijímal hosty, kde se setkával s novináři a dával rozhovory,“ říká Abraham Bejerano. „Vidíte tady ten krb? Trochu jsme ho upravili, aby vypadal honosněji, ale je to on.“

Neil Rees zná salon z historických fotografií. „Tady je Beneš jedná s generálem Španielem a doktorem Smutným, svým vrchním kancléřem. Je vidět, že o něčem rokují,“ ukazuje. „Ten stůl je jiný, ale je zvláštní pocit, stát na místě, které znám tak dobře z historických snímků.“

Tehdy (druhá fotka zleva) a dnes

Majitel domu nás pak vede do někdejší Benešovy pracovny. „Tady určitě strávil hodně času. Je to příjemný pokoj, směřuje na jih a je zde hodně slunce. Trochu jsme to tady přestavěli, posunula se okna a z místnosti se stala kuchyň,“ popisuje.

Původní vybavení, které bylo v domě, když tam žil Edvard Beneš, už v sídle nenajdete. Poté, co Beneš před koncem války odjel, vrátili se do domu původní majitelé. Po jejich smrti dědicové vše rozprodali.

Česká stopa

Spolu s prezidentem Benešem žili ve vesnici Aston Abbotts i vojáci, kteří ho střežili. Jedním z nich byl Josef Vojtásek, otec dnes dvaaosmdesátileté paní Janet Smithové.

Abraham Bejerano, současný majitel usedlosti The Abbey, kde bydlel Edvard Beneš, a Janet Smithová, jejíž otec Josef Vojtásek sloužil v Aston Abbots v posádce, která poskytovala prezidentu Benešovi ochranu

„Můj otec stál před vjezdem na pozemek usedlosti a kouřil. Máma jela na kole z vedlejší vesnice Wingrave, a když přijela do Aston Abbotts, píchla kolo. Otec jí přispěchal na pomoc, no a zbytek je historie. V roce 1943 se vzali a pak jsem se narodila já,“ vypráví.

Podle paní Janet si místní lidé památku na Čechy v Aston Abbotts stále uchovávají. Důkazem toho jsou nedávno umístěné informační cedule v místech, která jsou s jejich pobytem spojená. Tichým svědkem je také cihlový domek autobusové zastávky, kterou nechal pro místní lidi postavit prezident Beneše v roce 1944.

autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio

Související