Andrej Šumbera

28. září 2010

Sváteční Host Radiožurnálu se nesl tak trochu ve vzpomínkách na svatého Václava, jehož osobu nám připomíná sousoší na pražském Václavském náměstí. Právě na jeho restaurování se podílel sochař, restaurátor a fotograf Andrej Šumbera, s nímž si povídala moderátorka Hanka Shánělová.Ve středu 29. září budou hosty cestovatelé Marek Havlíček a Tereza Tschöplová.

„Když jsem dostal nabídku na restaurování sochy svatého Václava, neváhal jsem. Je to krásná a velmi prestižní práce,“ nastiňuje hned na začátku rozhovoru svůj postoj Andrej Šumbera s tím, že sousoší bude potřebovat další restaurátorský zásah jednou za čtyři pět let.

Socha, jejímž autorem je Josef Václav Myslbek, se rodila po tři desetiletí. „Sám Myslbek dlouho hledal ideální tvar a kompozici,“ vysvětluje Andrej Šumbera. Socha svatého Václava na koni se však vyznačuje překvapujícími detaily. I přes značnou velikost sochy si její autor hrál s detaily, které bohužel nejsou při zběžné prohlídce vidět.

Tuto dominantu Václavského náměstí však ohrožují výfukové plyny. „Navíc jsme zjistili, že od roku 1970 nebyla socha čištěna,“ poznamenává Andrej Šumbera a popisuje dlouhodobý proces čištění, který předcházel samotné opravě. Kromě čištění Andrej Šumbera se svými kolegy kontroloval i statiku. „Socha stojí jen na dvou nohách a musíme si uvědomit, že jde o obrovské těleso, které musí být dobře zajištěné, aby nespadlo,“ nastiňuje.

Andrej Šumbera

Hanka Shánělová se Andreje Šumbery ptala i na to, co restaurátoři objevili uvnitř sochy. A rozhovor se stočil i ke korunovačním klenotům. Má v sobě česká koruna až záhadnou energii? Kdo se na její výrobě podílel? A co vlastně musí umět restaurátor? Odpovědi Andreje Šumbery si můžete poslechnout v záznamu rozhovoru.

  • Rozhovor s akademickým sochařem, restaurátorem a fotografem Andrejem Šumberou o poslední restauraci Myslbekova sousoší svatého Václava na pražském Václavském náměstí i o pocitech při zkoumání korunovačních klenotů
    " style="">
    Rozhovor s akademickým sochařem, restaurátorem a fotografem Andrejem Šumberou o poslední restauraci Myslbekova sousoší svatého Václava na pražském Václavském náměstí i o pocitech při zkoumání korunovačních klenotů
    " style="">
    Rozhovor s akademickým sochařem, restaurátorem a fotografem Andrejem Šumberou o poslední restauraci Myslbekova sousoší svatého Václava na pražském Václavském náměstí i o pocitech při zkoumání korunovačních klenotů
0:00
/
20:57

Záznam celého rozhovoru s Andrejem Šumberou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.