Andrej Hryc

31. květen 2010

Hanka Shánělová se v pondělí dopoledne spojila po lince do Zlína se slovenským hercem Andrejem Hrycem, který se na vysílání Hosta Radiožurnálu připravoval na poslední chvíli. Do včerejší noci byl v Bratislavě, kde vystupoval ve známé taneční soutěži. Posluchačům popsal, jak náročný je klasický tanec. A mluvilo se také o Filmovém festivalu Zlín i o kvalitě současných filmů pro děti.V úterý 1. června bude hostem Petr Čech, brankář české fotbalové reprezentace a anglické Chelsea FC.

„Nejsem žádný taneční mistr, ale soutěž byla skvělou zkušeností, protože jsem se dostal do společnosti příjemných mladých lidí. Netušil jsem, že klasický tanec vyžaduje tolik energie a vypětí,“ přiznal Andrej Hryc s tím, že má v plánu zůstat několik dní ve Zlíně. Filmové festivaly si oblíbil. Prý znamenají chvíle oddychu a setkávání s lidmi od filmu. „Chodím samozřejmě na zajímavé filmy. Do distribuce se dostane kdejaký americký brak a člověk nemá šanci vidět normální film,“ domnívá se.

Oblíbil si i natáčení filmů pro děti a pohádek kvůli jejich dlouhé životnosti. Jako herec však přistupuje ke každé roli stejně. „Snažím se si roli přizpůsobit, ušít ji na tělo,“ vysvětluje svůj pohled na herectví s tím, že nemá rád, když někteří herci popisují způsoby, jakými se vžívají do rolí. Podobnému vciťování se totiž obvykle vyhýbá. Andrej Hryc je také kritikem moderních pohádek, které se svým žánrem pohybují na hranici sci-fi. „Dětský divák potřebuje příběh, zápas dobra a zla, protože film by měl dítě vychovávat,“ myslí si.

Největšího ohlasu u diváků se mu dostává, pokud hraje v televizním seriálu. Seriály považuje za „chorobu, kterou trpí většina populace“. „Většina sedí u televize a řeší životy jiných,“ popisuje Andrej Hryc s úsměvem. Vzápětí dodává, že herectví považuje za svého koníčka a jedinou činnost, která ho opravdu baví. „Pracuji jen s lidmi, kterých si vážím a kteří mě nestresují,“ nastiňuje.

Hanka Shánělová se Andreje Hryce ptala na roli majora Halušky, kterou si zahrál ve filmu Černí baroni, a nakousla i jeho funkci vedoucího zastupitelského úřadu Seychelské republiky na Slovensku. Nejen to se můžete dozvědět při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Andrejem Hrycem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio