Aligátoří klobásy nebo voodoo panenky. Na nejstarším tržišti v Americe rádi nakupují místní i turisté

New Orleans nedávno oslavil 300 let od svého založení Francouzi. Na zdejší trh ale lidé mířili za zbožím ještě před příchodem Evropanů. I dnes je toto nejstarší americké tržiště uprostřed historické Francouzské čtvrti, které kdysi dosahovalo délky 6 uličních bloků, velmi populární. Pro turisty je to jedno z mála míst v centru, kde mohou narazit na místní, a jak je tady na Jihu zvykem, přátelsky si s nimi poklábosit. Jako to udělala i reportérka Julie Urbišová.

Hned vedle Mississippi stojí zastřešené tržiště – na vstupní bráně má velkými písmeny napsáno French Market, tedy Francouzský trh. Ještě dávno před Francouzi ale přesně na stejném místě směňovali své výrobky a vypěstovanou zeleninu indiánské kmeny žijící na březích řeky.

New Orleans je sladký, křehký a voní po kávě s cikorkou

Koblihy podle původního francouzského receptu a káva s cikorkou - to jsou speciality kavárny Cafe du Monde

Výhled na náměstí a malebnou katedrálu sv. Ludvíka, za protipovodňovou zdí mohutná řeka Mississippi a zdálky zvuk jazzové kapely. Větší klišé popisující New Orleans snad neexistuje. Jenže v Cafe du Monde je toto klišé realitou.

„Francouzi začali trh používat v roce 1791 a po celou dobu složité historie tady trh zůstal,“ říká manažer tržnice Jeremy Smith. „Dřív býval rozdělený na části podle toho, co nabízel, takže byla zvlášť zelenina, zvlášť ryby a tady – kde právě teď stojíme – se prodávalo maso.“

Právě masný trh byl prvním novodobým názvem tohoto místa. Syrové maso se totiž na přelomu 18. a 19. století mohlo v New Orleansu prodávat jen tady.

Místní jsou náročnější zákazníci

French Market v New Orleansu

V chladných dnech French Market nepraská ve švech, a tak si v klidu procházím jinak velmi rušné místo. Míjím skupinu turistů s průvodkyní, která poutavě vypráví o zdejší historii. Hned za ní mrzne prodavač čerstvých ústřic. Opodál prodává čerstvou zeleninu a koření Brad Collins.

„Všechno, co prodávám, je lokální – vyrobené nebo vypěstované v Louisianě. Já osobně si tady o polední pauze užívám všechny ty malé restaurace. Například muffalettu – italský sendvič. Šéfkuchař je ale z Madridu, takže přidal trochu španělských chutí,“ usmívá se Brad, podle nějž trh rozhodně není jen zastávkou pro turisty. „Je to tak půl na půl a právě to je pro mě dobrá výzva – musím mít sortiment pro obě skupiny.“

České korálky jsou nejlepší, pochvaluje si náčelník kmene Mardi Gras. Vyšívá obrazce z indiánského života

02827023.jpeg

Takzvaní Mardi Gras Indiáni nejsou vůbec Indiáni, ale Afroameričané. Setkávají se vždy v úterý před Popeleční středou v chudinské černošské čtvrti New Orleansu. Někteří jsou potomky původních amerických obyvatel. Většina ale jen vzdává hold indiánským kmenům, které v minulosti pomáhaly uprchlým otrokům.

A kdo je náročnější zákazník? „Místní! Ti si totiž nechtějí za nic připlatit, protože jsou zvyklí na nízké ceny ze supermarketů,“ říká Brad pobaveně.

Speciality i černá magie

Na French Marketu můžete ochutnat všechny neworleanské speciality včetně polévky gumbo nebo aligátoří klobásy. A rovnou tu nakoupíte i suvenýry, hudební nahrávky, karnevalové korálky nebo masky. „Vedle farmářského trhu je tu i náš slavný blešák, kde seženete všechno od knih, oblečení, šperků až po dekorace. Zkrátka všechno, co by vám doma mohlo připomínat New Orleans,“ doplňuje Jeremy Smith.

K nejoriginálnějším kouskům patří malé aligátoří hlavy nebo barevné voodoo panenky, pro případ, že byste ve svém životě potřebovali trochu černé magie a chtěli se inspirovat touto neworleanskou tradicí.

Vůbec nejlepší je se sem vydat začátkem dubna, kdy se během jazzového festivalu trh promění v dějiště koncertů tradiční neworleanské hudby.

French Market v New Orleansu
autoři: Julie Urbišová , and
Spustit audio

Související