Aleš Háma

21. leden 2010

Hostem dopoledního vysílání Radiožurnálu byl ve čtvrtek Aleš Háma, herec, moderátor a sportovní fanoušek. Posluchačům prozradil, kam chodí lyžovat, co jej spojuje se známým lyžařem Lukášem Bauerem a jak se staví k adrenalinovým situacím během přímých přenosů. V pátek 22. ledna bude hostem komentátor Ivan Hoffman.

"Jsem fanoušek Lukáše Bauera," zdůrazňuje hned na začátku rozhovoru Aleš Háma. "Lukáš je z Božího Daru, já z Karlových Varů, což je kousek. Navíc mám nedaleko jeho rodiště chatu. Pamatuji si, jak jsme se jednou míjeli na běžkách," popisuje s tím, že vyráží na lyže poměrně často.

Vzápětí se však vrací k moderátorské profesi a jejím specifikům. "Až během přímého mě napadá to nejlepší. Jsem člověk, který rád improvizuje," vysvětluje. Přímých přenosů si užil zejména během vysílání pořadu České televize Duety. "Když skončil poslední díl, bylo mi to líto. Myslím, že je velký dar odvysílat spoustu přímých přenosů za sebou. Člověk postupně přestane být nervózní," osvětluje Aleš Háma.

Jako malý chtěl být kuchařem. Pustil by se do natáčení kuchařské show? "Určitě," potvrzuje a nezapomene dodat, že vznik takového pořadu je trochu komplikovaný. "Kuchařské pořady u nás měly dlouhou dobu neurčitou podobu. Dodnes nemáme, snad kromě S Italem v kuchyni, kuchařský pořad, který by měl úroveň," domnívá se.

Před publikem je Aleš Háma zapsán jako komik. "Nestěžuji si. Jsem rád, že mě lidé mají zapsaného jako veselého člověka," přiznává. Nezapomene však dodat stinné stránky. S veselostí si člověk nese i stigma. "Když pak hrajete vážnou roli, vynikají kontrasty. Lidé bývají překvapeni, že jsem zvládl i vážnou roli," říká.

Občas se ocitá v situacích, kdy mu herecká role vůbec nic nedá. "Většinou během hraní prvoplánových srandovních rolí, které dostávám v českých muzikálech," uznává Aleš Háma. "Ale když někoho pobavím, tak to není na škodu."

Nosí si Aleš Háma své divadelní role domů? Dívá se v televizi na komedie? Děsí se puberty svých dětí? Odpovědi i na tyto otázky se dozvíte po poslechu záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Alešem Hámou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio