Alena Činčerová

13. září 2009

Do kin se vrací, protože to lidi baví - říká o Kinoautomatu, projektu svého otce Radúze Činčery, dokumentární režisérka Alena Činčerová. První interaktivní film na světě, ve kterém o dalším vývoji děje rozhodují diváci přímo v sále, se stal hitem výstavy Expo 1967 v Montrealu. Od roku 1971 na něj chodili Pražané do kina Světozor. A právě tam se po letech vrátil. Nejen na okolnosti návratu Kinoautomatu, ale i na její vlastní dokumentární tvorbu se Aleny Činčerové ptal Václav Žmolík. V pondělí 14. září bude hostem zpěvačka Marta Jandová.

"Divadlo velmi miloval a bylo mu líto, že film jednou natočíte, nastříháte a je hotovo - nedá se změnit vůbec nic. Divadlo je živé, a tak vymýšlel, jak by aspoň trochu mohl nejen on, ale i diváci zasáhnout do filmového děje a dění na plátně i před plátnem. A tak vznikl Kinoautomat," vysvětluje Alena Činčerová důvody, které jejího otce vedly k vytvoření ojedinělého projektu.

O plnohodnotném oživení Kinoautomatu původně vůbec nepřemýšlela. V roce 2006 ji však oslovili z londýnského National Film Theatre, jednoho z nejprestižnějších filmových kin v britské metropoli, že by rádi Kinoautomat uvedli na plátně. Po velkém úspěchu v Londýně se rozhodla projekt znovu představit i v Praze. Na jaře roku 2007 se Kinoautomat vrátil do kina Světozor.

Na místě původního moderátora Miroslava Horníčka dnes alternují Tomáš Matonoha, Josef Polášek a Eduard Hrubeš. "Je to film a divadlo dohromady a některá divadla vydrží na programu třeba deset let, tak doufám, že třeba také tak dlouho vydržíme," říká s úsměvem Alena Činčerová.

V kterých zemích už Kinoautomat uvedli a jaký tam má úspěch? Neuvažuje Alena Činčerová o vytvoření nového projektu na podobném principu? Také na to se jí v rozhovoru ptal Václav Žmolík. Nepovídali si však pouze o obnovených projekcích Kinoautomatu, ale také o jejím novém dokumentu o Květě Fialové a dalších dokumentárních filmových projektech.

Záznam celého rozhovoru s Alenou Činčerovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio