Agnieszka Holland: V Československu napáchal komunismus větší škody než v Polsku

6. červenec 2013

Prý je skoro až ráda, že letošní filmový festival v Karlových Varech končí. I to říká Agnieszka Holland, polská filmová režisérka, scenáristka a předsedkyně mezinárodní filmové poroty. „Festival má své příjemné i unavující stránky,“ usmívá se v rozhovoru s Janem Pokorným.

Agnieszka Holland na letošní filmový festival do Karlových Varů nepřijela pouze jako předsedkyně mezinárodní poroty. Zúčastnila se kromě toho i veřejného promítání svého trojdílného filmu Hořící keř, který přibližuje osud Jana Palacha.

Čtěte také

„Palachova oběť je pro dnešního mladého člověka těžko srozumitelná,“ uvažuje režisérka o tom, z jakého důvodu její film nejen karlovarské publikum tolik zasáhl. „Klade však i otázky: Co je to odvaha? Co je konformismus? A co znamená nutnost volit mezi dobrým a zlým?“

Normalizace prý korumpovala lidskou duši – a žádný film o tom dosud nevyprávěl. „A to je špatně – znamená to totiž, že nerozumíme tomu, odkud jsme vyšli a kam směřujeme,“ usuzuje.

Komunismus podle Agnieszky Holland napáchal mnohem větší škody právě v Československu než třeba v sousedním Polsku. Proč? A je možné se s tím vypořádat? I na to se polské režisérky a scenáristky zeptal Jan Pokorný.

Záznam celého rozhovoru s Agnieszkou Holland a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio