Adolf Born

26. prosinec 2009

Co by bylo na obrázku s názvem Vánoce Adolfa Borna? "Zvolil bych jemně humornou formu," říká akademický malíř, host sobotního Víkendového Radiožurnálu, a dodává: "ale z Vánoc si člověk nemůže dělat úplně legraci, protože je to svátek, který berou všichni lidi." S Václavem Žmolíkem si uznávaný český výtvarník Adolf Born povídal nejen o Vánocích, ale například také o tom, proč se považuje za monarchistu nebo po čem z minulých dob se mu stýská. V neděli 27. prosince bude hostem Jiří Hošek, zpravodaj Českého rozhlasu v Německu.

"V době našich dědečků a babiček měli lidi větší představivost. Například když vytvářeli atmosféru Vánoc, byli talentovanější než současní lidé," myslí si Adolf Born a upřesňuje, že je to jev nejen český, ale celoevropský. Úpadek pozoruje v zájmu o lidové zvyky, umění, ale i v mezilidských vztazích.

V rozhovoru však nebyl jen skeptický. Zavzpomínal na Vánoce, jak je prožíval jako malý kluk, a přiblížil také, jak vypadají oslavy v jeho rodině dnes.

Sleduje Adolf Born třeba také dnešní pohádky pro děti? "Samozřejmě. Jsem odkojen humorem Miloše Macourka, protože jsme spolu udělali tolik knížek a animovaných filmů, že neumím ani zpaměti říct, kolik jich bylo. Považuji jej za nejinteligentnějšího spisovatele v práci pro děti," shrnuje výtvarník.

Právě svou ilustrátorskou tvorbou nejen k příběhům Miloše Macourka se Adolf Born proslavil asi nejvíce. Většinu svých snů si, jak říká, v tomto ohledu už splnil: "Vždycky jsem chtěl ilustrovat Edgara Allana Poea nebo Robinsona Crusoe. Obojí se mi splnilo." A ke splněným snům patřila prý i jeho poslední práce na ilustracích k básním Christiana Morgensterna.

Jak přijal hranou verzi svých postaviček Macha a Šebestové? Proč se mu líbí tvorba holandských malířů 17. a 18. století? Kam všude po Evropě jezdí na výlety za uměním? Proč podle něj lidé potřebují umění? A kterých ilustrátorů si nejvíce váží? Nejen o těchto tématech si Václav Žmolík povídal s Adolfem Bornem. Jejich rozhovor si můžete celý poslechnout ze záznamu.

Záznam celého rozhovoru s Adolfem Bornem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio