35 let od havárie v Černobylu: „Bylo to vršení chyb,“ vzpomíná bývalý náměstek ředitele sovětské jaderné elektrárny

K výbuchu jaderného reaktoru v ukrajinském Černobylu došlo 26. dubna 1986. Ukrajina byla tehdy součástí Sovětského svazu. Byla to první ze dvou největších jaderných havárií. Tou druhou bylo poškození japonské elektrárny Fukušima před deseti lety. Podle mezinárodní stupnice jaderných událostí byly obě katastrofy stejně závažné, ale měly odlišné příčiny. V případě Fukušimy byly na vině přírodní síly – zemětřesení a obří vlna tsunami. V případě Černobylu tomu bylo jinak.

Bylo to vršení chyb. A navíc personál neměl informace o tom, co se může stát,“ říká bývalý náměstek ředitele černobylské elektrárny Sergej Parašin v dokumentu Skutečný Černobyl britské komerční televize Sky. Ta vytvořila před časem v koprodukci s americkou televizí HBO seriál o černobylské havárii.

Čtěte také

Naprosto stupidní experiment

 „Příčinou byl experiment, naprosto stupidní experiment, který Moskva přikázala,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas jaderný fyzik František Janouch.

Trvalo osmnáct dní, než o Černobylu otevřeně promluvil tehdejší nejvyšší představitel Sovětského svazu, generální tajemník komunistů Michail Gorbačov. Mluvil o třech stovkách lidí v nemocnicích a sedmi mrtvých. Už tenkrát ale bylo jasné, že přímých i nepřímých obětí bude mnohonásobně víc.

Jen jedna pravda

O černobylské katastrofě se svět dozvěděl díky Finům a Švédům, kteří zaznamenali zvýšenou radiaci a požadovali po Sovětském svazu vysvětlení. Do konce roku 1986 přikryl zbytky čtvrtého reaktoru betonový sarkofág. Dnes je nad ním nový kryt, který by měl vydržet nejméně sto let.

„Dneska jsme zahlcení informacemi. Kdo to nezažil, těžko si představí, že dřív byly informace omezené. Neměli jsme moc různých názorů. Pravda byla jen jedna. A jak se ukázalo – byla to lež,“ uzavírá bývalý náměstek ředitele černobylské elektrárny Sergej Parašin.

autoři: Helena Berková ,
Spustit audio

Související