Zvyšování důchodového věku

15. červen 2006
Vaše téma

Češi odcházejí do důchodu čím dál později. Postupné zvyšování důchodového věku začalo v roce 1996. Důchodový věk u mužů je nyní šedesát let a u žen od třiapadesáti do sedmapadesáti let. Samozřejmě záleží na počtu vychovaných dětí. Za šest let bychom ale měli do důchodu odcházet výrazně později, protože rok 2012 má být zlomovým.

Věk pro odchod do důchodu se postupně zvyšuje už nyní, a to tak, aby za šest let odcházeli muži do starobního důchodu v šedesáti třech letech a ženy nejdříve v padesáti devíti letech. U žen samozřejmě záleží na počtu vychovaných dětí. Například bezdětná žena, která je narozená až po roce 1956 půjde do důchodu v šedesáti třech letech. To je o pět let později než žena, která je o patnáct let starší.

Mikešová: Pokud bych měla například srovnávat ženu narozenou v roce 1940, která je bezdětná, tak pro ni důchodový věk je 57 let a 8 měsíců. Jestliže by se jednalo o ženu stejného ročníku, ale měla by 3 až 4 děti, tak by její důchodový věk byl 54 roků.

Říká mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Mikešová. Naopak žena, která vychovala tři děti, ale narodila se o dvacet let později, bude pracovat do šedesáti let. To znamená o šest let déle.

Stárnutí populace je ale problém většiny evropských zemí, kdy odchází do důchodu v jiných státech?

Pořád ještě patříme k zemím, kde je věková hranice pro odchod do důchodu relativně nízká. V Evropské unii je průměr mezi šedesátým a šedesátým pátým rokem. Podle mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Kateřiny Beránkové by do důchodu měli výhledově odcházet nejpozději obyvatelé severských států.

Beránková: Je potřeba zajistit, aby poměr ekonomicky aktivního obyvatelstva byl vyrovnaný s počtem lidí, kteří jsou v důchodovém věku. Například v Dánsku nebo Norsku by se měl důchodový věk měl zvýšit až na 67 let.

autor: vav
Spustit audio

Více z pořadu