Zvířecí karaoke v Tajemném lese na polské straně Krkonoš. Bývalý šlechtický statek nabízí interaktivní expozici

Krkonošská příroda je nádherná. Když ale návštěvníka hor zastihne chumelenice nebo vytrvalý liják, není to právě ideální chvíle k obdivování krás krkonošských lesů. I za krajně nepříznivého počasí se ale dá s divokou přírodou Krkonoš seznámit na bývalém šlechtickém statku ve vsi Bukowiec na polské straně hor. Mají tam expozici s názvem Tajemný les.

V Podkrkonoší leje jako z konve. Co se tedy dá v takovém případě dělat? Paní Marta Meier je ředitelkou turistického komplexu Farma Ozdobna v Bukowci nedaleko krkonošského střediska Karpacz.

„Dnes by bylo těžké vydržet v lese bez deštníku. Kdo ho nemá, měl by se raději schovat někde uvnitř. Můžeme tedy zajít do Tajemného lesa a tam nezmokneme,“ nabízí.

Ve šlechtickém revíru

Expozice Tajemný les je bývalém pivovaru, který byl součástí komplexu hospodářských budov panství Fryderyka a Karoliny von Reden na počátku 19. století, když se Bukowiec jmenoval německy Buchwald. Kolem farmy byl lesopark s malými odpočinkovými stavbami, které se dnes ze stavu ruin postupně dostávají do své dřívější krásy.

Čtěte také

V Tajemném lese nás právě přivítal myslivec a zve nás na prohlídku, abychom se podívali, co v jeho druhém domově žije a roste.

„Tady je například bobr, kterého v jeho přirozeném prostředí těžko zahlédneme. Lidem se vyhýbá. Ale víme, že tady žijí, protože tu jsou po nich stopy v podobě přehryzaných kmenů.“

K vidění jsou i plachá zvířata

Hlavně děti se tu mohou seznámit s tím, co by v lese mohly vidět. Ale protože většina zvířat jsou plaší tvorové, mohou tady děti alespoň zblízka, na filmu, vidět třeba jelena v říji.

Expozice v Tajemném lese je tak trochu zastřená tajemstvím, protože tu není všechno hned vidět. Člověk musí les poznávat, musí v něm něco otevřít. Třeba dvířka s nápisem mustela putorius neboli tchoř obecný. Za dvířky je opravdu tchoř, naštěstí vycpaný.

Děti podle paní Marty Meier nejvíc baví napodobování zvuků zvířat, které si mohou pustit z interaktivního panelu. „Je to takové karaoke. Pustíme třeba hlas zajíce. A teď ho zkuste napodobit,“ vybízí.

Pokouším se o to a prý nejsem tak úplně špatný zajíc. Přestože nepřestává pršet, prohlídku podkrkonošského lesa jsme zvládli suchou nohou.

autoři: Pavel Novák , aka | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související