Zvířata jsou vyděšená z výbuchů, sebepoškozují se. Posíláme na Ukrajinu krmiva i vybavení, říká šéf pražské zoo Bobek

K institucím pomáhajícím Ukrajině zasažené ruskou invazí se přidružila také pražská zoologická zahrada. Je možné pomáhat i ukrajinským zoologickým zahradám a jejich zvířecím svěřencům? Čím trpí zvířata ve válečném konfliktu? Nejenom na to se ptá Vladimír Kroc ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka.

Se začátkem jara jste v Troji zahájili už 91. první sezonu, letos netradičně s ukrajinským velvyslancem. Jak tedy vaše zoo pomáhá Ukrajině?

Čtěte také

Ukrajina se týká nás všech a my se snažíme pomoci těm, kdo z Ukrajiny prchají, alespoň trochu jim ten úděl ulehčit. Do konce dubna je vstupné pro děti a ženy prchající z Ukrajiny za korunu. A především jsme udělali takový podúčet na našem sbírkovém kontu, vybíráme prostředky na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám. Jednak jim posíláme prostředky, ale také nakupujeme krmiva, ale současně i nejrůznější vybavení, které pak vozí nákladní auta do Varšavy, odtamtud to směřuje do Lvova, ze Lvova do dalších míst až k těm konečným příjemcům, tedy do zoologických zahrad, které jsou postiženy nejvíce ruskou agresí.

S čím se ukrajinské zoologické zahrady musejí kvůli válce potýkat?

To je těžké říct. Jednak jsou tam různé typy chovatelských zařízení, jednak je válka zasáhla různým způsobem. Začíná to řekněme nedostatkem návštěvníků a tím pádem nedostatkem financí. To je to nejmenší. A končí to třeba jako Ecopark Feldman, kam už v první den války dopadly první střely, zahynula tam zvířata, zahynuli chovatelé, kteří se starali o zvířata. Zoo je, jak se zdá, prakticky zničená.

Čím ve válce zvířata nejvíce trpí? Může to být stres?

Určitě. Z Ukrajiny přicházejí zprávy o tom, jak zvířata, která jsou vyděšená z výbuchů, se sebepoškozují a podobně. Takže to je jeden z problémů, který se zvířat bezprostředně týká. Ale je to třeba i nedostatek vhodné potravy, potažmo veterinární péče a podobně.

Musela se některá zvířata odvézt z Ukrajiny na bezpečnější místa?

Většina velkých zoologických zahrad se stavila negativně k tomu, že by zoo vyklidila. Ale pravdou je, že v prvním válečném týdnu byli z menšího zařízení převezení lvi a tygři do Poznaně. Ale to bylo ojedinělé, spíše dochází k přesunům zvířat uvnitř Ukrajiny.

Jak konkrétně vypadá materiální pomoc vašim ukrajinským kolegům?

Většinou to je na základě požadavků konkrétních zoologických zahrad. Jsou to krmiva, vesměs specializovaná pro určité druhy živočichů, speciální granuláty nebo různé náhražky. Byl to třeba veterinární materiál, ale také nejrůznější vybavení pro chovatele nebo pro fungování zoologických zahrad. Musíme si uvědomit, že nemohou jezdit domů a zase do práce, takže jsme posílali spacáky, čelovky a podobně.

Co nového Zoo Praha nabízí svým návštěvníkům? V čem je unikátní nový pavilon goril? A proč je takový rozruch kolem příletu luskounů z Thajwanu? Poslechněte si Dvacet minut Radiožurnálu? 

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související