Zuzana Hejnová nabírá síly spánkem

31. srpen 2011
Zblízka

Sportovci se na olympijské hry připravují celou kariéru, během které získávají zkušenosti a sbírají je i na jiných prestižních a důležitých závodech. Třeba na mistrovství světa, které se letos koná v korejském Tegu. Jednou z našich medailových nadějí je i překážkářka Zuzana Hejnová, která má dnes den volna a připravuje se na finále. Jak vypadá její příprava?

„Přijďte se podívat. Potřebuji se trochu vyspat, tak se můžeme sejít v 10.30,“ zvala s malou výhradou Zuzana Hejnová na svou přípravu po semifinále.

Atletická snídaně je jako každá jiná

Nahrávací zařízení záhy získalo důvěru trenérky Martiny Blažkové a čtvrtkařky Denisy Rosolové, a tak jsme vyrazili společně na snídani. Do atletické jídelny se jde z vysokého domu, kde bydlí česká výprava, podzemní cestou. A i když tam nikdo kromě oficiální výpravy nesmí, hlídači nebývají bedliví.

„To mají být kroupy s mlékem. Občas jsou dobré, ale někdy příliš slané, což já nemám ráda,“ komentuje snídani Zuzana Hejnová. „Obvykle snídám ovoce, ovesnou kaši, müsli, ráno nemívám chuť na slané. Po ránu navíc vůbec nemívám hlad,“ dodává.

Sníst drobnou porci netrvalo Zuzaně Hejnové dlouho. Přesto se neodebrala hned na trénink, ale šla trávit na pokoj. Přidala se k nám i kolegyně novinářka a během pauzy si o Zuzaně povídala s trenérkou.

„Je ve světové špičce, což v Barceloně nebyla. I psychicky je dál, patří mezi vyzrálejší závodnice,“ domnívá se Martina Blažková. „Už očekávám, co řekne, a myslím, že se za ta léta spolupráce dobře známe,“ zmiňuje Zuzana Hejnová.

Na kolech ke stadiónu

K tomu, aby bylo vše i během závodu v pořádku, pomáhá analýza toho předchozího, v našem případě semifinále. Velmi pomáhá televizní záznam, který se dá najít na internetu.

„Přijde mi, že to taháš za ucho,“ hodnotí běh Martina Blažková. „Taky mi přijde,“ přiznává Zuzana Hejnová. Tahání za ucho znamená, že nad překážkou zvedla závodnice nohu zbytečně vysoko. Obě se také podivily nad během soupeřek, hlavně Jamajčanek.

Pak už zbývalo přemluvit Denisu Rosolovou, která si o volném dnu dala bohatší snídani, že už jí vytrávilo a je třeba vyrazit na trénink. Za chvíli už všechny jely na vypůjčených kolech k tréninkovému stadiónu, který leží přímo v atletické vesničce.

Proč vlastně hnala Martina Blažková Zuzanu Hejnovou do tréninku? „Den po závodu je tělo ztuhlé, proto je lepší udržovat ho stále v pohybu. Možná by bylo lepší šetřit energií, ale Zuzana by pak byla tužší,“ vysvětlovala trenérka a hodila si za krk ručník namočený v ledové vodě.

Vzduch nad stadiónem se tetelil horkem. „Nechce se mi trénovat,“ odvětila Zuzana Hejnová na otázku o parném letním počasí. „Vím, že čím hůř mi bude během tréninku, tím lepší bude závod,“ vysvětlila ještě, ale tréninku se bát nemusela. Denisa Rosolová, která se už chystá na štafetu, dostala zabrat víc a na delších úsecích.

Po tréninku se vydaly atletky na pozdní oběd a rozhodly se nabrat síly spánkem. A při tom se neruší.


Zvětšit mapu atletického stadiónu v Tegu

autor: kyk
Spustit audio