Zprávy o šesté 7. prosince 2011

7. prosinec 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Už za hodinu přiletí do Prahy ruský prezident Dmitrij Medveděv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Už za hodinu přiletí do Prahy ruský prezident Dmitrij Medveděv. Během dvoudenní státní návštěvy podepíše s českým prezidentem Václavem Klausem několik smluv, které se týkají spolupráce v dopravě, armádě nebo kultuře. Řeč bude ale i o dostavbě Temelína a protiraketovém štítu. Dmitrij Medveděv se vrací do Prahy po 20 měsících.

Jaromír MAREK:
S prezidentem Václavem Klausem se Dmitrij Medveděv setká ještě dnes. Prezidentské páry společně povečeří ve Strahovském klášteře. Hlavní body Medveděvovy návštěvy se odehrají během čtvrtka. Na Pražském hradě podepíší prezidenti několik smluv a otevřou výstavu Carský dvůr pod vládou Romanovců, která v Praze představí výběr vzácných exponátů ze sbírek moskevského Kremlu. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Prezident Václav Klaus dnes v Ostravě Radiožurnálu exkluzivně potvrdil, že některé z projednávaných kontraktů budou rovnu uzavřeny podpisem smlouvy.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
To je zásadní bilaterální návštěva, která má udělat zase další mezník ve kvalitě českoruských bilaterálních vztahů. Vedlejším produktem, to jsou konkrétní smlouvy, bude se podepisovat 11 konkrétních smluv, některé úplně hmatatelné s výsledkem druhé, přece jenom do budoucna, to je smysl této cesty.

V Rusku pokračuje zatýkání demonstrantů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Rusku mezitím pokračuje zatýkání demonstrantů. Policie v podvečer zadržela v centru města další téměř dvě desítky lidí. Už včera pozatýkaly bezpečnostní síly na 300 účastníků protestních akcí, mnozí z nich dál zůstávají ve vazbě. Opozice demonstruje proti, jak tvrdí, zfalšovaným volbám. Průběh hlasování kritizovala i pozorovatelská mise OBSE. Prezident Medveděv ale označuje hlasování za čestné a férové. Dnešní akce sledovala i naše moskevská zpravodajka Lenka Kabrhelová.

Lenka KABRHELOVÁ:
Triumfální náměstí ze včerejších protestů je v tuto chvíli neprodyšně obsazeno zásahovými jednotkami a příslušníky vojsk ministerstva vnitra. Plánovaná opoziční demonstrace tak nemohla ani začít. Policie ale i přesto několik lidí zadržela. Proti, jak tvrdí, zmanipulovaným volbám protestují v těchto chvílích také obyvatelé Kaliningradu, tam se údajně akce odehrává bez policejního zásahu. K anulování voleb a vypsání nového hlasování vyzval dnes ruskou vládu někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov. Šéf ústřední volební komise Vladimír Čurov obvinění z narušení odmítá, zpochybnil také dnes pravost stovek videozáznamů a fotografií volebních pozorovatelů, které svědčí o masových podvodech. Tisíce lidí mezitím na Internetu a sociálních sítích mluví o tom, že jsou připraveny vyrazit na sobotní povolenou demonstraci opozice do centra Moskva. Úřady ale podle některých zpráv revoluční náměstí chtějí uzavřít. Tolik z Moskvy Lenka Kabrhelová, Český rozhlas.

Rusko přemisťuje do oblasti Kalinigradu strategické rakety

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Spor mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem se přiostřuje. Kreml přesouvá ke svým západním hranicím strategické rakety. Podle informací agentury Interfax z ruského ministerstva obrany bude systém typu C400 Triumf v krátké době umístěn v kaliningradské enklávě v pobaltí.

Pavel POLÁK:
Rakety mohou být použity proti bitevním letounům, stejně jako proti raketám krátkého a středního doletu. Kreml také plánuje umístění střel typu zemězemě Iskander. Před nedávnem přesunulo Rusko do Kalinigradu moderní radarový systém. Vyhrocuje se tím spor mezi NATO a Ruskem. Rusku vadí alianční plány na protiraketový štít, jehož části by měly být v Rumunsku a Polsku a který má chránit Evropu před raketami z Íránu. Šéf Aliance Anders Fogh Rasmussen okamžitě kritizoval rozhodnutí Kremlu. Prý zbytečně vyhazuje peníze. Peníze na přesuny vojenské techniky by mohly být využity na modernizaci Ruska a budování pracovních míst. Ze Západu prý Rusku žádné nebezpečí nehrozí. Pavel Polák, Radiožurnál.

Nový egyptský premiér převzal od armády prezidentské pravomoci

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Prezidentské pravomoci v Egyptě předala vojenská vládnoucí rada premiérovi Kamálu alGanzúrímu. Armáda v zemi vládne od únorového svržení Husního Mubaraka. Tímto krokem nejvyšší vojenská rada plní slib, že moc postupně přejde do rukou civilistů.

Štěpán MACHÁČEK:
Vojáci si ale část pravomocí ponechali, nadále totiž budou mít hlavní slovo v otázkách samotné armády a také soudní moci. Premiér alGanzúrí složil se svou novou vládou přísahu do rukou předsedou vojenské rady maršála Muhammada Tantávího. Nový kabinet se stává do velké míry z ministrů předchozích vlád. AlGanzúrí do poslední chvíle tajil citlivé jméno nového ministra vnitra, nakonec se jím stal bývalý šéf bezpečnosti v Gíze. Přechodný kabinet by měl vládnout až do prezidentských voleb v červnu příštího roku. Část aktivistů z náměstí Tahrír ale se jmenováním vlády alGanzúrího nadále nesouhlasí a protestují teď přímo před sídlem premiéra. Pro Radiožurnál z Káhiry Štěpán Macháček.

Vedení Českých aerolinií oznámilo propuštění prvních 33 pilotů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vedení Českých aerolinií oznámilo propuštění prvních 33 pilotů. Celkově dopravce plánuje propustit 100 dopravních pilotů létajících na pravidelných linkách. Následovat by měla další jednání mezi vedením aerolinií a Českým sdružením dopravních pilotů. Piloti protesty reagovali na převádění 11 letadel z mateřské společnosti ČSA na charterovou dceřinou společnost Holidays Czech Airlines.

Zbyněk ZIKMUND:
Funkcionáři CZALPA už mají povolený vstup do budovy ČSA. Má to pomoci odblokovat situaci. Jak řekl prezident ČSA Phillippe Moreels vedení aerolinek už také nepodmiňuje pokračování jednání s piloty omluvou za to, že ho měl mluvčí CZALPA Filip Gaspar označit za tuneláře.

Filip GASPAR, mluvčí CZALPA:
Už to není podmínka, že zasedneme ke stolu bez této omluvy, ale samozřejmě, že v rámci naší diskuse chceme ještě stále omluvu.

Zbyněk ZIKMUND:
Podle viceprezidenta ČSA pro obchod a marketing Jiřího Marka jsou aerolinie připravené na případné vyhrocení situace.

Jiří MAREK, viceprezident ČSA pro obchod a marketing:
Pružně opět budeme reagovat na nepravidelnosti provozu, neb stávková pohotovost sdružení CZALPA stále trvá.

Zbyněk ZIKMUND:
Další jednání mezi management a zástupci protestujících pilotů by se mělo uskutečnit ve čtvrtek. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Martin Barták odmítl obvinění kvůli korupci

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Exministr obrany Martin Barták odmítl obvinění kvůli korupci. Ta se měla týkat sporu firem Tatra a Praga. O úplatku prý nemluvil nikdo ze svědků celého případu.

Nikola BOJČEV:
Zahájení trestního stíhání je podle Bartáka založené na rozporuplných důkazech. Advokát Josef Monsport zároveň označil usnesení o obvinění jako nezákonné a v nejbližší době podá stížnost. Barták navíc tvrdí, že obvinění bylo připravené dopředu.

Martin BARTÁK, bývalý ministr obrany:
Mám verzi, že tam došlo k zásahu zvenku, protože co je nám známo, tak případ už byl připraven opakovaně k odložení, když měli policisté opačný názor, byli z případu odvolání, případ byl přesunut do Ostravy. Posléze odešel další policista a já se prostě bojím toho, že tady dochází k určité justiční zvůli nebo novodobé inkvizice.

Nikola BOJČEV:
V odůvodnění obvinění je údajně řada důkazy, které si odporují. Šéfka ostravského krajského státního zastupitelství Zlatuše Andělová uvedla, že stíhaní muži po zástupcích Tatrovky požadovali zhruba 5 milionů dolarů za urovnání obchodních sporů. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

Návrh státního rozpočtu na příští rok míří do závěrečného schvalování

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Návrh státního rozpočtu na příští rok míří do závěrečného schvalování. Opozice během dnešního projednání navrhla, aby šlo víc peněz na sociální služby, vysoké školy a přidáno dostali hasiči a policisté. Ministr financí Miroslav Kalousek se už ale nechal slyšet, že drtivá většina návrhů na přesuny peněz v rozpočtu nemá šanci. Poslanci o nich definitivně rozhodnou příští týden. Šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka znovu zopakoval, že jeho strana pro rozpočet hlasovat nebude.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Ta situace v příštím roce není řešitelná na půdorysu stávajícího návrhu zákona o státním rozpočtu. Ten rozpočet bohužel vychází z chybných a nespravedlivých reforem. Nepočítá s příjmy, které bychom mohli získat spravedlivějším zdaněním a v takovéto podobě rozpočet nepodpoříme. Mimo jiné také proto, že to je rozpočet, který byl stavěn ještě v očekávání vysokého hospodářského růstu a je evidentní, že nám v příštím roce spíše hrozí ekonomická stagnace.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
To, že by rozpočet vycházel z nereálných čísel, koalice odmítá. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura věří, že sněmovna příští týden rozpočet hladce schválí.

Zbyněk STANJURA, předseda strany /ODS/:
Já myslím, že to je standardní rétorika opozice, ten návrh rozpočtu vychází ze zákona, vycházel z makroekonomické predikce tak, jak ukládá zákon, myslím, že nikdo si z nás nepřeje, že hospodářský vývoj bude o něco horší, než předpokládala ta makroekonomická predikce, ale reálně by jinak ten rozpočet nešel projednávat, kdybychom měli každý týden reagovat na to, co se zrovna stane, v které zemi klesne rating, že ten postup je naprosto v pořádku a očekávám, že koalice bude hlasovat jednotně nejen o rozpočtu jako celku, ale i o pozměňujících návrzích.

Zhruba čtvrtina kantorů dnes začala vyučovat o hodinu později

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Zhruba čtvrtina kantorů dnes začala vyučovat o hodinu později. Stávkou chtěli dát najevo nesouhlas se změnami v platových tarifech. Protest, který svolali školští odboráři minulý pátek, byl klidný.

Klára BÍLÁ:
Zapojilo se do něj přes 1600 škol, nejvíce z Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Naopak v Praze bylo stávkujících škol i učitelů minimum. Podle učitelských odborů některé školy přijímaly žáky už před devátou hodinou, prodloužily například ranní družiny. Ministr školství Josef Dobeš ale označil stávku za tragikomickou, postihla prý hlavně rodiče. Odboráři v ní ale chtěli upozornit na chystané změny učitelských platů, o nich by od ledna nerozhodovala délka praxe, ale ředitel školy, kritizuje návrh předseda odborářů František Dobšík.

František DOBŠÍK, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství:
Nejenom, že o tom bude rozhodovat ředitel, ale ten ředitel nemusí dostat dostatečný objem prostředků a ve státním rozpočtu bohužel tyto prostředky garantovány nejsou.

Klára BÍLÁ:
Ministr Dobeš je ale uklidňuje. Případné křivdy ve mzdách budou kontrolovat inspektoři. Klára Bílá, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio