Zprávy o šesté 30. prosince 2012

30. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Havárie letadla TU204 moskevském letišti má pátou oběť

moderátorka:
Havárie letadla TU204 moskevském letišti má pátou oběť. Svým zraněním v nemocnici podlehla jedna z letušek. Stroj, který letěl z Pardubic nezvládl zabrzdit a projel až na dálnici vedoucí podél letiště.

nejmenovaná osoba:
Když jsem došel blíže, uviděl jsem dívku, byla celá v krvi, měla rozbitou hlavu a křičela pomozte. Tak jsem jí objal a snažil se jí uklidnit a ptal se, kde jsou další.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Popsal televizi Rossija 24 jeden ze svědků katastrofy. Letuška, kterou potkal přežila. Druhá ale takové štěstí neměla, stejně jako další čtyři lidé na palubě včetně pilotů. Vyšetřovací komise příčinu nehody stále nezná. Podle posledních, zatím neoficiálních informací letadlu nefungovaly brzdy a obraceče tahu motorů. Ty mohly mít přitom rozhodující vliv při zabrždění letadla.

Martin VELEK, letecký publicista:
Jeho význam roste v okamžiku, kdy jsou ty adhezní podmínky na dráze horší. To znamená jeli sníh, led a podobně, nebo hodně mokro, hodně vody, tak samozřejmě ten tah motorů přispívá ke zkrácení toho dojezdu letadla.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Vysvětluje letecký publicista Martin Velek. Silvie Třeslínová, Radiožurnál.

V Polsku přibývá obětí pančovaného alkoholu

moderátorka:
V Polsku přibývá obětí pančovaného alkoholu. Úřady potvrdily, že na otravu metanolem zemřel další člověk. Během uplynulých deseti dnů to už je celkem jedenáctá oběť.

Petr VAVROUŠKA:
Třiapadesátiletý muž z obce Pawlowice v blízkosti hranic s Českou republikou je další polskou obětí pochybného alkoholu. Zemřel už před pěti dny, ale teprve teď analýza potvrdila, že se otrávil právě metanolem. Podle polských úřadů si mohl koupit otrávený alkohol v Česku. Už zítra má polská prokuratura oznámit, co bylo příčinnou úmrtí tříčlenné rodiny z obce Galkowice. Policie přiznala, že v domě rodiny našla také lahve s českými etiketami. Polská hygiena už proto vyzvala občany, aby kupovali jen prověřený alkohol. V jednom polském vojvodství zase platí zákaz prodeje denaturovaného lihu, ve kterém testy prokázaly metanol. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Varšava.

Výplata některých sociálních dávek bude postaru

moderátorka:
Výplata některých sociálních dávek bude postaru, tedy i bez sKarty. Týká se to podpory v nezaměstnanosti a pěstounských dávek. Novely k těmto změnám už podepsal i prezident Klaus. Ulevilo se také mladé mamince z Pardubic, která sKarty kritizovala.

nejmenovaná osoba:
Je to nesmysl si myslím, totální. Nic měnit nebudu, zůstanu tak jak jsem. Prostě sKarta je naprosto zbytečná.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Opravdu se nic měnit nebude, potvrdila to ministryně práce a sociálních věcí za TOP 09 Ludmila Müllerová.

Ludmila MÜLLEROVÁ, ministryně práce a sociálních věcí:
Pro uživatele dávek se nemění vůbec nic, budou moci dostávat dávky tak, jak byli zvyklí doposud, to znamená na účet, nebo v hotovosti tak, jak tomu je doposud.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá v systému sociálních karet řadu změn. Pracovat by se na nich mělo začít v lednu. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Cibulka se obrátil na Ústavní soud

moderátorka:
Také bývalý disident Petr Cibulka podal kvůli vyřazení z prezidentských voleb stížnost k Ústavnímu soudu. Žádá, aby byl do voleb opět zaregistrován. Mimo jiné také chce odklad voleb. Nezávislý kandidáti museli pro zaregistrování získat alespoň padesát tisíc podpisů občanů. Cibulka jich nasbíral jen 319 a podle něj je ale tato podmínka protiústavní, protože kandidáti parlamentních stran podpisy shánět nemuseli. Cibulkovu stížnost už předtím zamítl Nejvyšší správní soud. Ústavní soud se po Vánocích bude zabývat stížností senátora Tomia Okamury.

Obyvatelé Dolního Žlebu na Děčínsku se nedostanou autem domů

moderátorka:
Obyvatelé Dolního Žlebu na Děčínsku se nedostanou autem domů. Jedinou příjezdovou silnici do obce zatopila voda z Labe. Lidé, kteří chtějí do Žlebu nebo zpátky cestovat, musí využít železnici, nebo lesní cesty. Ty jsou ale pro většinu aut nesjízdné. Více už redaktor Jan Beneš.

Jan BENEŠ:
Obyvatelé Dolního Žlebu jsou na občasné odříznutí od světa zvyklí. Majitel jedné z tamních restaurací mi řekl, že zatopení silnice pro něj žádný problém neznamená. Je předzásobený, protože obdobná situace nastává několikrát do roka. V případě, že by bylo nutné do Dolního Žlebu dostat lékaře, může děčínská městská policie využít speciální motorový člun. I když voda v Labi klesla přes noc přibližně o deset centimetrů. Uzavírka silnice potrvá zřejmě až do zítřejšího odpoledne.

Exsenátor Novák se v nemocnici neléčí

moderátorka:
Chomutovský soud bude rozhodovat o tom, kdy odsouzený exsenátor Alexandr Novák nastoupí do vězení. O odklad požádal z důvodu hospitalizace v teplické nemocnici. Server Lidovky.cz ale tvrdí, že tam se neléčí a léčí se jen ambulantně. Novákův advokát Jan Růžek to vyvrací, exsenátor tam prý hospitalizován byl, jak je to teď, neví. Lékařské zprávy už ale poslal vězeňské službě, která odklad nástupu do vězení doporučila, říká Růžek.

Jan RŮŽEK, advokát:
Doručovali jsme lékařské zprávy generálnímu ředitelství vězeňské služby, protože vězeňská služba posuzuje ten stav z pohledu možnosti léčit pacienta ve vězeňských nemocnicích.

moderátorka:
Jaké zdravotní problémy Novák má, ale advokát neřekl. Čeká také na rozhodnutí ministra spravedlnosti Pavla Blažka, kterému adresoval stížnost pro porušení zákona. Novák dostal čtyřletý trest za korupci.

Díky mrazivým nocím se mohla na horách naplno rozjet sněžná děla

moderátorka:
Díky mrazivým nocím se mohla na horách naplno rozjet sněžná děla a vlekaři tak většinou připravili návštěvníkům horských středisek kvalitní lyžování. Říčky v Orlických horách například přivítaly rekordní návštěvu této sezony, téměř dva tisíce lyžařů. Většina sjezdovek je otevřena i v Krkonoších.

V Jeseníkách dnes zahynul dvaapadesátiletý lyžař

moderátorka:
V Jeseníkách dnes zahynul dvaapadesátiletý lyžař. Po nárazu do sloupu u sjezdovky podlehl vážnému zranění. Záchranáři se ho přes hodinu snažili oživit, bohužel marně. Neštěstí se stalo ve Skiareálu Miroslav v Lipové Lázních.

Andrea ŠVUBOVÁ:
52letý muž nebyl nezkušeným lyžařem. Údajně se vyhýbal jinému sportovci. Manévr ale asi nezvládl a vylétl ze sjezdovky, kde zády narazil do sloupu umělého osvětlení. Na místo vyrazili záchranáři z Jeseníku, později přistál u svahu i vrtulník. Obě posádky se přes hodinu střídali v resuscitaci, lyžař ale nakonec zemřel. Podle lékařů utrpěl velkou ránu a zřejmě došlo k masivnímu krvácení do hrudní a břišní dutiny. Přesnou příčinu budou znát až po pitvě. Pro Radiožurnál Andrea Švubová, Jeseníky.

Hrozba fiskálního útesu v USA

moderátorka:
Demokraté a republikáni mají už jen den a půl na to, aby zabránili pádu americké ekonomicky z fiskálního útesu. Od prvního ledna se totiž automaticky spustí zvýšení daní a drastické škrty v rozpočtových výdajích. Co by znamenalo, kdyby se americká vláda nedohodla vysvětlil Radiožurnálu profesor politologie na Middlebury College ve Spojených státech Michael Kraus.

Michael KRAUS, profesor politologie na Middlebury College:
Znamenalo by to zpomalení růstu, případně krátkodobou recesi v USA, ekonomickou recesi a to by mělo dopad i ve světě. Ovšem samozřejmě ten problém je daleko hlubší a jde o to, že Amerika by tím poslala velmi špatný signál své kapacitě, jako si udělat pořádek ve svém vlastním domě.

V Německu dnes začal naplno prodej zábavné silvestrovské pyrotechniky

moderátorka:
V Německu dnes začal naplno prodej zábavné silvestrovské pyrotechniky. Tamní policie varuje před nelegální pyrotechnikou z Polska a Česka. Dovoz neschválených rachejtlí je k našim sousedům zakázaný.

Klára STEJSKALOVÁ:
Němci ročně vyhodí do vzduchu miliony eur. Policie ale varuje před nákupem zboží bez německého certifikátu. Především z východní Evropy. Minulý týden tady v Berlíně došlo ke dvěma vážným zraněním. Dva muži tu odpalovali nelegální ohňostroj a oba utrpěli vážná zranění ruky a přišli o několik prstů. Během silvestrovské noci skončí v nemocnici jen v německé metropoli kolem pěti set lidí. Klára Stejskalová, Český rozhlas,Berlín.

autor: dkf
Spustit audio

Více z pořadu