Zprávy o šesté 31. prosince 2010

31. prosinec 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Silvestrovské oslavy ve městech začínají. Pohotovost má policie, strážníci, záchranáři i hasiči.

osoba:
Někteří naši spoluobčané pod vlivem alkoholu dělají různá alotria, která končí tím, že většinou potřebují pomoc nás nebo záchranné služby.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ostravsko a sever Čech sužuje smog. V Ústeckém kraji platí stav regulace.

osoba:
Stav regulace znamená pro vybrané zdroje znečištění to, že musí nasadit většinou čistější technologie, při kterých se výrazně snižuje prašnost.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Bývalý ruský magnát Chodorkovskij bude pokračovat v soudní bitvě. První den nového roku bude oblačný až zatažený, teploty minus dva až plus dva stupně. Příjemný podvečer přeje Jana Uttendorfská.

Silvestrovské oslavy ve městech začínají

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nový rok 2011 už přivítali obyvatelé Nového Zélandu a východní Austrálie. Jako první se vzhledem k časovému posunu rozloučili se starým rokem obyvatelé tichomořského atolu Kiritimati. Půlnoci u nich nastala v 11 hodin dopoledne našeho času. Jako poslední na světě nový rok o 24 hodin později přivítají obyvatelé Havaje. V Evropě do konce roku zbývají už jen hodiny. Přípravy na oslavy v českých a moravských městech vrcholí. V Praze budou jejich klidný průběh zajišťovat stovky policistů, záchranářů a hasičů. Svoji pozornost zaměří hlavně na horní část Václavského náměstí.

Květa MORAVCOVÁ:
Právě v těchto místech poblíž ulice Wilsonova lidé často odpalují zábavní pyrotechniku a policie už předem počítá s tím, že bude zřejmě odklonit provoz. Pro případ požáru jsou na Václavském náměstí připravena také hasičská auta a svůj speciální kamion tu mají také záchranáři i s několika sanitkami. Na Staroměstském náměstí, kde začne už za půl hodiny hlavní silvestrovský program, je pak záchranářský stan. Loni zdravotníci ošetřili při oslavách nového roku více než 140 lidí. V pohotovosti budou kromě policistů, záchranářů a hasičů také městští strážníci, kteří budou hlídat Karlův most. Využijí také loď svého poříčního útvaru. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Uvízlé ledové kry na jezu v Černošicích nebezpečně zvedají hladinu řeky Berounky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Uvízlé ledové kry na jezu v Černošicích nebezpečně zvedají hladinu řeky Berounky. Ta stoupla za poslední den asi o metr a půl. Vodohospodáři tam dokonce museli vyhlásit druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Na radnici zasedla povodňová komise. 50 rodin se má připravit na možnou evakuaci. Jak se situace v Černošicích vyvíjí, to přímo na míst zjišťuje kolega Pavel Pavlas. Dobrý večer, Pavle.

Pavel PAVLAS:
Hezký večer. Ta situace je o trochu klidnější než před hodinou, hladina klesla zhruba o 20 centimetrů. Případná evakuace by se měla tedy týkat asi 50 domů. V této oblasti jsou ale i chaty a tak přesné číslo, kolik lidí by bylo potřeba v případě /nesrozumitelné/ řeky přemístit není jasné. Chaty a domy, kde by mohlo dojít k problémům, teď obcházejí strážníci městské policie a dobrovolní hasiči a informují zdejší obyvatele o situaci na /nesrozumitelné/. Zároveň obyvatelé žádají, aby z ulic uklidili své vozy, aby při případných problémech nekomplikovali evakuaci. Pro Radiožurnál Pavel Pavlas, Černošice u Prahy.

Obyvatele na severu Moravy a ve Slezsku stále trápí smog

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Obyvatele na severu Moravy a ve Slezsku stále trápí smog. Přestože v regionu začal foukat silný vítr, koncentrace polétavého prachu zůstávají stále zvýšené nad přípustnými limity. Z 16 sledovaných míst všechny kromě jediného uvádějí stupeň číslo 5, tedy špatnou kvalitu ovzduší.

Ivana ŠULÁKOVÁ:
Obyvatelům části Moravskoslezského kraje se dýchá o něco lépe než včera, protože v některých místech koncentrace škodlivin v ovzduší klesly. Za to ale přibylo monitorovaných míst, kde polétavý prach překračuje limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Nejhorší situace je už tradičně v OstravěBartovicích. Bydlí tam se svými dětmi i paní Martina, špatný vzduch tam v zimě cítí skoro každý den.

paní Martina:
Nemůžete vyvětrat, otevřete okno a smrad, štípou vás sliznice, slzí oči, děti mám obě dvě těžké astmatiky.

Ivana ŠULÁKOVÁ:
Podle meteorologů má v Moravskoslezském kraji i nadále foukat silnější vítr a tak je naděje, že se koncentrace škodlivin bude snižovat. Pro Radiožurnál Ivana Šuláková, Ostrava.

Smog se dál drží i nad Ústeckým krajem

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Smog se dál drží i nad Ústeckým krajem. V oblasti po celý den platí regulace velkých znečišťovatelů ovzduší. Nejhorší situace je stále na Teplicku a v samotném Ústí nad Labem. Meteorologové ale slibují, že by brzy mohlo přijít zlepšení. Situaci na místě sleduje naše redaktorka Dagmar Cestrová. Dobrý večer na sever Čech.

Dagmar CESTROVÁ:
Situace tady v Ústí nad Labem vypadá zatím stejně jako odpoledne, tedy nad městem se drží inverzní poklička, chvíli tady padá omrzlice, chvíli poletují sněhové vločky a za chvíli zase padají krystalky zmrzlé mlhy. Největší problém už druhý den dělá nejenom tady v Ústí nad Labem, ale v celém Ústeckém kraji polétavý prach a dnes se zvýšila i koncentrace oxidu dusíku a dalších látek. Značně se na tom podílela během dne doprava, lidé totiž nevynechali své obvyklé předsváteční nákupy. Meteorologové přesto skutečně slibují, že se kvalita ovzduší znovu začne zlepšovat a to už během noci. Zítra by se tedy mohlo konečně dýchat lépe. Regulace velkých zdrojů znečištění by pak ale mohla být odvolána až v neděli. Pro Radiožurnál Dagmar Cestrová, Ústí nad Labem.

Záplavy v Austrálii postihly už více než 200 tisíc lidí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Austrálii zase trápí velká voda. Na evakuaci se na severovýchodě země připravují další tisíce lidí. 22 měst už voda zatopila nebo izolovala od okolí. Záchranné týmy se snaží předejít nedostatku potravin a helikoptérami odváží lidi do bezpečí.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Zatopená oblast je větší než Francie a Německo dohromady. Voda už postihla než 200 tisíc lidí a stále hrozí zatopení dalších měst. V bezprostředním nebezpečí je právě téměř osmdesáti tisícové město Rockhampton, jehož některé části jsou už pod vodou a zavřít bude muset i tamější letiště. Australská premiérka Julie Gillárdová, která se do postižené oblasti vydala uvedla, že škody přesáhnout stovky milionů dolarů. Slíbila ale, že federální vláda bude se státem Queensland spolupracovat a bude se podílet na opravě zničené infrastruktury. Silvie Třeslínová, Radiožurnál.

Bývalý ruský magnát Chodorkovskij bude pokračovat v soudní bitvě

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Michail Chodorkovskij se odvolá proti čtvrtečnímu rozhodnutí ruského soudu. Ten ho poslal na dalších 6 let za mříže. Ruská prokuratura obviňuje někdejšího ropného magnáta a kdysi nejbohatšího Rusa z praní špinavých peněz a zpronevěry.

Pavel POLÁK:
Advokátka Chodorkovského Karina Moskalenko považuje rozsudek za nespravedlivý. Odsouzení jejího klienta za údajnou krádež ropy v hodnotě více než 400 miliard korun prý nemá se spravedlností nic společného. Za Chodorkovským stojí ruští opoziční politici a podporu mu vyjádřili také západní státníci. Jeho stíhání označují za politicky motivované a za mocenskou hru Kremlu. Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že rozsudek ji zklamal. Kritiku západu ovšem odmítá ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ruské soudy jsou podle něj nezávislé, a to jak na úřadech ruských, tak na těch západních. Pavel Polák, Radiožurnál.

Světová populace vstoupí do nového roku v počtu 6 miliard 935 milionů 196 tisíc osob

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Světová populace vstoupí do nového roku v počtu 6 miliard 935 milionů 196 tisíc osob. Je to asi o 80 milionů víc než v předchozím roce.

Jitka MALÁ:
Kulatých 7 miliard jednotlivců by mělo lidstvo dosáhnout někdy v polovině roku 2011. Uvádí to německá nadace pro světovou populaci. Každou vteřinu na zemi přibývá v průměru 2,6 člověka, zvlášť rychle se počet lidí zvyšuje v rozvojových zemích, kde dnes žije 82 procent světové populace. Mezi světadíly vede Afrika. Nadace se sídlem v Hannoveru se snaží v rozvojových zemích podporovat kontrolu porodnosti, odhaduje se, že v subsaharské Africe by se nárůst populace snížil o pětinu, pokud by se ženy dokázaly vyhnout nechtěnému těhotenství. Jitka Malá, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio