Zprávy o šesté 3. června 2011

3. červen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Generál Ratko Mladič v Haagu odmítl obvinění z genocidy a dalších válečných zločinů.

osoba:
/Nesrozumitelné nepřeloženo/.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Raketový útok zranil přední politiky jemenského režimu, včetně prezidenta Sáliha.

redaktor:
V Sanaá zuří těžké boje mezi prezidentovými vojáky a stoupenci kmenového vůdce Sádika Achmara.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česká armáda varovala cizinu před poruchovými motory u letounů L39. Aero Vodochody to ale nepovažuje za nutné.

osoba:
Se nedomnívám, že bychom přistoupili k tomu, že bychom varovali nebo upozorňovali uživatele nad tím problémem.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A počasí, zítra bude zpočátku slunečno, během dne až oblačno, místy přeháňky a bouřky, teploty 24 až 28 stupňů. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

Mladič odmítl v Haagu svou obžalobu jako snůšku lží a zvěrstev

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Dnes poprvé stanul před haagským tribunálem bývalý velitel bosenskosrbských jednotek Ratko Mladič. V předběžném slyšení šlo především o administrativní záležitosti. Za zavřenými dveřmi se také jednalo o zdravotním stavu obviněného. O Mladiče dostal příležitost vyjádřit se k obžalobě.

Ondřej BOUDA:
Generál Ratko Mladič odmítl obžalobu z genocidy a dalších válečných zločinů, kterých se měl dopustit během občanské války v Jugoslávii jako nechutná zvěrstva a hnusné lži. Rozhodl se využít celé třicetidenní lhůty, než se bude k obviněním muset vyjádřit oficiálně. Na přítomné novináře ale pokřikoval, že je nevinný. "Jen jsem bránil svou vlast a svůj národ," obhajoval své činy z počátku 90. let minulého století. Soud se k dalšímu jednání sejde až 4. července. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Raketový útok zranil přední politiky jemenského režimu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Raketový útok na prezidentský palác v Jemenu zranil několik předních činitelů vládnoucího režimu. Samotný prezident Sálih podle posledních informací vyvázl s lehkým poraněním. Opozice původně hlásila, že zahynul. /Nesrozumitelné/ v jemenské metropoli kulminuje 4 měsíce trvající krize, kdy sta tisíce Jemenců požadují prezidentovu rezignaci. Sálih to dosud odmítá, i když odchod ze scény mu měl zajistit i beztrestnost.

Břetislav TUREČEK:
Při ostřelování mešity v prezidentově sídle utrpěl zranění také premiér, vicepremiér a předseda parlamentu. Vláda z útoku obvinila povstaleckého vůdce Sádika Achmara, který stojí v čele mocné kmenové konfederace Hášit. Achmar ale odpovědnost odmítá a prohlásil, že celý incident zinscenoval samotný prezident, aby prý měl záminku k tvrdému zákroku vůči opozici. Rebelové už také hlásili, že vládní síly útočily na sídla několika vůdců z rodu Achmarů. Na pozadí bojů v Sanaá se v Jemenu odvíjejí i další dvě krize. Pokračují mnohatisícové demonstrace a na jihu jsou na postupu radikální islamisté. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Česká armáda varovala cizinu před poruchovými motory u letounů L39

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česká armáda varovala cizinu před poruchovými motory u letounů L39. Aero Vodochody dodával stroje do 20 zemí světa a do dalších států se letadla dostala zprostředkovaně. Varování přichází poté, co armáda označila za příčinu prosincové nehody L39 na Třebíčsku požár motoru. Jednalo se už o druhou takovou závadu v krátké době.

Michal MALÝ:
Armáda České republiky sice varovala před rizikem titanového požáru motoru u letadel L39, ale varovala pouze své vojenské partnery. Proudové letouny L39 se však používají i v civilní sféře a samo vedení Aera Vodochody varování svých odběratelů nepovažuje za nutné, říká obchodní ředitel Petr Kalaš.

Petr KALAŠ, obchodní ředitel:
Nevidíme příčinu těch loňských havárií ani v jedné fázi, to znamená, ani při výrobě jaksi letadel, jako v Aeru, ani při výrobě motorů na Ukrajině, ani při té kompletaci.

Michal MALÝ:
Aero Vodochody vyrobilo celkem 2888 těchto stíhaček. V Americe s nimi například létají známé rychlostní závody kolem pylonů a ze 7 L39 vystupuje také jediná civilní akrobatická skupina na proudových letounech francouzský Breitling Jet Team. Pro Radiožurnál Michal Malý, Třebíčsko.

Bez dohody skončilo dnešní jednání tripartity o klíčových reformách

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Bez dohody skončilo dnešní jednání tripartity o klíčových reformách. Zástupce odborů, zaměstnavatelů a vlády rozděluje především pohled na navržené změny ve zdravotnictví a důchodovém systému. Jednání tak chystanou stávku odborů zatím neodvrátilo.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Odborářům i podnikatelům vadí, že vláda chce zavést druhý pilíř důchodové reformy, který lidem umožňuje vyvést část sociálního pojištění ze státního průběžného systému na účty soukromých fondů.

Jaroslav ZAVADIL, odborový předák:
Požadujeme, aby ta důchodová reforma byla přepracovaná tak, jak jsme navrhli, to znamená, aby se nevytahovaly peníze z toho průběžného systému.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká odborový předák Jaroslav Zavadil. U zdravotnické reformy zase kabinet sociální partneři doporučují, aby nejdřív zamezili plýtvání peněz v systému a pak teprve začal uvažovat o zvyšování spoluúčasti pacientů. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek vládní návrhy obhajuje.

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí:
My jsme samozřejmě velmi precizně argumentovali, že některé kroky je potřeba udělat velmi rychle.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Odbory už avizovaly, že pokud se s vládou neshodnou do 10. června, vyhlásí stávku v dopravě. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

V Česku zatím nejsou další případy nákazy nebezpečným krvácivým průjmem

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Česku zatím nejsou další případy nákazy nebezpečným krvácivým průjmem, testy infekci nepotvrdily ani u vzorků zbývajících 4 pacientů. Experti zatím prověřovali 10 podezření na možné onemocnění, potvrdily ho jen v jednom případě. Nebezpečnou bakterií se nakazila americká turistka, která přijela do Česka z Německa. Jak ale ve 20 minutách Radiožurnálu upozornil epidemiolog Roman Chlíbek, nemůžeme se spoléhat na to, že se nám tato střevní epidemie vyhne.

Roman CHLÍBEK, epidemiolog:
Infekční nemoc si nevybírá a postihne chudého, postihne bohatého, musíme s tím podvědomě počítat, že se to tady může objevit a může to sem zavléct skutečně klidně i ten cestovatel z toho Německa, který to sem zavleče, jeli v kontaktu s někým, kdo nedodržuje ty základní pravidla, tak se od něho může nakazit. Vždycky jsme ty infekce viděli v České republice s nějakým zpožděním, ale objevily se tady.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Dosud nejjedovatější typ bakterie E.coli už napadl přes 1700 lidí a má na svědomí 19 životů, z toho 18 v Německu. Vědci se dál snaží najít zdroj nákazy.

Neznámý pachatel v Praze okradl amerického herce Johna Malkoviche

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Neznámý pachatel v Praze okradl amerického herce Johna Malkoviche. Vloupal se do jeho hotelového pokoje, kde mu vzal doklady a všechny osobní věci. Podle polské agentury PAP tak herec musel o několik hodin odložit dnešní odlet do Polska. Malkovich včera vystoupil na festivalu Pražské jaro v hudebním moritátu Pekelná komedie.

Merkelová souhlasila s požadavky zemských šéfů k odklonu od jádra

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Německé energetické společnosti zaznamenávají prudký pokles cen akcií. Energetická společnost Vattenfall chce náhradu za uzavření svých jaderných reaktorů v Německu. Kancléřka Merkelová se dnes shodla s premiéry všech zemských vlád na dalším postupu při odchodu od jaderné energie.

Klára STEJSKALOVÁ:
Německá vláda zrevidovala své plány tak, aby doba provozu jaderné elektrárny nepřekročila 30 let. Odpojování reaktorů ze sítě tak bude postupné. "6. června předložíme energetický koncept a okamžitě může začít legislativní proces," prohlásila Angela Merkelová. Široká politická shoda je možná, potvrdila premiérka PorýníVestfálska a jedna z předních političek opoziční SPD Hannelore Kraftová. Nová studie ukázala, že ztráty německých energetických koncernů E.ON a RWE mohou dosáhnout 22 miliard eur. Ředitel švédské společnosti Vattenfall v rozhovoru pro deník Les Echo řekl, že budou po německém státu požadovat náhradu škody. Z Berlína Klára Stejskalová, Český rozhlas.

Požár armádní munice na východě Ruska je pod kontrolou

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ruští hasiči lokalizovali požár muničního skladu na východě evropské části země. Vojenský areál v Udmurdské republice hoří od pozdní čtvrteční noci. Úřady evakuovaly z okolí téměř 30 tisíc obyvatel. Dva lidé v důsledku stresu zemřeli na srdeční selhání. Téměř 60 dalších bylo zraněno. Prezident Medveděv nařídil prošetření příčin požáru. Ty zatím zůstávají nejasné.

Lenka KABRHELOVÁ:
Ruské ministerstvo pro mimořádné situace oznámilo, že hasiči mají plameny pod kontrolou. Jak ale podotýkají média, z okolí 102. muničního skladu ruské armády jsou stále slyšet výbuchy. Záchranáři používají k hašení leteckou techniku požární letadla Il76 a vrtulníky Mi8 a Mi26. K likvidaci nevybuchlé munice pomáhají i robotická zařízení. Podle mluvčího ruského ministerstva obrany budou exploze dělostřelecké munice pokračovat ještě zhruba 24 hodin, intenzita výbuchů by se ale měla snižovat. Zhruba polovina evakuovaných se už vrátila do svých domovů. Nedaleko vojenské základny už také byla obnovena doprava na železnici. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Propagátor euthanasie Jack Kevorkian dnes zemřel ve věku 83 let v Detroitu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Propagátor euthanasie Jack Kevorkian dnes zemřel ve věku 83 let v Detroitu. Poslední měsíc byl v nemocnici kvůli zápalu plic a ledvinovým problémům. Americký patolog Kevorkian v minulosti strávil 8 let ve vězení právě za to, že pomohl zemřít více než stovce lidí. Spojené státy kvalifikují euthanasii jako vraždu.

Pátrání po tříleté Vanesse Vaněčkové

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policie žádá veřejnost o pomoc při pátrání po tříleté Vanesse Vaněčkové z Moravského Berouna na Olomoucku. Dítě mělo společně s matkou odcestovat ve středu do Prahy za kamarádkou, tam ale nedorazily. Také po matce policie pátrá. Jakékoliv informace o jejich pohybu sdělte přímo na linku 158 nebo nejbližší policejní služebně.

autor: jut
Spustit audio