Zprávy o šesté 26. března 2012

26. březen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Občanští demokraté řeší budoucnost poslance Pavla Béma

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Občanští demokraté řeší budoucnost poslance Pavla Béma. V ODS sílí hlasy, že chování Béma, když byl pražským primátorem, a styky s lobbyistou Romanem Janouškem poškozují celou stranu. Z odposlechů zveřejněných v médiích vyplývá, že Janoušek měl prostřednictvím Béma velký vliv na dění v Praze.

Václava MAREŠOVÁ:
Pražský primátor a předseda ODS v hlavním městě Bohuslav Svoboda má jasno být on na místě Pavla Béma, vyvodil by osobní odpovědnost.

Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Kdybych se dostal do situace, v jaké je Pavel Bém, své členství ve straně bych pozastavil do okamžiku objasněný všech věcí nejasných, to je mé osobní stanovisko.

Václava MAREŠOVÁ:
Se kterým se ale ztotožnilo i vedení pražské ODS. Lidí, kteří chtějí s poslancem Bémem mluvit, je ale víc. Vedle Svobody je to i předseda ODS a premiér Petr Nečas. Bém, který primátorovi vzkázal, že je momentálně v zahraničí, nevidí důvod k tomu, aby svůj poslanecký mandát složil. K pozastavení členství v ODS ho jeho spolustraníci donutit nemohou. ODS zatím o jeho vyloučení ze strany nejednala. Pravomoc vyloučit ho má jeho mateřská organizace v Praze 6, anebo výkonná rada. Na návrh širšího vedení pražských občanských demokratů. Václava Marešová, Radiožurnál.

Odposlechy jsou nešťastné a ničí demokracii

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Odposlechy jsou nešťastné a ničí demokracii. Tak prezident Václav Klaus reagoval na dění kolem bývalého pražského primátora, poslance ODS Pavla Béma.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Já myslím, že odposlechy jsou strašlivě nešťastná věc, která ničí naší demokracii a to je můj zásadní pocit z toho, všechno ostatní je druhotné, jestli ty odposlechy jsou přesné nepřesné, věrné tomu, co se řeklo, nevěrné, pozměněné, nepozměněné, autentické, neuatentické, to už je všechno úplně jiná role, to je na někoho jiného, aby zkoumal.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kauzu odposlechů podrobně rozebereme v Ozvěnách dne. Začnou už za chvíli.

Roman Janoušek se podle policie mohl dopustit úmyslného trestného činu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Lobbyista Roman Janoušek se podle policie mohl dopustit úmyslného trestného činu. Policisté dnes jeho páteční nehodou překvalifikovali na trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. A úmyslný trestný čin těžké ublížení na zdraví. Potvrdila Radiožurnálu policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Eva KROPÁČOVÁ, policejní mluvčí:
Jelikož těžké ublížení na zdraví jako úmyslný trestný čin nelze slučovat s dalším trestným činem, a to neposkytnutí pomoci, nemohl být tento trestný muži sdělen, muži tak hrozí trest odnětí svobody v délce až 10 let.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Páteční policejní zásah bude vyšetřovat generální inspekce. Požádal ji o to policejní prezident Petr Lessy. Podle něj jeho podřízení postupovali nestandardně, podrobnosti řekne zítra.

VZP schválila pravidla pro snížení počtu lůžek v nemocnicích

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kolik zdravotnických zařízení nebo nemocničních oddělení může v Česku v příštím roce zaniknout, odpověď na tuto otázku chtějí znát členové Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny do měsíce. Podle Asociace českých a moravských nemocnic je problém v tom, že některá zařízení nenaplňují nové požadavky zdravotních pojišťoven. Jejich splněním přitom pojišťovny podmiňují uzavření smlouvy na příští rok.

Petr SEHNOUTKA:
Pokud bude chtít nemocnice smlouvu na příští rok, nesmí mít například víc než čtvrtinu nevyužitých lůžek. Negativně bude pojišťovna hodnotit i nezvykle vysoké lékařské úvazky, zaměří se i na kvalitu a efektivitu poskytované péče. Dalším požadavkem je i minimální počet výkonů u ortopedie například pojišťovna požaduje minimálně 200 operací kyčlí ročně, v porodnictví pak minimálně 500 porodů. VZP také stanovila minimální počty spádových pacientů. Malé nemocnice se obávají, že v příštím roce pak nebudou zanikat jen některé obory, ale celá zdravotnická zařízení. Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

Obama na summitu o jaderné bezpečnosti v Soulu kritizoval chování Pchjongjangu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Americký prezident Barack Obama na summitu o jaderné bezpečnosti v Soulu kritizoval chování Pchjongjangu. O možném postupu vůči Severní Koreji mluvil také s čínským prezidentem Chu Ťintchaem. Korea minulý týden potvrdila, že v dubnu otestuje svou raketu dlouhého doletu.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
"Severokorejským matkám a dětem jsme nabídli potravinovou pomoc, Pchjongjang ale svým současným chováním, provokacemi a plánovaným testem jaderné rakety dokazuje, že s námi nechce spolupracovat," řekl v Soulu Barack Obama. Během prvního dne jednání mluvil americký prezident také znovu o nutnosti jaderného odzbrojení. S tím souhlasí i český zástupce na summitu v Soulu, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí:
Sdílíme ideály prezidenta Obamy, který /nesrozumitelné/ v Praze, nicméně, že toho času musí dbát, aby byla jistá vyváženost, tedy nemůžeme jednostranně odzbrojovat.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
Kateřina Procházková, Český rozhlas, Soul.

Papež Benedikt XVI. přiletí na návštěvu Kuby

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Papež Benedikt XVI. dnes večer přijede na třídenní návštěvu Kuby. Ve druhém největším městě ostrova Santiagu de Cuba ho přivítá prezident Raúl Castro. Program začne bohoslužbou pod širým nebem pořádaným k příležitosti čtyřstého výročí objevení sošky Panny Milosrdné z Cobre, která se stala patronkou země.

David KOUBEK:
Je to historicky teprve druhá cesta papeže na Kubu. 14 let po návštěvě populárního Jana Pavla II. Kubánští disidenti by se s Benediktem XVI. rádi setkali a osobně ho vyzvali k tomu, aby tlačil na změnu komunistického režimu. Papež jej sice před cestou označil za přežitý, na schůzku s disidenty ale podle Vatikánu nemá v nabytém programu čas. Oficiálně zatím není plánovaná ani schůzka s Fidelem Castrem, není ale vyloučená. Katolická církev na Kubě dlouhá léta trpěla pod tlakem režimu, zůstala ale nejvlivnější organizací vedle komunistické vlády. V roce 2010 vyjednal havanský arcibiskup propuštění skupiny politických vězňů, ti z Kuby většinou odjeli do azylu v Evropě. David Koubek, Radiožurnál.

Roman Smetana do vězení nedorazil

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Roman Smetana do vězení nedorazil. Ve 2 odpoledne mu vypršela lhůta k dobrovolnému nástupu výkonu trestu. Soud olomouckého řidiče MHD Smetanu poslal na 100 dní do vězení za to, že v roce 2010 pomaloval předvolební plakáty politických stran.

Alena VYKYDALOVÁ:
Jakýkoliv trest Roman Smetana od začátku odmítá, své počíná chápe jako legitimní protest proti politickým stranám. Trest dobrovolně nastoupit nehodlá. Vazební věznice tedy v úterý vyrozumí o situaci okresní soud, ten požádá policii o jeho předvedení do výkonu trestu.

Roman SMETANA:
Mě ta představa taky nějak neláká, ale nevidím důvod, proč ustupovat. Když si pro mě přijdou, tak budou mít na výběr, asi těžko, že.

Alena VYKYDALOVÁ:
Na otázku, jak se bude podle něj situace vyvíjet dále, mi Roman Smetana odpověděl.

Roman SMETANA:
Já jsem tady tohle s vedením podniku neprobíral, takže nevím, jak to nakonec skončí, jenom bych řekl, že na své práci zase až tak moc nelpím.

Alena VYKYDALOVÁ:
Jak mi ale odpoledne potvrdil textovou zprávou, na vlastní žádost dnes uzavřel s Dopravním podnikem města Olomouce dohodu o rozvázání pracovního poměru a v úterý už do zaměstnání nenastoupí. Pro Radiožurnál Alena Vykydalová, Olomouc.

Odvolání Rampuly znovu navrhne nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Odvolání šéfa pražského vrchního státního zastupitelství Vlastimila Rampuly znovu navrhne nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Do nového návrhu zapracoval například i kauzu privatizace Mostecké uhelné společnosti a brífink, na kterém Rampula pustil novinářům videozáznam z policejní akce v kanceláři náměstka Libora Grygárka. Navíc Zeman doplnil svůj předchozí návrh z loňského roku.

Pavel ZEMAN, nejvyšší státní zástupce:
Jeden návrh byl doplněn, rozšířen a potom je dán nový návrh, tedy na odvolání. Je pochopitelně na ministrovi spravedlnosti, jak s těmito návrhy naloží, může je sloučit do jednoho řízení.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministr Jiří Pospíšil potvrdil, že resort spravedlnosti celý návrh posoudí znovu.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti:
Ministerstvo spravedlnosti bude postupovat jako správní orgán, posoudí rozšířený nový návrh, který podal Nejvyšší státní zástupce a ministerstvo spravedlnosti. Zahájíme správní řízení, ve kterém se budou opět jednotlivé skutečnosti obsažené v návrhu pana Zemana prokazovat a na základě tohoto řízení ministerstvo spravedlnosti rozhodne.

Policie v Maďarsku pátrá po zlodějích nejdražšího vydraženého obrazu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Maďarská policie intenzivně pátrá po zloději vzácných obrazů. Ukradli i vůbec nejdražší dílo prodané v Maďarsku v aukci. Malbu Tivadara CsontváryhoKosztky. Vyšetřovatelé se domnívají, že zloději pracovali na objednávku.

Gregor Martin PAPUCZEK:
Setkání milenců je název olejomalby, kterou spolu s dalšími vzácnými obrazy známých maďarských malířů ukradli neznámí pachatelé v domě soukromého sběratele. Jde o obraz, který v dražbě v roce 2006 dosáhl zatím vůbec nejvyšší cenu, 230 milionů forintů, což je necelých 23 milionů korun. Zajímavostí obrazu je i to, že předtím 60 let nebyl nikde vystaven, byl jen v soukromých rukách a vědělo se o něm pouze z odborné literatury. Tivadara CsontváryhoKosztku zná svět ho zná především jako autora díla Osamocený cedr. Z Maďarska pro Radiožurnál Gregor Martin Papuczek.

autor: tet
Spustit audio