Zprávy o šesté 25. listopadu 2010

25. listopad 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana GULDA, moderátorka:
Lékaři a nemocnice dostanou příští rok za péči o 2 miliardy korun méně než letos. Pacienti to prý podle ministra Hegera nepocítí.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví:
Nemyslím si, že by hrozilo ohrožení pacientů.

Jana GULDA, moderátorka:
Maturitní generálka ukázala chyby. Ministr školství Josef Dobeš proto připravuje změny.

Josef DOBEŠ, ministr školství:
Chceme tam možná vyspecifikovat, že se mohou studenti občerstvovat, že mohou odejít za nějakých podmínek na toaletu.

Jana GULDA, moderátorka:
Severní Korea hrozí dalšími útoky. Jih posiluje obranu a mění ministra. A počasí, zítra bude od jihu postupně zataženo, k večeru i se sněžením a naměříme minus 1 až plus 3 stupně. Dobrý večer u zpráv přeje Jana Gulda.

Lékaři a nemocnice dostanou příští rok za péči o 2 miliardy korun méně než letos

Jana GULDA, moderátorka:
Šetření ministerstva zdravotnictví pocítí i pacienti. Na péči si někde budou muset počkat déle. Ministerstvo zdravotnictví dnes představilo novou úhradovou vyhlášku, tedy předpis, podle kterého by měly příští rok platit pojišťovny za péči.

Lenka JANSOVÁ:
Lékaři a nemocnice dostanou příští rok od pojišťoven o 2 miliard korun méně než letos. Je to poprvé za 20 let, co se úhrady meziročně snižují. Nejvíc pocítí úspory nemocnice. Ministr zdravotnictví Leoš Heger řekl, že pro pacienty to bude znamenat, že jejich pobyt na lůžku bude co nejkratší a co nejdřív přejdou na ambulantní péče.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví:
Ten segment nemocnic, který je ohrožen relativně více, přesune svojí péči do sféry ambulantní.

Lenka JANSOVÁ:
Vyhláška je kompromis mezi lékaři, nemocnicemi, pojišťovnami a ministerstvem zdravotnictví. Je stále možné, že Česká lékařská komora kvůli ní podá stížnost k Ústavnímu soudu.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory:
Až budeme mít k dispozici ten finální text, tak ho posoudí naši právníci.

Lenka JANSOVÁ:
Říká prezident České lékařské komory Milan Kubek. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Se snížením příjmů do zdravotnictví nesouhlasí ani zdravotnické odbory

Jana GULDA, moderátorka:
Se snížením příjmů do zdravotnictví nesouhlasí ani zdravotnické odbory. Zaznělo to na sjezdu Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Podle jeho předsedkyně Dagmar Žitníkové pracovníci už tak doplatí na ohlášenou inflaci.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče:
Toto snížení je nepřijatelné i pro ostatní organizace, protože zaměstnavatelé už avizovali, že pokud se sníží úhradová vyhláška, tak nebude možné zajistit alespoň zmražení platů pro příští rok.

Nejvyšší možný trest dostal dnes u Krajského soudu v Ústí nad Labem šestnáctiletý Rom

Jana GULDA, moderátorka:
Nejvyšší možný trest dostal dnes u Krajského soudu v Ústí nad Labem šestnáctiletý Rom. Na konci dubna totiž málem k smrti utýral dvanáctiletého chlapce. Podle předsedkyně soudu je 10 let za tolik trestných činů málo.

Dagmar CESTROVÁ:
Mladík si se svým kamarádem vybral za oběť chlapce z dětského domova, kterého náhodou potkali na odlehlejším místě v Krupce na Teplicku. Když neměl u sebe peníze ani mobil, začali ho bít, sebrali mu oblečení a snažili se ho nakonec zabít. Přežil jen zázrakem a soudkyně Kamila Elsnicová označila jejich chování za lynčování a rasismus. Soud ale dnes mohl potrestat 10 lety vězení jen jednoho z pachatelů, druhý je nezletilý.

Kamila ELSNICOVÁ, soudkyně:
Upozorňujou všechny lidi v republice, aby si dali před ním pozor.

Dagmar CESTROVÁ:
Řekla o něm soudkyně. Rozsudek ale není pravomocný.

Vojtěch SKOUMAL, obhájce odsouzeného:
Jsme si vzali lhůtu na rozmyšlenou, že se pravděpodobně bude odvolávat.

Dagmar CESTROVÁ:
Konstatoval Vojtěch Skoumal, obhájce odsouzeného. Pro Radiožurnál Dagmar Cestrová, Ústí nad Labem.

Ministerstvo školství na základě maturitní generálky upraví některé náležitosti zkoušky

Jana GULDA, moderátorka:
Ministerstvo školství na základě maturitní generálky upraví některé náležitosti zkoušky. Budoucí maturanti budou moci při zkoušce pít nebo s povolením učitele odejít na toaletu.

Klára BÍLÁ:
Učitelé například nebudou muset kopírovat testy, ale opraví rovnou originální písemné práci. To všechno upraví vyhláška. Některé změny ale podle ministra školství Josefa Dobeše vyžadují novelizaci školského zákona.

Josef DOBEŠ, ministr školství:
To v tom důvodu, že bych rád tuto podobu, tak jak je zafixována na nějakou dobu, ve chvíli, kdy něco zkusíme, zvykneme si na to, tak bychom to měli nechat chvíli stabilní.

Klára BÍLÁ:
I když podle něj neprojde novou zkouškou až 21 procent středoškoláků, obtížnost státní maturity se měnit nebude.

Josef DOBEŠ, ministr školství:
Ne každý v České republice musí mít maturitu. Od začátku jsem se nebál procenta neúspěšných. Bál jsem se krachu celého administrativně těžkého systému. To je to, co mě dělá spíš starosti.

Klára BÍLÁ:
Klára Bílá, Radiožurnál.

Severní Korea hrozí dalšími útoky. Jih posiluje obranu na hranici

Jana GULDA, moderátorka:
Režim Kim Čongila pohrozil dalšími útoky na jihokorejské území. Soul v reakci na to rozhodl o posílení obrany ostrovů v blízkosti hranice mezi oběma Korejemi. Krize má i první politickou oběť, jihokorejský ministr obrany podal demisi. Kritici mu dávají za vinu, že na útok komunistických jednotek reagoval pomalu a nedostatečně. Při incidentu zahynuli 4 Jihokorejci, dalších 18 bylo zraněno.

Robert MIKOLÁŠ:
Nové varování Pchjongjangu přichází v době, kdy se ke Korejskému poloostrovu blíží americká flotila. Jižní Korea a Spojené státy totiž od neděle zahájí společné námořní cvičení. Režim Kim Čongila vše označuje za provokaci a hrozí, že bez váhání podnikne druhý a třetí mocný odvetný úder. Soul proto rozhodl o přeskupení sil a posílení obranné linie, zároveň mění taktiku, aby armáda mohla na podobný útok reagovat rychleji a hlavně účinněji. Úterní incident, při kterém zahynuli 4 Jihokorejci, dalších 18 bylo zraněno, byl vůbec první od konce Korejské války v roce 1953, kdy komunistické jednotky střílely do oblasti obývané civilisty. Robert Mikoláš, Český rozhlas, východní Asie.

Německo a Francie chtějí spolupracovat na přípravě krizového mechanismu pro euro

Jana GULDA, moderátorka:
Německofrancouzský tandem se hodlá aktivně podílet na přípravě nového krizového mechanismu pro euro. Shodli se na tom v Berlíně ministři zahraničí Quido Westerwelle a Michele AlliotováMariová. Francie a Německo jsou podle nich motorem Evropské unie.

Klára STEJSKALOVÁ:
Právě tento postup dnes kritizoval pro německý deník Rheinischer Merkur předseda euroskupiny JeanClaude Juncker. Zejména z německé politiky se podle jeho slov vytrácí ohled na společný evropský prospěch. Německá strana takové nařčení odmítá. Ministr zahraničí Westerwelle prohlásil, že je nutné udělat vše proto, aby euro bylo chráněno před turbulentním vývojem. Zároveň na setkání se svou francouzskou kolegyní potvrdil, že Německo bude prosazovat, aby se po roce 2013 na rizicích podíleli i soukromí investoři. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Ženy jsou terčem násilí ve všech kulturách

Jana GULDA, moderátorka:
Ženy jsou terčem násilí ve všech kulturách, náboženských komunitách i společenských řádech. Tato slova zazněla na konferenci Evropské komise k Mezinárodnímu dni boje proti násilí páchaném na ženách. Podle odhadů Rady Evropy pocítilo násilí na vlastní kůži alespoň jednou za život 45 procent žen žijících v Evropě.

Pavel NOVÁK:
Povědomí o násilí vůči ženám se mezi Evropany zvyšuje. Podle průzkumu jednoho z evropských programů na podporu týraných žen 98 procent obyvatel Evropské unie ví o jevu domácího násilí na ženách. Více než dvě třetiny jej považují za věc, kterou je třeba veřejně řešit. Náklady na řešení případu domácího násilí stojí podle eurokomisařky pro základní práva Viviene Redingové státy Evropské unie ročně až 16 miliard eur. Jedním z hrůzných projevů násilí na ženách je mrzačení pohlavních orgánů. Odhady Amnesty International uvádějí, že v Evropské unii je půl milionu obřezaných žen a 180 tisícům dívek tento barbarský zákrok hrozí. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Nizozemsko žádá Německo o vydání nacistického pohlavára Klaase Fabera

Jana GULDA, moderátorka:
Nizozemsko žádá Německo o vydání nacistického pohlavára Klaase Fabera. Tento Holanďan se během 2 světové války přidal ke komandu SS Silbertanne a získal tak automaticky německé občanství. Po válce byl v Nizozemí odsouzený k trestu smrti za vraždu více než dvou desítek Židů. Později mu byl trest snížen na doživotí. Z vězení se mu ale podařilo utéct do Německa, kde se usadil v bavorském městě Ingolstadt. Pokud ale tamní soud nedostane dostatek důkazů o Faberově činnosti, zřejmě žádost Nizozemska o vydání nacisty opět zamítne.

První lyžařské běžecké tratě dnes otevřeli na Horních Mísečkách

Jana GULDA, moderátorka:
První lyžařské běžecké tratě dnes otevřeli na Horních Mísečkách. V Krkonoších panuje jasné mrazivé počasí a jak potvrdil vedoucí provozu areálu Mísečky Medvědín Zdeněk Spilka, podstatně se tak zlepšily podmínky nejen pro přípravu sjezdovek, ale i běžeckého areálu.

Zdeněk SPILKA, vedoucí provozu areálu Mísečky Medvědín:
Teď už výrazně ty teploty klesly, to znamená, že jde dobře zasněžovat a hlavně nám připadl i trochu přírodní sníh. Takže už dneska se nám podařilo upravit 4 kilometry běžeckých tratí. Samozřejmě je to na bruslení jenom, stopa nejde vyříznout, ale myslím si, že na začátek zimní sezóny je to výborný. Z hlediska sjezdového lyžování, v sobotu bychom pustili mísečský vlek, zbytek Medvědína, tam bychom chtěli udělat kvalitní přípravu na ten další týden.

Jana GULDA, moderátorka:
V sobotu se pravděpodobně rozjede první lyžařský vlek v Jeseníkách. Sezónu zahájí tradičně v Branné. Noční mráz tu dovolil spustit sněhová děla a pokud teplota vydrží, do tří dnů bude sjezdovka bílá.

Festival francouzského filmu v Praze

Jana GULDA, moderátorka:
Za necelé 2 hodiny začíná už po 13. festival francouzského filmu. Na slavnostní zahájení dorazil do Prahy i slavný režisér Francois Ozon. Osobně přijel uvést svůj film Profesionální manželka, který obsadil hereckými legendami Gérard Depardieu a Catherine Deneuv. Ozona tentokrát inspirovala stejnojmenná divadelní hra a Radiožurnálu vysvětlil proč.

Francois OZON, francouzský režisér:
Co se mi v té hře líbilo především? Asi to, že krásně vystihuje ženskou podstatu a zdálo se mi také, že přináší i důležité poselství o postavení ženy ve společnosti. Původně se ten příběh odehrává v 80. letech. Nejdříve jsem ji chtěl zasadit do současnosti, nakonec jsem ale zvolil léta 70., abych měl větší odstup a nadhled a nějak to celé vyznívá podle mého názoru víc legračně.

Jana GULDA, moderátorka:
Celý exkluzivní rozhovor s Francoisem Ozonem vám přineseme v pořadu Stalo se dnes, který začíná po 21. hodině.

Zpravodajství a komentáře Českého rozhlasu vám nabízíme i v textové a obrazové podobě – na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Zvukové záznamy zpráv si můžete poslechnout nebo stáhnout z našeho audioarchivu. Přepisy Zpráv o šesté a Ozvěn dne po 18. hodině si můžete přečíst v archivu publicistiky.

autor: jve
Spustit audio