Zprávy o šesté 21. prosince 2012

21. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

V Česku se objevil Schmallenbergský virus. Deformuje mláďata ovcí, skotu a koz

Jana GULDA, moderátorka:
V Česku se poprvé objevil takzvaný Schmallenbergský virus, který napadá skot, ovce a kozy. Virové onemocnění u nich vyvolává vysoké horečky a deformuje jejich nenarozená mláďata. Kontroly zjistili virus zatím jen u ovcí ve dvou farmách u hranic s Německem.

Martin SMATANA, bača, farma ve Smolné na Kraslicku:
Jak už leží, už je takový hubený, prostě ohnutý, nechce se moc hýbat, je takový pasivní, no, takže je možný, že ještě uhynou další, no.

Pavel POLÁK:
Říká bača Martin Smatana z farmy ve Smolné na Kraslicku, kde zatím uhynula polovina všech mláďat. Druhá postižená farma je v Mošné na Prachaticku. Proti Schmallenbergskému viru není žádná vakcína.

Josef DUBEN, mluvčí Státní veterinární správy:
Tento virus postihuje sudokopytníky, to znamená, ovce a skot. U nás se to týká zatím pouze ovcí. Toto onemocnění není nebezpečné člověku.

Pavel POLÁK:
Říká mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Úřady situaci už monitorují. Přestože tento virus není pro člověka nebezpečný, státy na východ od Evropské unie mohou sáhnout k restriktivním opatřením a zakázat dovoz českých zvířat. Pavel Polák, Radiožurnál.

Jednání o osudu vlády podle něj začnou až po vánočních svátcích

Jana GULDA, moderátorka:
Navzdory odvolání šéfky ze strany LIDEM z postu ministryně obrany chce ODS pokračovat v koaliční vládě. Stran LIDEM je ochotná debatovat, chce ale jasně znát všechny podmínky. Jednání o osudu vlády podle něj začnou až po vánočních svátcích.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Vedení Občanské demokratické strany tak jednoznačně deklaruje, že má zájem na pokračování stávajícího koaličního projektu.

Lucie HUSÁROVÁ:
Prohlásil po jednání grémia ODS šéf strany a premiér Petr Nečas. Strana LIDEM, která už vyzvala své ministry k podání demise, chce ale znát všechny podmínky a nejen ty, které se hodí ODS, jak řekla předsedkyně Karolína Peake.

Karolína PEAKE, vicepremiérka /LIDEM/:
Nemáme ani chuť projednání s premiérem, který vždycky řekne půlku pravdy, která se mu zrovna hodí do krámu.

Lucie HUSÁROVÁ:
Opoziční ČSSD už slovy svého předsedy Bohuslava Sobotky vyzvala premiéra Nečase, aby sněmovnu požádal o vyslovení důvěry.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Je to pokračování vládní frašky a v tuto chvíli je velmi sporné, jakou vlastně podporu má Nečasova vláda na půdě Poslanecké sněmovny.

Lucie HUSÁROVÁ:
Pokud Nečas o důvěru vládě nepožádá, chce ČSSD a také Věci veřejné vyvolat hlasování o nedůvěře. To ale podle šéfa koaliční TOP 09 Karla Schwarzenberga není v tuto chvíli smysluplné.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/:
Nejdřív vyčkejme, jaký budou tyto vánoční prázdniny, jaké rozhovory se uskuteční a pak ještě pořád čas, dost, pořádat o důvěru.

Lucie HUSÁROVÁ:
Lucie Husárová, Radiožurnál.

Obranu bude zatím řídit Nečas, Picek je opět prvním náměstkem

Jana GULDA, moderátorka:
Bývalý náčelník Generálního štábu Vlastimil Picek se vrací do funkce prvního náměstka ministra obrany. Rozhodl o tom premiér Petr Nečas, který je prezidentem dočasně pověřen řízením resortu. Picka zbavila funkce Karolína Peake a právě to byl jeden z důvodů jejího odvolání z postu ministryně obrany. Stínový ministr obrany opoziční ČSSD Jan Hamáček bere Pickův návrat do vedení resortu obrany jako logické, nicméně jen dočasné řešení.

Jan HAMÁČEK, stínový ministr obrany /ČSSD/:
Protože je povinností premiéra, který svým konáním způsobil tento chaos na ministerstvu obrany ruku v ruce, tedy s Karolínou Peake, ale přece jenom byl to premiér, který jí tam jmenoval a který poté jí navrhl odvolat. Tak čekám, že on najde velmi rychle nějaké stabilnější řešení, je potřeba, aby se resortu ujal ministr se všemi kompetencemi a aby tento ministr také začal obnovovat důvěru u našich spojenců, protože ta důvěra za posledních 14 dní dostala obrovskou ránu.

Prezident Klaus podepsal daňový balíček. Od 1. ledna bude vyšší DPH

Jana GULDA, moderátorka:
Od 1. ledna zdraží v Česku všechno zboží a služby. Podpis prezidenta Klause pod daňovým balíčkem totiž potvrdil zvýšení DPH na 15 a 21 procent.

Jaroslav SKALICKÝ:
Vyšší DPH odsaje z účtu průměrné rodiny 600 až 1000 měsíčně. Nadprůměrné podraží zdravotnické potřeby a dětské pleny, které přecházejí z nižší do základní sazby. Daňový balíček také zavádí sedmiprocentní zdanění lidí s vyšším příjmy, omezuje výdajové paušály u živnostníků a ruší daňové slevy pro pracující důchodce. Prezident balíček podepsal, i když dal dříve najevo, že se mu nelíbí, když se taková změna zákonů schvaluje na poslední chvíli. Nejistota kolem výše daní zkomplikovala život firmám a obchodníkům, kdyby nezačal platit daňový balíček, DPH by se podle už dříve přijatého zákona sjednotila na 17,5 procentu. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Téměř rok byla v Ostravě zavřená jedna z nejrušnějších silnic přes Svinovské mosty

Jana GULDA, moderátorka:
Téměř rok byla v Ostravě zavřená jedna z nejrušnějších silnic přes Svinovské mosty. Kvůli stavbě terminálu museli řidiči místo složitě objíždět. Úderem půlnoci se ale všechno vrací do normálních kolejí, protože stavba nového nástupního terminálu za víc než 400 milionů korun už skončila.

osoba:
Konečně, vždyť se objíždělo strašně dokola.

Martin KNITL:
Tak vypadá radost řidičů, protože skončila největší dopravní uzavírka za mnoho posledních let.

osoba:
Pěkné, líbí se mi to.

Martin KNITL:
A také radost cestujících, kteří vyměnili šedivé nástupiště za moderní terminál. Snad to vydrží. Dodává náměstek ostravského primátora Dalibor Madej z ODS.

Dalibor MADEJ, náměstek ostravského primátora /ODS/:
Mám trochu obavy, že se zase najde nějaký blázen, který tu rozkope sklo a posprejuje to, takže já doufám, že si toho budeme vážit, že něco takového tady vůbec máme.

Martin KNITL:
Zároveň končí také systém všech náhradních zastávek a spletitých provizorních tras směrem k tramvajím, to vše dokonce čtvrtletním předstihu. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Ostrava.

V přípravách na Vánoce může pokračovat 30 tisíc obyvatel Prahy 9

Jana GULDA, moderátorka:
V přípravách na Vánoce může pokračovat 30 tisíc obyvatel Prahy 9. Po víc než 20 hodinách jim znovu teče voda. Kohoutky vyschly kvůli prasklému potrubí.

Květa MORAVCOVÁ:
Jak je to hluboký, ta díra?

osoba:
5,5 metru. Je tady podzemní voda, stěny, /nesrozumitelné/ se trhají.

Květa MORAVCOVÁ:
Takže komplikace.

osoba:
Velké komplikace. No ne, jakmile tam máte spodní vodu, tak je to nepříjemný.

Květa MORAVCOVÁ:
Přesto se podařilo zhruba před dvěma hodinami vodu obyvatelům Černého Mostu, Kyjí, Hloubětína a Újezdu nad Lesy obnovit. K cisternám si lidé chodili od včerejších 7 hodin večer.

osoba:
Já jsem včera večer ještě stačil natočit asi dva hrnce, když to ještě teklo, no, a teďko vlastně jdu poprvý.

Květa MORAVCOVÁ:
Provoz musela kvůli nulovým dodávkám vody omezit například také školka na sídlišti Lehovec.

osoba:
Ráno, ještě mám dceru šestiletou, s tou jsem šel do školky, a tam vlastně cedule velká, že kdo může, ať si nechá děti doma.

Květa MORAVCOVÁ:
Vodu kromě Vodovodů a kanalizací zajišťovali pro deseti tisíce lidí také hasiči, kteří se museli s cisternami několikrát otočit. Lidé si proto vodu také kupovali.

osoba:
No, já si koupím nějakou vodu.

Květa MORAVCOVÁ:
Ale mají to tady úplně prázdný teda, že jo.

osoba:
Koukám, trochu mě to překvapilo teda, musím říct.

Květa MORAVCOVÁ:
Prasklé potrubí dělníci stále opravují. Příčinu budou znát zřejmě až zítra. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Britská železnice má problémy. Mohou za ně záplavy, požáry a poruchy

Jana GULDA, moderátorka:
Nejrušnější předvánoční den zažívá britská železnice, která hlásí řadu problémů. Mohou za ně přívaly vody, poruchy na signalizačním zařízení i dva požáry.

Jiří HOŠEK:
Největší nervozita vládla během dne na londýnském nádraží Paddington. Několik hodin z něj nejezdily oblíbené spoje na letiště Heathrow. Z něj mělo během pátku odletět 123 000 cestujících. Vážné potíže byly i na trase mezi Londýnem a Brightonem, což zase komplikovalo dopravu tisícovek lidí na druhé největší londýnské letiště Gatwick. Složitým rébusem je nadále dostat se z Londýna vlakem do Walesu. Vytrvalý déšť narušil železniční dopravu v severovýchodní Anglii a části Skotska. Meteorologové vydali desítky varování před povodněmi a situace se během příštích hodin zřejmě příliš nezlepší. Jiří Hošek, Český rozhlas, Londýn.

Příštím americkým ministrem zahraničí by se mohl stát demokratický senátor John Kerry

Jana GULDA, moderátorka:
Příštím americkým ministrem zahraničí by se mohl stát demokratický senátor John Kerry. Prezident Barack Obama ho chce ještě dnes navrhnout. Kerry má ve funkci šéfa americké diplomacie vystřídat Hillary Clintonovou. Do čela uchazečů se dostal poté, co z něj vypadla velvyslankyně Spojených států při OSN Susan Riceová.

Vědci dnes donekonečna vyvraceli fámy o údajném konci světa

Jana GULDA, moderátorka:
Vědci dnes donekonečna vyvraceli fámy o údajném konci světa. Řada lidí na celém světě ale bere zprávy vážně. Mnozí se shromažďovali na místech, která jim měla zajistit ochranu, pokud jim to úřady dovolily. Ve Francii policie preventivně uzavřela okolí hory Bugaraš, kam se chtěly skrýt stovky lidí.

Jaromír MAREK:
Zatímco někteří hledali v obavě z konce světa útočiště v podzemí na vrcholcích hor, jiní slavili. Tisíce lidí ve střední Americe vítaly příchod nového věku, ačkoliv mnoho obyvatel země očekávalo dnešní den s obavami, žádné katastrofy planetu zatím nepostihly. Přesto se mnozí preventivně ukryli. Noc v bunkrů ze Stalinovy éry přišla v Rusku na 20 tisíc korun. Zájem byl tak velký, že se o lůžka muselo losovat. Jaromír Marek, Radiožurnál.

autor: jve
Spustit audio