Zprávy o šesté 18. července 2012

18. červenec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Vláda Petra Nečase už dvě hodiny čelí ve sněmovně kritice opozice

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vláda Petra Nečase už dvě hodiny čelí ve sněmovně kritice opozice. Hlasování o vyslovení nedůvěry ale s největší pravděpodobností ustojí. Sociální demokraté ani s podporou komunistů a Věcí veřejných nemají dost hlasů, aby nedůvěru vyslovili. Opozice vyvolala hlasování kvůli vystupování ministra financí Miroslava Kalouska v kauze letounů CASA.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Opozičním poslancům se nelíbí výroky Miroslava Kalouska na adresu policie a to, že telefonoval policejnímu prezidentovi Petru Lessymu.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
My se skutečně jako sociální demokraté nebudeme mlčky dívat na to, jak dochází k deformaci právního státu. Nebudeme mlčet instalování nových zametačů kauz.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Shrnuje výtky sociálních demokratů jejich šéf Bohuslav Sobotka. Premiér a předseda ODS Petr Nečas ale opozici vzkázal, že ona nemá morální právo kabinet kritizovat a snahou o vyslovení nedůvěry se snaží zamést jen své vlastní kauzy.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Chci požádat o podporu ty poslance a ty poslankyně, kteří mají zájem na skutečném omezení prostoru korupce, ne pouze zájem o prázdné mlácení slámy.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Opozice už odpoledne neuspěla s požadavkem na zřízení parlamentní vyšetřovací komise k letounům CASA. Podobně dopadne i s návrhem na vyslovení nedůvěry. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Prezident Václav Klaus považuje situaci v policii za vážnou

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Prezident Václav Klaus považuje situaci v policii za vážnou, proto se dnes na Pražském hradě sešel s policejním šéfem Petrem Lessym, kterému vyjádřil plnou podporu. Podle Klause je nutné zklidnit situaci a zchladit některé horké hlavy. Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 přesto dnes poslancům předložil 4 dokumenty, které mají dokázat, že Lessy nemluvil před sněmovním bezpečnostním výborem pravdu.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Nemám žádnou horkou hlavu, mám argumenty, mám listinné dokumenty.

Alžběta HAVLOVÁ:
Podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky je prezidentova podpora na místě, zdůraznil, že útoky ze strany vládních představitelů na policii by měly skončit.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Protože to nevede k ničemu jinému, než ke znechucení policistů a pokud by to pokračovalo i v příštích týdnech a měsících, může to skončit naprostou destrukcí Policie České republiky.

Alžběta HAVLOVÁ:
Také občanští demokraté mají za to, že je potřeba situaci. Nicméně předseda jejich poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura si myslí, že vážit slova by měl i policejní šéf Lessy.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
To, že věta, kterou jsem četl v médiích minulý týden, že neudělal záznam o telefonátu ministra Kalouska proto, aby toho nevyužili koaliční poslanci, podle mě je skandální.

Alžběta HAVLOVÁ:
Alžběta Havlová, Radiožurnál.

Policie pustila z vazby Daňhela, svědka v kauze CASA. Obvinění bylo zřejmě smyšlené

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Svědek v kauze letadel CASA Karel Daňhel je na svobodě. Jeho obvinění z pohlavního zneužití bylo vymyšlené.

Petr MEDEK:
Leteckého experta, který upozornil na tlaky při nákupu letadel pro armádu, policie podezírala z pohlavního zneužívání. Nezletilá dívka ale přiznala, že při výslechu na policii lhala. Potvrdila Daňhela advokátka Lucie Hrdá.

Lucie HRDÁ, advokátka Karla Daňhela:
V rámci svého výslechu uvedla, že si celou věc vymyslela.

Petr MEDEK:
Státní zástupkyně Eva Vycpálková se informaci dozvěděla od novinářů. Odmítla cokoliv říct s tím, že podrobnosti bude vědět až ráno. Daňhel přes svoji advokátku Lucii Hrdou vzkázal, že o svém zadržení měl informace s předstihem.

Lucie HRDÁ, advokátka Karla Daňhela:
Klient mi předal informaci, že mu někdo sdělil, že si do konce tohoto týdne půjde sednout, nicméně nebudu se vyjadřovat k tomu, kdo to byl, i když tuto informaci od klienta mám.

Petr MEDEK:
Karel Daňhel v roce 2010 vypovídal na policii o nákupu letadel CASA. Od té doby měl problémy, které vyvrcholily odebráním bezpečnostní prověrky. Petr Medek, Radiožurnál.

Exhejtmana za ČSSD Davida Ratha chce policie stíhat za tři nové skutky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Exhejtmana za ČSSD Davida Ratha chce policie stíhat za tři nové skutky. Týkají se například nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici. Poslance Rath je ve vazbě kvůli údajné korupci při opravě buštěhradského zámku. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová naznačila postup sněmovny v jeho dalších kauzách.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Pakliže chce policie stíhat poslance pro jiné skutky, musí znovu zažádat sněmovnu o jeho vydání a ta procedura je úplně stejná. Musí rozhodnout mandátový a imunitní výbor, ten dá své stanovisko sněmovně, sněmovna poté rozhodne na nejbližší schůzi o tom, zda ztvrzuje tedy tu žádost policie nebo neztvrzuje.

Situace v Sýrii se podle amerického ministra obrany vymyká kontrole

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Rada bezpečnosti OSN jedná o rezoluci o Sýrii. Na stole má dva návrhy, ten britský obsahuje možnost dalších sankcí i vojenského zásahu v případě neplnění mírového plánu. Rusko s právem veta tuto možnost ale zatím odmítá a chce jen pokračovat v pozorovatelské misi a dalších rozhovorech se všemi stranami konfliktu. Zvláštní vyslanec Kofi Annan požádal o odložení hlasování, aby byl čas vyhodnotit dnešní dramatické události v Damašku.

Ondřej BOUDA:
Sebevražedný atentátník zaútočil na zasedání krizového štábu. Podle státní televize šlo o člena ochranky. Tomu se podařilo zabít ministra obrany i několik dalších vysokých armádních představitelů, včetně švagra prezidenta Assada. Mezi zraněnými jsou dále ministr vnitra nebo šéf rozvědky. K atentátu se přihlásilo hned několik povstaleckých skupin, ale přestože se rebelům podařilo vyřadit prakticky všechny členy nejužšího bezpečnostního vedení země, nemají ani zdaleka vyhráno. Armáda okamžitě reagovala protiútokem. A do bojů o Damašek vrhla čerstvé posily. Lehce ozbrojené skupiny povstalců tak čelí přesile tanků, vrtulníků i elitních jednotek. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Na letišti v bulharském Burgasu vybuchl autobus s izraelskými turisty

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na letišti v bulharském Burgasu vybuchl autobus s izraelskými turisty. Požár pak podle místních médií zachvátil další dva autobusy. Bulharské ministerstvo vnitra zatím mluví o 3 mrtvých a 20 raněných. Podle některých zpráv šlo o atentát. Tamní policie zatím případ vyšetřuje a k příčinám neštěstí se odmítá vyjadřovat. Letiště v Burgasu je uzavřené. Lety přesměrovává do Varny.

Prezidenta bychom měli volit dvoukolově

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Prezidenta bychom měli volit podobně jako senátora, tedy dvoukolově. Pravidla dnes schválil senátoři. V kampani bude moci využít každý kandidát maximálně 50 milionů korun.

Květa MORAVCOVÁ:
Poprvé půjdeme přímo volit prezidenta v lednu nebo únoru příštího roku. Pokud v prvním kole žádný kandidát nevyhraje, postoupí dva nejúspěšnější do kola druhého. Nejasnosti ale panují, pokud jde o kontroly podepsaných petic a financování kampaně.

Alena GAJDŮŠKOVÁ, senátorka /ČSSD/:
Mandátový a imunitní výbor Senátu absolutně není vybaven na to, aby dokázal zkontrolovat tisíce účtů.

Květa MORAVCOVÁ:
Říká senátorka Alena Gajdůšková z ČSSD. Senátor ODS Jaroslav Kubera souhlasí.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Svaté nadšení je tady, teď jsme v časové tísni, takže se tam dostaly i věci zcela nesmyslné.

Květa MORAVCOVÁ:
Případné porušení pravidel bude rozhodovat pražský městský soud. Ze Senátu půjde zákon ještě k prezidentu Václavu Klausovi, podle kterého je přímá volba hlavy státu fatální chybou. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Města chtějí, aby ministerstvo dopravy rychle vyřešilo problémy s novým registrem vozidel

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Města a obce chtějí, aby ministerstvo dopravy rychle vyřešilo problémy s novým registrem vozidel. Pokud se tak nestane, budou chtít, aby se přešlo na starý systém. Ani dnes z úřadů nezmizely fronty. Systém totiž stále nefunguje úplně. Je pomalý a podle úředníků nespolehlivý.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Kvůli náporu lidí museli prodloužit odbavovací dobu například v Kladně. Registr tam stále funguje jen na půl a město tak přichází o více než půl milionu korun měsíčně. Vyčíslil primátor a předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Dan JIRÁNEK, předseda Svazu měst a obcí:
V okamžiku, kdy jedeme na 40 procent, tak v tom milionu za měsíc máme 400 tisíc, to znamená, že nějakých půl milionu, 600 tisíc ztrácíme, tenhle ten stav není udržitelný.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Pokud se situace nezlepší, navrhuje svaz přejít na starý systém. Podle ministra dopravy Pavla Dobeše ze strany LIDEM se ale každým dnem daří chyby odstraňovat a přechod k původnímu registru by byl krokem zpět.

Pavel DOBEŠ, ministr dopravy /LIDEM/:
A to z toho důvodu, že systém bude připraven v nejbližší době na přechod, vlastně zapojí na základní registry, což je jednou vlastně zákonných podmínek, kterou musíme splnit, což by ten starý systém neumožňoval.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Tereza Bartůňková, Radiožurnál.

K zatčení lupiče Františka Hajna v Dominikánské republice významně přispěli čeští policisté

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
K vypátrání a zatčení lupiče Františka Hajna v Dominikánské republice významně přispěli čeští policisté. Hajn byl za loupež 154 milionů korun z vozu bezpečnostní agentury odsouzen k 10 letům vězení. Ode dneška je ve vazbě na Pankráci. Podle mluvčí policejního prezidia Pavly Kopecké čeští elitní policisté, takzvaní lovci lebek, přímo v Karibiku nezasahovali. Dodali ale dominikánským kolegům cenné informace.

Pavla KOPECKÁ, mluvčí Policejního prezidia ČR:
Ono to bylo ve spolupráci s našimi policisty, protože kolegové z Dominikánské republiky měli veškeré informace od našich kolegů a od vlastně Interpolu, takže to byla taková úzká spolupráce našich kolegů, dominikánských policistů a Interpolu, nicméně přímo na tom zadržení v Dominikánské republice pracovala výhradně policie vlastně z Dominikánské republiky.

Unesená Michala měla být vyměněna za dům v Německu, tvrdí podezřelí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dům a pozemek v Německu, to měla být cena za unesenou holčičku z Trmic na Ústecku. Matka o tom ale nevěděla. Tvrdí to německý list Bild. Údajně tak měli vypovídat sami únosci. Ve vazbě jsou dva Němci muž a žena. Další dvě ženy policie stíhá na svobodě. Německá ani česká policie tuto verzi nepotvrdila, ani nevyvrátila. Proč si únosci vybrali právě Michalu, totiž stále není jasné.

Dagmar CESTROVÁ:
Rodina malé Michaly jednoznačně odmítá možnost, že by někdo z jejich středu měl podíl na únosu.

Miroslav GOROL, dědeček:
Jsme rádi, že holčičku máme doma, děckama by se nemělo kšeftovat, to je dar Boha.

Dagmar CESTROVÁ:
Řekl dědeček nemluvněte Miroslav Gorol. Rodina odmítá i možnost, že by se na únosu mohl podílet otec dítěte, jak spekuluje německý list Bild. Je teď ve vězení za jiný trestný čin.

matka:
Tatínek, kdyby byl doma, tak by to bylo dokonalý.

Dagmar CESTROVÁ:
Říká matka Michaly. Policie už několik dní pouze uvádí, že vyšetřování pokračuje a to na obou stranách hranice.

Vladimír DANYLUK, ředitel ústecké policie:
Jenom díky této spolupráci je tento výsledek.

Dagmar CESTROVÁ:
Potvrdil to ředitel ústecké policie Vladimír Danyluk. Pro Radiožurnál Dagmar Cestrová, Ústí nad Labem.

Nacistický zločinec Csatáry dopaden

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Policie našla maďarského nacistického zločince Lászla Csatáryho. Oznámila to maďarská prokuratura. Bydliště 97letého Csatáryho tento měsíc objevili novináři britského listu Sun. Csatáry ale stihl utéct, našli ho až dnes. Jeho zmizení vyvolalo vlnu kritiku, která Maďarsku vytýkala lhostejnost v přístupu ke stíhání zločinců spáchaných za 2. světové války. Csatáry je zatím v domácím vězení za deportaci a smrt tří set košických Židů mu hrozí doživotní vězení.

autor: tet
Spustit audio