Zprávy o šesté 17. dubna 2012

17. duben 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Karolína Peake opouští stranu Věci veřejné a její poslanecký klub

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Karolína Peake opouští stranu Věci veřejné a její poslanecký klub. Ve sněmovně zůstává a zakládá vlastní politickou platformu, která bude stát za programem koaliční vlády. O svém setrvání v kabinetu bude ještě jednat s premiérem Petrem Nečasem. Rozhodnutí podle Peake nesouvisí s nedávným soudem s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Karolína Peake zdůvodnila svůj rozchod s Věcmi veřejnými nespokojeností s mnohými kroky, které strana dělá a stylem, kterým se prezentuje. Definitivním důvodem k odchodu z Věcí veřejných byla podle Peake nedávná hra na demise.

Karolína PEAKE:
/Nesrozumitelné/ bylo to rozhodnutí vyvolat vládní krizi s celkem podle mého názoru nepochopitelných důvodů jak pro koaliční partnery, tak pro veřejnost i pro mě samotnou.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Koaliční a vládní kolega Karolíny Peake ministr financí Miroslav Kalousek ocenil její jasný distanc od Věcí veřejných.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí:
Do jaké míry to bude mít dopad na setrvání téhle vlády v tento okamžik, nevím.

Věra MASOPUSTOVÁ:
V Poslanecké sněmovně Karolína Peake zůstane a bude podporovat program koaliční vlády. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Krok Karolíny Peake vítá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Věřím, že budou i další, kteří spolu s ní racionálně zváží, že strana Věci veřejné nesmyslnými kroky komplikovala život vlády a zpochybnila vůbec demokracii v České republice. Já bych stavěla tu koalici právě na tomhle tom křídle, pokud se ukáže, že to je platforma, která sdílí program, pro který vláda se rozhodla.

Nového ministra školství chtějí Věci veřejné vybrat do konce týdne

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nového ministra školství chtějí Věci veřejné vybrat do konce týdne. Vedení strany se rozhoduje mezi dvěma kandidáty. Prvním je dosavadní náměstek pro legislativu a nestraník Jiří Nantl. Jméno druhého adepta strana tají. Má jít o člena Věcí veřejných, který v minulosti na školství působil.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Věci veřejné chtějí, aby do křesla ministra školství usedl odborník a člověk, který chod resortu zná a nebude tak ztrácet čas seznamováním se s agendou. Prvního adepta, náměstka Jiřího Nantla, už vedení strany vyslechlo, podle některých médií ministrem bude právě on, to ale odmítá šéf strany Radek John.

Radek JOHN, předseda strany /VV/:
Není pravda, že je určen pan náměstek Nantl, nicméně je to rozhodně skvělý odborník a je jeden z kandidátů.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
S druhým uchazečem o ministerské křeslo, který má pocházet přímo z řad Věcí veřejných, bude vedení mluvit ve čtvrtek.

Dagmar NAVRÁTILOVÁ, místopředsedkyně strany /VV/:
Já si myslím, že vzhledem k tomu, že je to straník, tak by snad stranu nerozpolcoval.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová. Jméno nástupce Josefa Dobeše chtějí Věci veřejné premiérovi předložit v pátek. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Soud s Andersem Breivikem dnes narazil na první překážku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Soud s Andersem Breivikem dnes narazil na první překážku. Kvůli podjatosti musel odstoupit jeden z laických přísedících. Den po útoku totiž na Internet napsal, že Breivik si zaslouží trest smrti. I když tehdy netušil, že se bude účastnit největšího soudu norské poválečné historie, proti jeho účasti se ohradili právníci všech stran.

Ondřej BOUDA:
Thomas Indrebö byl asi po hodinovém jednání senátu za zavřenými dveřmi nahrazen připravenou zástupkyní. Soud tak mohl pokračovat a vyslechl si více než hodinový připravený proslov obžalovaného. Breivik v něm obhajoval své jednání a řekl, že by útok klidně zopakoval. Ostatní prý jeho boj za svobodu pochopí, až bude příliš pozdě. Zástupkyně obětí se pokusila ho přerušit, někteří klienti si totiž stěžovali, že dostává příliš mnoho prostoru. Soud si ale nakonec vyslechl celý třináctistránkový proslov, protože Breivik trval na tom, že je nutný k pochopení jeho činu. Ondřej Bouda, Radiožurnál, Oslo.

Americký raketoplán Discovery se naposledy proletěl a přistál na letišti u Washingtonu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Americký raketoplán Discovery se naposledy proletěl a přistál na letišti u Washingtonu. Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě ho tam přepravil speciálně upravený Boeing 747. Poslední přistání sledoval i náš zpravodaj ve Washingtonu Vít Pohanka. Vítku, jak všechno probíhalo?

Vít POHANKA:
Hezký podvečer. Byla to opravdu unikátní podívaná, protože raketoplán Discovery se, obrazně řečeno, loučil s Washingtonem asi hodinu, když ten letoun 747 kroužil v nízké výšce asi 450 metrů nad městem. Já jsem byl shodou okolností na cestě na české velvyslanectví, když jsem uviděl ten pohled, tedy na Boeing 747 z Discovery, stroj se v tu chvíli právě majestátně otáčel a nabíral kurz směrem na Dullesovo mezinárodní letiště. Byl to opravdu unikátní nezapomenutelný pohled, v tuto chvíli už by měl být raketoplán Discovery demontován tak, aby mohli převést do stálé expozice Muzea letectví a kosmonautiky. Ode mě vše, Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Austrálie stáhne vojáky z Afghánistánu dřív, než bylo v plánu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Austrálie počítá se stažením většiny svých vojáků z Afghánistánu o rok dřív, než původně plánovala. Australští vojáci by tak měli být doma ještě před tamními parlamentními volbami v polovině roku 2013. Podle premiérky Julie Gillardové vojáci téměř dokončili svůj úkol a předali odpovědnost za bezpečnost afghánským silám. Nový postup v Afghánistánu by měli státy koalice projednávat na květnovém summitu NATO v Chicagu.

Julie GILLARDOVÁ, australská premiérka:
Jsem si jista, že v Chicagu bude polovina roku 2013 uznána jako milník v mezinárodní strategii. Klíčový bod, po kterém se budou moci mezinárodní síly soustředit už pouze na podpůrnou činnost na celém území Afghánistánu.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Uvedla premiérka Julie Gillardová na tiskové konferenci. Uspíšené stažení zdůvodnila zlepšením bezpečnosti v Afghánistánu i zneškodněním mnoha představitelů Al Kajdy, včetně vůdce teroristické skupiny Usáma bin Ládina. Austrálie má v Afghánistánu 1550 vojáků, což je nejvíce ze zemí, které nejsou členy NATO. Silvie Třeslínová, Radiožurnál.

Stát selhal v péči o děti cizinců v zařízení Permon na Příbramsku, říká ombudsman

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Stát podle ombudsmana selhal v péči o děti cizinců umístěné v zařízení Permon na Příbramsku. Už asi před půl rokem zjistili právníci údajné nezákonné postupy, jako je například sledování kamerami nebo dlouhá izolace dítěte. Navíc se některé děti dopustily sexuálních deliktů a přesto zůstaly pachatelé i oběti nadále v běžném kontaktu. Ministerstvo školství jako zřizovatel je přitom nečinné, tvrdí ombudsman.

Gabriela GRMOLCOVÁ:
Ombudsman upozornil na nezákonné postupy v zařízení pro děti cizinců Permon už v září. Říká Petra Zdražilová z Kanceláře veřejného ochránce práv.

Petra ZDRAŽILOVÁ, Kancelář veřejného ochránce práv:
Schůzka byla v prosinci a téměř za 4 měsíce my nemáme žádná konkrétní opatření.

Gabriela GRMOLCOVÁ:
Radek Melichar z ministerstva školství uvedl, že resort začal děti přemisťovat do jiných zařízení letos v březnu a na konci června Permon zruší. Proč příslušní zaměstnanci resortu něco nepodnikli už dřív, ministerstvo prošetřuje.

Radek MELICHAR, ministerstvo školství:
Výsledku toho šetření ministerstva školství vyvodí patřičné závěry.

Gabriela GRMOLCOVÁ:
Zástupci Permonu s napadením ombudsmana nesouhlasí. Říká ředitelka školy pro děti cizinců, která je jeho součástí, Hana Chramostová.

Hana CHRAMOSTOVÁ, ředitelka školy pro děti cizinců:
Zařízení jako takové se neztotožňuje se závěry ombudsmana.

Gabriela GRMOLCOVÁ:
Pro Radiožurnál Gabriela Grmolcová.

Stavební spořitelny nesouhlasí s návrhem ministerstva financí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Stavební spořitelny nesouhlasí s návrhem ministerstva financí, aby univerzální banky mohly nabízet stavební spoření za odlišných podmínek. Podle zákona smí stavební spořitelny investovat volné prostředky jen velmi omezeně. Univerzální banky naopak podle vlastního uvážení. To podle šéfa Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěcha Lukáše snižuje možnosti poskytování levných překlenovacích úvěrů a zvyšuje rizika pro klienty.

Vojtěch LUKÁŠ, předseda Asociace českých stavebních spořitelen:
Ten dopad by mohl být pouze v případě, že by ta banka nějakým způsobem měla určité finanční problémy a klient by musel být vyplácen z fondu pojištění vkladu. Jsou s tím potom spojeny určité problémy samozřejmě, ale nedá se v žádném případě říci, že by se klient musel nějak obávat o svoje prostředky.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zpřístupnění stavebního spoření i univerzálním bankám odůvodňuje ministerstvo financí posílením konkurenčního prostředí. Návrh na změny má zítra posoudit vláda.

Ministerstvo zdravotnictví chce zmírnit pravidla pro hlukovou zátěž

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo zdravotnictví chce zmírnit pravidla pro hlukovou zátěž. Připravuje zákon o hluku. Současné limity, které jsou v souladu s evropskými, se ale měnit nebudou. Novinka je, že o některých hlučných akcích, třeba rockových koncertech nebo závodech ve střelbě, si budou rozhodovat samy obce. A jsou pro, potvrzuje předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Dan JIRÁNEK, předseda Svazu měst a obcí:
Určitě v tomto ohledu nakonec dělají obce i tradiční věci jako zábavy, posvícení, poutě a podobné věci a není žádný důvod, proč by jednou do roka třeba nemohla být ta větší hlučnost i do 12 hodin, pokud ta obec s tím souhlasí. Na druhou stranu, pokud je někde nějaké místo, které se pronajímá třeba na dvou, třídenních koncerty, tak by naopak ta obec měla mít možnost takovou produkci zakázat.

autor: tet
Spustit audio