Zprávy o šesté 13. září 2012

13. září 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Policisté objevili ve Zlíně skladiště nelegálního alkoholu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Míchárnu, stáčírnu a zároveň sklad podezřelého alkoholu objevila zlínská policie. Našla ho v garáži pod sídlištěm Jižní Svahy. Právě na tomto sídlišti nakupovali alkohol lidé, u kterých se pak projevila otrava. Experti zajistili na 500 lahví a stovky padělků etiket.

Pavel SEDLÁČEK:
Na falešných etiketách jsou nápisy Lažský tuzemák, Extra jemná vodka Lunar, Albánská borovička a Meruňka. Upřesnil mluvčí zlínské policie Petr Jaroš.

Petr JAROŠ, mluvčí zlínské policie:
Ty plné lahve budou převezeny na celní úřad, kde budou podrobeny expertíze. Sloužilo to i jako sklad, ale také jako míchárna a stáčírna toho alkoholu.

Pavel SEDLÁČEK:
Mluvčí nevyloučil, že se tímto zásahem podařilo odstřihnout zlínskou větev distribuce pančovaného alkoholu. Některé lahve už se pravděpodobně dostaly ke koncovým uživatelům. Policie tak varuje před užitím jejich obsahu. Na Zlínsku po otravě metanolem zemřely dvě ženy, u jednoho muže se čeká na výsledky pitvy. Pro Radiožurnál Pavel Sedláček, Zlín.

Kvůli smrtelným otravám metanolem je v Ostravě ministr zdravotnictví Heger a policejní prezident Červíček

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kvůli smrtelným otravám metanolem je teď v Ostravě ministr zdravotnictví Leoš Heger a policejní prezident Martin Červíček. Přijeli na jednání krizového štábu Moravskoslezského kraje. Právě tam zatím zemřelo na otravu nejvíc lidí v Česku. Voláme reportéra Martina Knitla.

Martin KNITL:
Ministr zdravotnictví jasně řekl, že pokud bude počet mrtvých dále narůstat, je připravený k mnohem tvrdším krokům, třeba úplně zakázat prodej alkoholu, a to by se mohlo týkat třeba pouze některých oblastí, hlavně Ostravska. Ministr Heger čeká mimo jiné i na to, jak rychle policie tuto kauzu sprovodí ze světa. Více v dalších. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Ostrava.

Víc než 24 hodin už platí zákaz prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Víc než 24 hodin už platí zákaz prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Podle šéfa speciálního vyšetřovacího týmu Metyl Václava Kučery většina prodejců nařízení dodržuje. Reportéři Radiožurnálu ale během dne narazili na několik stánků, kde tvrdý alkohol stále prodávají.

Petr MEDEK:
Někteří stánkaři opatření kritizují a uvažují o tom, že budou chtít po státu náhradu škody.

osoba:
Přijdeme o výplaty.

osoba:
S tím skončí nějaký stánky určitě.

Petr MEDEK:
Právníci se neshodnou, jestli by podobné žaloby mohly být úspěšné, třeba advokát Jan Černý říká, že pokud by se prokázaly nedostatečné kontroly alkoholu ze strany státu, pak by mohly případné spory stánkaři vyhrát. Právník Ondřej Preuss ale tvrdí, že nárok na odškodné by měli prodejci v případě, že by ministerstvo zdravotnictví postupovalo špatně při vyhlášení opatření, nebo by zákaz prodeje tvrdého alkoholu trval nesmyslně dlouho. Pokud by vymáhali škodu po tom, kdo za pančovaným alkoholem stojí, jejich úspěch také není jisté.

Ondřej PREUSS, právník:
Vznik škody je tady spojen právě s aktem ministerstva zdravotnictví, které zakázalo prodej těch výrobků, je tedy do jisté míry přetržená příčinná souvislost.

Petr MEDEK:
Petr Medek, Radiožurnál.

Smrtící série otrav metanolem přitom začala zřejmě mnohem dřív

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Smrtící série otrav metanolem přitom začala zřejmě mnohem dřív. Na severu Moravy se zpětně prokázalo už jedno úmrtí v květnu. Ostravští patologové začali prověřovat další podezřelé případy z minula.

Andrea ČÁNOVÁ:
Oběť s dosavadním číslem jedna je z Havířova. 73letá žena zemřela doma a teprve nyní lékaři znají přesnou příčinu smrti otrava metanolem. Ostravští patologové teď zpětně prověřují 150 vzorků.

Igor DVOŘÁČEK, přednosta Ústavu soudního lékařství:
Protože u celé řady těch lidí jsme vůbec metanol neprokázali, protože už byl dávno metabolizován.

Andrea ČÁNOVÁ:
Vysvětlil přednosta Ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček. Některé stopy však ve vzorcích zůstanou.

Igor DVOŘÁČEK, přednosta Ústavu soudního lékařství:
Budeme ještě zvažovat u těch podezřelých úmrtí ještě kyselinu mravenčí, další analýzy.

Andrea ČÁNOVÁ:
Právě kyselina mravenčí způsobuje oslepnutí. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Na Blízkém východě neutichají nepokoje vyvolané filmem hanobícím Mohameda

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Desítky zraněných si vyžádaly nové pouliční nepokoje v mnoha zemích Blízkého východu. Protesty vyvolal americký film, který zesměšňuje muslimského proroka Mohameda a vykresluje ho jako zločince. Zatím nejdramatičtější násilí zažila v úterý Libye. Tam ozbrojenci zabili i amerického velvyslance.

Břetislav TUREČEK:
V Káhiře neutichají protiamerické protesty a dochází ke krvavým bitkám, protože egyptská policie chrání americkou ambasádu. V Jemenu radikálové na velvyslanectví pronikli a zahynulo nejspíš několik lidí. V Iráku ozbrojenci hrozí protiamerickými útoky. Afghánský prezident Karzaí v očekávání nepokojů zrušil cestu do Evropy. Mezitím přibývá otázek, kdo všechno stál za provokativním americkým filmem. Herci tvrdí, že byli zneužiti a jejich výroky prý někdo dodatečně nadaboval do podoby protimuslimských urážek. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Stávka učiltelů na Slovensku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Právě teď by měla na Slovensku končit stávka učitelů. Větší problémy nezpůsobila, přestože zůstala zavřená většina škol. Učitelé a další pracovníci ve školství nepřišli do práce, protože chtějí vyšší platy o 10 procent.

Vojtěch BERGER:
Podle odpoledních údajů školských odborů se do stávky zapojilo až 90 procent základních škol a třetina vysokých škol. Stávkovalo se i ve školkách, rodiče proto museli dětem na dnešek zajistit náhradní program. Na stávku reagovala některá muzea, která na dnešek snížila vstupné pro děti, v centru Bratislavy zas mohli rodiče svěřit děti do náhradního školního klubu. Školské odbory nevylučují další protesty, pokud se s vládou nedohodnou na svých požadavcích. Jednání mají pokračovat příští týden. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Bez výsledku skončilo první jednání rebelů s vedením poslaneckého klubu ODS

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Bez výsledku skončilo první jednání rebelů s vedením poslaneckého klubu ODS. Osud daňového balíku, se kterým vláda spojila svou další existenci, tak zůstává nejistý. 6 nespokojených zákonodárců trvá na zachování současné sazby DPH. Místo zvyšování daní rebelové navrhují privatizaci státních podniků a omezení výdajů. Pokud obě strany nakonec nenajdou společnou řeč, hrozí pád kabinetu.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Rebelující poslanci v čele s Petrem Tluchořem vedení klubu oznámili, že zachování sazeb DPH na 14 a 20 procent je pro ně prioritou, ze které necouvnou. Jedinou další možností je pro ně jednotná sazba.

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/:
Není možné se spokojit s kosmetickými změnami daňového balíčku. Je potřeba najít důkladný kompromis tak, aby daně se nezvyšovaly, program ODS nebyl takto pošlapáván.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura nechtěl požadavky rebelů zatím komentovat.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Představují některé návrhy, tak jako vždycky je v klubu budeme o nich jednat v klubu a uvidíme, které z nich klub podpoří a které ne. A ta detailnější a podrobnější debata nás teprve čeká.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Obě strany věří, že nakonec dospějí ke kompromisu. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Sociální karty podle ministerstva práce a sociálních věcí fungují

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sociální karty podle ministerstva práce a sociálních věcí fungují. Sami postižení si ale myslí opak. Úřady práce chtějí jenom v září rozdat na 50 tisíc karet po celé republice a dalších 600 tisíc má následovat do konce roku.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Sociální karty přinesou podle ministra práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromíra Drábka příjemcům dávek větší komfort. Kromě výběru peněz z bankomatů jim mají usnadnit a zrychlit komunikaci s úřady. Předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása se ale přesvědčit nenechá.

Václav KRÁSA, předseda Národní rady zdravotně postižených:
My jsme přesvědčeni o tom, že projekt sKarta je zbytečný, který nikdo nepotřebuje, který byl vyvinut jenom pro to, aby konkrétní bankovní dům dostal možnost dalšího byznysu.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Pilotní ověření ale podle ministra Jaromíra Drábka kvalitu projektu sKaret potvrdilo.

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/:
Těch 1500 lidí, které jsme si ozkoušeli v minulých měsících, tak v naprosté převaze hodnotili ten způsobu přístupu k dávkám pozitivně.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Ve východním Kongu objevili vědci nový druh kočkodanů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vědci v Kongu objevili nový druh kočkodana. Opice žijí v deštném pralese na východě země mezi řekami Kongo a Lomami.

Karolína REZKOVÁ:
Kočkodani měří asi 65 centimetrů, mají černou srst na těle a bledý obličej rámovaný žlutošedou hřívou. Vědci je označili jako cercopithecus lomamiensis. Nový druh objevili biologové jen náhodou před 5 lety uviděli mladou samici jim neznámého vzhledu, chovanou v kleci. Místní lidé druh dobře znali a říkali mu lesula. Půl roku poté tyhle kočkodany vědci našli i ve volné přírodě. Opice žijí v pralese o rozloze asi 17 tisíc kilometrů čtverečních, který by se brzy měl stát chráněným územím. Karolína Rezková, Radiožurnál.

autor: tet
Spustit audio