Zprávy o šesté 13. února 2012

13. únor 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Naprostá většina krajských nemocnic nezvyšuje od ledna zdravotníkům platy

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Naprostá většina krajských nemocnic nezvyšuje od ledna zdravotníkům platy. 6,25 procenta navíc dostávají jen ve fakultních nemocnicích, které řídí ministerstvo. Informace o lednových výplatách potvrdily jak regionální redakce Českého rozhlasu, tak Asociace českých a moravských nemocnic i lékařské odbory. Ty požadovaly 10 procent navíc, jak jim sliboval ministr Heger v loňském memorandu.

Lenka JANSOVÁ:
Stejný plat jako loni, zdravotníci krajských nemocnic jsou teď při pohledu na výplatní pásky za leden zklamaní.

Ladislav VÁCLAVEC, ředitel Slezské nemocnice v Opavě:
Pan ministr sliby dal, ale nepromítlo se to do tabulek, které by byly pro nás závazné.

Lenka JANSOVÁ:
Říká třeba ředitel Slezské nemocnice v Opavě Ladislav Václavec. Zklamání je v nemocnicích napříč republikou. Nic navíc nedostali ani v Karlových Varech, Chebu, ve Středočeském kraji nebo na jižní Moravě či na Vysočině. Ministr Leoš Heger chce o platech v krajských nemocnicích ještě jednat s hejtmany.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví:
V takovéhle situaci poskytují banky kontokorentní úvěry.

Lenka JANSOVÁ:
Odboráři se budou o dalším postupu radit 27. února. Lenka Jansová, Radiožurnál.

I dnes trápí takřka polovinu obyvatel Česka smog

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
I dnes trápí takřka polovinu obyvatel Česka smog. Po Moravskoslezském kraji vyhlásili signál regulace také Středočeský a Pardubický kraj. Meteorologové očekávají stejnou situaci i zítra. Někde můžou být limity překročeny až trojnásobně.

Jan HERGET:
Kvůli nadlimitním hodnotám polétavého prachu se špatně dýchá lidem na Ostravsku, Karvinsku, v Mladé Boleslavi nebo v Brně a Znojmě. V krajích, kde je vyhlášen signál regulace, by měli velcí znečišťovatelé omezit provoz. Například pardubická Synthesia ale podle personální ředitelky Jaroslavy Doležalové žádná opatření nechystá.

Jaroslava DOLEŽALOVÁ, personální ředitelka, Synthesia, Pardubice:
Jsme pouze povinni zvlhčovat skládku hnědého uhlí a zvlhčovat odkaliště a zvlhčovat popelové pláže. Ani jedno z těchto opatření nejsme v tuto chvíli možní dělat, protože veškerá tato zařízení dneska leží pod vysokou vrstvou sněhu.

Jan HERGET:
Smog trápí i obyvatele Plzně, České Lípy, Olomouce, Přerova nebo Zlína. V Praze nebo v Pardubicích také zazněla výzva, aby lidé omezili jízdy autem. Meteorologové očekávají zlepšení až v půlce týdne. Jan Herget, Radiožurnál.

Český vzdělávací systém vyřazuje znevýhodněné žáky z běžných škol

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Český vzdělávací systém vyřazuje znevýhodněné žáky z běžných škol. Poukazují na to školští experti OECD. Česku vyčítají, že v bývalých zvláštních školách končí děti bez lehkého mentálního postižení.

Klára BÍLÁ:
Úřad se ale hájí tím, že odborníci posuzovali stav k roku 2010. Mezi tím situaci napravili, říká 1. náměstek ministra školství Ladislav Němec.

Ladislav NĚMEC, 1. náměstek ministra školství:
Vyhláška 72, 73 informovaný souhlas, jasná definice toho, kdo kam může být zařazený, už proti té selektivitě bojuje.

Klára BÍLÁ:
Expertům se ale ani nelíbí vysoký podíl dětí na víceletých gymnáziích. I tady už ministerstvo podle Němce zasáhlo.

osoba:
V dlouhodobém záměru už máme zase snížení procentuální vzhledem k nastavení těch 4 let na 5 až 10 procent populačního ročníku ve víceletých gymnázií.

Klára BÍLÁ:
OECD také varuje před sestavováním žebříčku škol na základě výsledků státních maturit a testů v pátých a devátých třídách. To ale prý úřad ani nechystá. Naopak se bude řídit doporučením expertů při tvorbě kariérního řádu pro učitele. Klára Bílá, Radiožurnál.

Řeckou vládu čekají podle jejího prohlášení perné týdny

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Řeckou vládu čekají podle jejího prohlášení perné týdny. V nich musí začít uplatňovat nový tvrdý program úsporných škrtů a dojednat výměnu dluhopisů s mezinárodními věřiteli. Včerejší hlasování řeckého parlamentu odstartovalo změny na politické scéně. Kvůli nesouhlasu s novými úsporami, například největší strany vyloučily ze svých řad mnoho poslanců. V Aténách také pokračuje debata o incidentech během nedělních protestů, které v hlavním městě způsobily obrovské škody. V řecké metropoli je teď přímo spolupracovnice Soňa Dorňáková, Stamu.

Soňa DORŇÁKOVÁ:
Včerejší incidenty v Aténách za sebou zanechaly obrovské škody. Požár zcela zničil 45 obchodů, částečně shořelo 17 bank a více než 100 obchodů v centru města. Obrovské škody utrpělo 93 historických budov. Kritika policie a ministra vnitra je velká. Policie na tiskové konferenci uvedla, že její prioritou bylo nulové ztráty na životech a ochrana poslanců, kteří hlasovali v parlamentu. V médiích přesto převládá názor, že policie selhala, nezajistila právo lidí pokojně demonstrovat a že ministr vnitra by měl odstoupit. Dnes večer obyvatelé Atén uskuteční tichý protest proti násilí před jedním ze spálených kin v centru města. Pro Radiožurnál Soňa Dorňáková, Atény.

Tisíce lidí protestují v Drážďanech proti pochodu neonacistů

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Drážďany vzpomínají na oběti spojeneckého bombardování před 67 lety. Tisíce lidí zároveň protestují proti plánovanému pochodu neonacistů. Pravicoví extrémisté už tradičně zneužívají tohoto dne ke zlehčení německé odpovědnosti za 2. světové války. V Saské metropoli je zpravodajka Klára Stejskalová.

Klára STEJSKALOVÁ:
Na památku obětí bombardování se rozezněly v šest hodin zvony všech drážďanských kostelů. Tisíce lidí v tuto chvíli spojily ruce a symbolicky uzavřely kruh kolem centra saské metropole. Až do nočních hodin se v místních kostelích konají vzpomínkové akce. Mnozí se ale zapojí do protestu proti pravicovým extremistům. Podpořit je přijela řada významných politiků z Berlína. V pohotovosti je také 4 tisíce policistů, kteří chtějí při večerním pochodu neonacistů zabránit opakování loňských násilností. Z Drážďan Klára Stejskalová, Český rozhlas.

Útoky na diplomaty vyhrotily napětí mezi Izraelem a Íránem

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Mezi Izraelem a Íránem opět výrazně vzrostlo napětí. Příčinou není íránský jaderný program, ale dva pumové útoky na izraelské diplomaty. Zatím neznámí pachatelé napadli diplomatická auta židovského státu v Gruzii a v Indii. V prvním případě se podařilo bombu odhalit ještě, než explodovala. V Dillí ale výbuch zranil manželku izraelského vojenského přidělence.

Břetislav TUREČEK:
Izraelský premiér Netanjahu prohlásil, že za útoky stojí Írán a libanonské hnutí Hizballáh, které se těší podpoře Teheránu. Íránský velvyslanec v Dillí to ihned popřel jako "bohapusté lži". Obě země přitom ke vzájemným útokům používají cizí ozbrojené skupiny i teroristy. Američtí bezpečnostní činitelé například anonymně uvádějí, že izraelská rozvědka Mosad si nedávné vraždy íránských jaderných vědců objednala u íránské opoziční organizace Lidoví modžáhedové. Ta je i na americkém seznamu teroristických skupin. Írán zase používá arabské organizace, které už při teroru zabily desítky Izraelců a Židů například v Jižní Americe. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Vlastimil Picek dovolil lety dopravních letadel CASA v plném rozsahu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek dovolil lety dopravních letadel CASA v plném rozsahu. Letouny nesměly létat od konce října, kdy měl jeden z nich poruchu. Od té doby výrobce pracoval na odstranění závad. Armáda provedla od minulého pondělí zkušební lety. Žádné závady neodhalily.

Exředitel galerie dostal podmínku za vývoz Picassa

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Čtyřměsíční podmíněný trest padl v kauze pokusu o nelegální vývoz Picassova obrazu Sedící žena do zahraničí. Galerista Jan Třeštík pro převoz vydal povolení, ačkoliv takovou pravomoc má v případě kulturní památky jen ministerstvo kultury.

Martin DRTINA:
Hájil se přitom tím, že zákon neznal.

Jan ŠOTT, soudce:
Tento právní omyl jej viny nezbavuje, neboť se jej mohl snadno vyvarovat. Stačilo mu, aby se seznámil se zákonem, podle kterého se rozhodl, že bude vydávat osvědčení.

Martin DRTINA:
Odůvodnil rozsudek soudce Jan Šott. Dal také podnět k tomu, aby se policie začala detailněji zajímat i o majitele obrazu firmu Interpoint a jejího jednatele Drahoše Lustiga. Ti totiž měli vývoz připravit a zrealizovat. Verdikt není pravomocný. Lhůtu pro případné odvolání si ponechala jak státní zástupkyně, tak Jan Třeštík.

Drahoš LUSTIG, jednatel:
Principiálně já trvám na tom, že žádný /nesrozumitelné/ cokoliv porušit tam nebyl, a to je klíčová věc tohoto případu.

Martin DRTINA:
Picassův obraz nakonec za hranice nevycestoval. Celníci ho zadrželi na ruzyňském letišti. Martin Drtina, Radiožurnál.

Česká myslivost se ocitla na seznamu národního nehmotného kulturního dědictví

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Česká myslivost se ocitla na seznamu národního nehmotného kulturního dědictví. Spolu s ní jsou tam například slovácký tanec verbuňk, Jízda králů, anebo sokolnictví. Proč se myslivost na seznam dostala, to vysvětluje Eva Tichá z ministerstva kultury.

Eva TICHÁ, ministerstvo kultury:
Fenomén myslivosti v sobě zahrnuje řadu zvyků, rituálů a tradic, které bezpochyby do oblasti nemateriálního kulturního dědictví patří. A odtud tedy asi plyne důvod, proč myslivost byla do seznamu zapsána.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
O dalších žádostech o zápis na seznam národního nehmotného kulturního dědictví rozhodne ministerstvo kultury do konce roku.

Prestižní americké ceny Grammy ovládla britská popová zpěvačka Adele

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Prestižní americké ceny Grammy ovládla britská popová zpěvačka Adele. Odnesla si 6 zlatých gramofónků, včetně těch nejdůležitějších za nahrávku a Album roku. Úspěšní byli také rockeři ze skupiny Foo Fighters, kteří uspěli pětkrát. A raper Kanye West, který si šel na pódium pro cenu čtyřikrát. Adele vystoupila na slavnostním večeru v Los Angeles poprvé od operace hlasivek. Na pódiu nechyběly ani legendy světové pop music. Třeba Bruce Springsteen, kapela Beach Boys, anebo Paul McCartney. Hudební osobnosti vzpomínaly i na nečekaně zesnulou zpěvačku Whitney Houston.

Spustit audio