Zprávy o šesté 13. prosince 2012

13. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Jana GULDA, moderátorka:
Nejvyšší správní soud vrátil do prezidentských voleb kandidátku Janu Bobošíkovou. Z celkem 10 návrhů na změnu registračních rozhodnutí vyhověl jen její žalobě. Výpočet neplatných podpisů ale soud změnil.

Martin DRTINA:
Soudci označili ministerská rozhodnutí za nezákonná, když resort zvolil nesprávný vzorec pro výpočet neplatných podpisů.

Vojtěch ŠIMÍČEK, předseda senátu:
Správné řešení, zákon řešení z hlediska výkladu dotčených zákonných ustanovení je takové, že se to má zprůměrovat.

Martin DRTINA:
Podle předsedy senátu Vojtěcha Šimíčka ale špatný vzorec poškodil pouze Janu Bobošíkovou, která se po přepočtu jako jediná posunula nad hranici 50 tisíc podpisů. Zatímco její dva protikandidáti i tak zůstávají v poli poražených. Václav Henych z ministerstva vnitra novým rozhodnutím Bobošíkovou zaregistroval. Své dřívější rozhodnutí přesto obhajuje.

Václav HENYCH, ministerstvo vnitra:
V té době jsme pokládali tento postup za správný, za možný, a proto jsme podle něj také postupovali a tak jsme ho připravili.

Martin DRTINA:
Správní soud zamítl i všechny návrhy ostatních kandidátů, kteří ani nenasbírali dostatek podpisů. Všechna usnesení jsou už pravomocná. Je možné je ale přezkoumat u Ústavního soudu. Martin Drtina, Radiožurnál.

Odmítnutá kandidátka Klára Samková se chce obrátit na Ústavní soud

Jana GULDA, moderátorka:
A na Ústavní soud se chce obrátit odmítnutá kandidátka Klára Samková. Zvažuje to i Tomio Okamura.

Klára BÍLÁ:
Na podání ústavní stížnosti mají 60denní lhůtu. Ústavní soudci slíbili, že budou jednat rychle. Vladimír Dlouhý i Tomio Okamura ohlásí svůj další postup v pondělí. Podle Okamury byl verdikt Nejvyššího správního soudu politický.

Tomio OKAMURA, senátor:
Jsem den o dne více přesvědčený, že ministerstvo vnitra nedělalo chyby, ale plnilo zadané úkoly. Tedy vyřadit vybrané kandidáty. Důkazy o tom jsme již předali policii.

Klára BÍLÁ:
Prezidentská kandidátka Jana Bobošíková měla z rozhodnutí soudu radost. Cítí se být ale poškozená.

Jana BOBOŠÍKOVÁ, kandidátka na prezidentku ČR:
Věřím, že premiér Nečas a ministr Kubice vyvodí z tohoto postupu ministerstva vnitra patřičné důsledky.

Klára BÍLÁ:
Případné stížnosti by mohly ohrozit řádný termín první přímé volby prezidenta. Klára Bílá, Radiožurnál.

Registr vozidel dnes dopoledne na mnoha místech republiky kolaboval

Jana GULDA, moderátorka:
Registr vozidel dnes dopoledne na mnoha místech republiky kolaboval. Ministerstvo dopravy ho v noci napojilo na základní registry a to mělo celý systém zrychlit. Místo toho ale někde přestal fungovat úplně, jinde se výrazně zpomalil. Problémy hlásily třeba v Pardubicích, v Kladně nebo v Ostravě, kde lidé od přepážek odcházeli s nepořízenou.

osoba:
Řekli, že se do systému přijelo tolik požadavků, které ten systém nebyl schopen zpracovat.

Jana GULDA, moderátorka:
Problémy registru vozidel v Plzni popsal vedoucí odboru Jiří Marek.

Jiří MAREK, vedoucí odboru registru vozidel v Plzni:
Nejde tisk starého provedení technického průkazu, další některé problémy se objevily s právnickými osobami, které nejsou v systému zavedeny. Takže budeme muset přerušit správní řízení a vyhledat data v obchodním rejstříku. Jsou případy, že se musí pracovník odhlásit ze systému a opětovně přihlásit a pak tam /nesrozumitelné/ to dát znova.

Jana GULDA, moderátorka:
S velkými problémy se registr vozidel potýkal i v Praze. Na pobočce na Bohdalce byl od rána Petr Medek. Petře, jak ministerstvo dopravy zdůvodnilo ty dnešní problémy?

Petr MEDEK:
Tak ministerstvo dopravy jakékoliv pochybení a ostatně i to, že by vůbec nějaké problémy byly, popřelo. Náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný se neobává toho, že by se v pondělí, kdy bude systém pod větším tlakem, problémy opakovaly.

Miroslav DROBNÝ, náměstek ministra dopravy:
Dnešní první de facto historicky první den se nám podařilo úspěšně propojit agendu centrálního registru vozidel s informačním systémem základních registrů. Tak já předpokládám, že stejně jako dnes, zvládneme i pondělí.

Petr MEDEK:
V hlavním městě dnes fungoval systém podle magistrátu asi na 40 procent. Na Jarově a Bohdalci přestaly úřednice dopoledne a hodinu odbavovat úplně. Magistrát dokonce vyzval řidiče, aby se žádostmi radši přišli jindy, nový ministr dopravy Zbyněk Stanjura chce správu o tom, co se dnes stalo, situaci vyhodnotí a v následujících dnech rozhodne, co dál. Petr Medek, Radiožurnál.

Česko své banky nepodřídí dohledu evropských centrálních bankéřů

Jana GULDA, moderátorka:
Česko své banky nepodřídí dohledu evropských centrálních bankéřů. Nepřidá se tak ke vznikající bankovní unii. Na bruselské schůzce evropských lídrů to oznámil premiér Petr Nečas. Podrobnosti teď od našeho zpravodaje v Bruselu Ondřeje Housky.

Ondřej HOUSKA:
Bankovní unie vzniká pro země v eurozóně, ale přidat se k ní můžou i státy s vlastní měnou. Minimálně leckteré z nich to pravděpodobně učiní. Česko ale nikoliv, premiér Nečas už oznámil, že zůstaneme mimo bankovní unii a to mimo jiné proto, že podle Nečase funguje dosavadní systém, kdy na činnost českých bank dohlíží Česká národní banka, navíc podle českého premiéra také není jasné, jak bude celá bankovní unie do budoucna vypadat, protože teprve v následujících měsících se má eurozóna, Evropská unie dohodnout na tom, jak nakládat s bankami, které by se dostaly v budoucnu do problémů. Takže tolik z Bruselu Ondřej Houska, Český rozhlas.

Nečas nechápe personální čistky na ministerstvu obrany

Jana GULDA, moderátorka:
Den po svém nástupu do funkce odvolala nová ministryně obrany Karolína Peake tři vysoké úředníky. V resortu skončil první náměstek Vlastimil Picek, šéf vyzbrojování Pavel Bulant i poradce František Šulc. Rozhodnutí ministryně se nelíbí opozici, ale ani premiérovi Petru Nečasovi.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já samozřejmě po návratu do Prahy budu chtít s paní ministryní mluvit a budu chtít slyšet toto vysvětlení, protože chci jednoznačně říci, že pan Picek byl člověk, který 25 let sloužil v naší demokratické zemi na různých pozicích, ať již jako voják nebo civilista. Je to velmi kvalitní kompetentní odborník a z tohoto pohledu ten krok paní ministryně příliš pochopitelně nevypadá.

Jana GULDA, moderátorka:
Ministryně obrany Karolína Peake je připravena premiérovi personální změny vysvětlit. Jak potvrdila Radiožurnálu, sejde se s ním už zítra.

Karolína PEAKE, ministryně obrany /LIDEM/:
Řeknu mu to, že jsem zastáncem civilního vedení ministerstva obrany, civilní kontrolu armády považuji za něco, co jsme si vydobyli po listopadu roku 89, je to základní znak demokratické společnosti a nehodlám na ní rezignovat. Dělalo se mi to samozřejmě velmi těžce s ohledem na armádního generála Picka. Nicméně jsem mu zároveň nabídla okamžitě spolupráci v jiném formátu, nežli v politické pozici prvního náměstka.

Vedení pražských hřbitovů potají rozprodávalo hroby na vyšehradském hřbitově

Jana GULDA, moderátorka:
Vedení pražských hřbitovů potají rozprodávalo hroby na vyšehradském hřbitově. Ten je určen hlavně pro pohřbívání známých osobností. A oficiálně na něm není možné od města hrob sehnat. Radiožurnál ale zjistil, že necelou desítku hrobů před rokem skoupila za zvláštních okolností úzká skupina lidí. Potvrdil nám to náměstek pražského primátora Ivan Kabický.

Ivan KABICKÝ, náměstek pražského primátora:
Musím říct, že se to odehrálo pod vedením bývalého ředitele, který rezignoval na svoji funkci. A odehrálo se to na přelomu roku 2011/2012, kdy skutečně poměrně zvláštním způsobem došlo k tomu, že řádově 5 až 6 hrobových míst na Vyšehradě se prodalo fyzickým osobám, které s tím podle informací dále zcela legitimně manipulovali.

Jana GULDA, moderátorka:
Další podrobnosti k prodeji hrobů na vyšehradském hřbitově uslyšíte už za chvíli v Ozvěnách dne.

Počet dopravních nehod tento týden naroste o desítky procent

Jana GULDA, moderátorka:
Počet dopravních nehod tento týden naroste o desítky procent. Vyplývá to z evidence pojišťoven. V uplynulých dnech, kdy silnice pokryl sníh a led, zaznamenaly přes 1300 škod denně. Další nehody pak může přinést víkendové počasí. Už v noci z pátku na sobotu meteorologové varují před další ledovkou.

Čeští vědci si opět do vedení Akademie věd zvolili chemika Jiřího Drahoše

Jana GULDA, moderátorka:
Čeští vědci si opět do vedení Akademie věd zvolili chemika Jiřího Drahoše. Návrh ještě posoudí vláda a jmenování je v rukou prezidenta republiky. A v dalších 4 letech chce staronový předseda řešit hlavně situaci mezinárodních vědeckých center. Po vládě požaduje, aby našla peníze na jejich provoz. Česko sice získalo na výstavbu institucí finance z Bruselu, na jejich chod jsou ale potřeba další miliardy korun ze státního rozpočtu, říká to profesor Drahoš.

Jiří DRAHOŠ, předseda Akademie věd ČR:
Je fajn postavit tady za evropské peníze spoustu center, nechám stranou, jestli a kde se na některá z těch center vezmou lidi, ale ta centra musíme nějakým způsobem udržet. A je iluzorní představovat si, že výzkum v těchto centrech se dá třeba udržet jenom z podpory průmyslových podniků, to prostě nejde.

U nového Hobita převládá dojem rozvleklé podívané

Jana GULDA, moderátorka:
Film Hobit: Neočekávaná cesta si odbyl svoji premiéru a vyprodává kino sály po celé republice. Reakce lidí ale nejsou tak nadšené jako v době uvedení Pána prstenů.

Jana GULDA, moderátorka:
Působivá hudba, známé tváře i zcela nové postavy nebo vylepšená kvalita obrazu a zvuku, to nabízí 166 minut dlouhý film režiséra Petera Jacksona. Někteří fanoušci ale právě neúměrnou stopáž kritizují.

osoba:
Dobrý no, dlouhý teda, no. Líbili se mi trpaslíci, ale moc se nelíbilo trochu grafický zpracování, některý momenty byly až moc udělaný pro 3D a toho nejsem moc fanoušek.

Nikola BOJČEV:
Obavy byly taky z kvality speciálních efektů.

osoba:
Já jsem třeba z /nesrozumitelné/ čekal, že budou ty efekty horší počítačový, a to mě docela překvapilo, že to bylo lepší, že to fakt bylo dobrý, až na ty orli, no, to byli takový trošku nic moc.

Nikola BOJČEV:
Kina nabízejí 2D i 3D projekce, film je s dabingem nebo v originálním znění s titulky. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

autor: jve
Spustit audio