Zprávy o šesté 10. srpna 2012

10. srpen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Manipulování zakázky

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Úřednici Ministerstva školství a dva podnikatele obvinila protikorupční policie z manipulování zakázky za dvacet milionů korun. Tento tendr ministr zrušil právě na podnět policie loni na podzim. Podezřelý pražský podnikatel ale dostal jinou zakázku za čtyři a půl milionu. Úřad se obhajuje tím, že o podaném trestním oznámení nevěděl.

Lubomír SMATANA:
Na údajný podvod narazila policie náhodou, když rozplétala podezřelé jihočeské losovačky. V obou případech figuruje společnost Terciér, která pro stát a obce zařizuje veřejné zakázky. Jejího jednatele protikorupční policie obvinila. Říká šéf jihočeské pobočky Marek Belko.

Marek BELKO:
Cílem bylo připravit zadávací řízení tak, aby byly vytvořeny zadávací podmínky takzvaně na míru zmíněnému zájemci.

Lubomír SMATANA:
Obviněný je i vítěz zrušené zakázky za dvacet milionů a úřednice ministerstva. Ta je ale podle zjištění Radiožurnálu na nízké pozici a nemá rozhodovací pravomoce.

úřednice ministerstva:
Já jsem vždycky jednala na pokyn nadřízených a vůbec tomu nerozumím.

Lubomír SMATANA:
Jeden z nadřízených obviněné úřednice podle zdrojů Radiožurnálu ještě před razií na Ministerstvu školství odešel pracovat na Úřad vlády. Lubomír Smatana, Radiožurnál.

Poškozený dům má jít k zemi

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Nejpoškozenější dům v ostravském ghettu Přednádraží má jít k zemi. Bourání nařídil stavební úřad. Dům je podle úředníků v tak špatném stavu, že se může zřítit. Lidé z ghetta souhlasí. Bojí se ale, aby úředníci nechtěli nechat zbourat i jiné objekty.

Silvie MIKULCOVÁ:
Chybí část střechy, místy se propadly stropy, není tu zábradlí. Podle obyvatel prý kvůli sběračům železa.

nejmenovaná osoba:
Ano, to pomohli ti, co nám tady to rozkrádali. Oni vytáhli traverzy a podobně.

Silvie MIKULCOVÁ:
Dům s číslem 19 je podle úředníků nebezpečný.

Jana PONDĚLÍČKOVÁ:
Dle posudku je dům v havarijním stavu a hrozí jeho samovolné zřícení.

Silvie MIKULCOVÁ:
Říká za radnici Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková. Majitel domu, Oldřich Roztočil, si nechal zpracovat svůj posudek.

Oldřich ROZTOČIL, majitel domu:
Až ten dokument oficiálně obdržím, tak se podíváme, co v něm je. A pakliže to rozhodnutí jejich bude v souladu, tak se ta stavba odstraní.

Silvie MIKULCOVÁ:
V Přednádraží stále zůstává řada rodin. Žádost o jejich vystěhování teď řeší soud. Rozhodnout by mohl příští týden. Pro Radiožurnál Silvie Mikulcová, Ostrava.

Podezření se nepotvrdilo

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Podezření se nepotvrdilo, případ končí. To je výsledek šetření korupční kauzy bývalého ministra životního prostředí z ODS Pavla Drobila. Police ho definitivně odložila a její rozhodnutí potvrdilo i Státní zastupitelství v Praze. Zamítlo tak stížnost bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, který na údajnou korupci upozornil. Kriminalisté Drobila podezírali z toho, že chtěl Michálka podplatit. To se ale podle mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánky Zenklové nepodařilo dokázat.

Štěpánka ZENKLOVÁ, mluvčí městského státního zastupitelství:
Státní zástupkyně městského státního zastupitelství v Praze se ztotožnila se závěrem obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1, že po rozsáhlém prověřování, vyhodnocení důkazů ve všech souvislostech nebylo možno učinit závěr o tom, že by magistr PD byl důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu podplácení nebo vydírání.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Rozhodnutí může ještě nechat přezkoumat nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ten je momentálně na dovolené. Radiožurnálu řekl, že se se závěry vyšetřování musí nejdřív seznámit a až pak se k nim vyjádří.

Demonstrace zaměstnanců společnosti Bauhaus

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Bez dopravních komplikací se obešla odpolední demonstrace asi sedmdesáti zaměstnanců společnosti Bauhaus. Sešli se před novou, zatím neotevřenou prodejnou v Brně Ivanovicích. Firma je chce k 1. září propustit, protože nemůže obchod otevřít. Zakázal jí to pražský městský soud do doby, než rozhodne, jestli tam pobočka vůbec může stát. Policie kvůli protestu zavřela sjezd ze silnice R43 ve směru na Brno.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Na verdikt soudu čeká firma Bauhaus, její zaměstnanci i obyvatelé Ivanovic bezmála rok. Čeho chtějí protestující dosáhnout, řekl jeden z nich Zdeněk Strmiska.

Zdeněk STRMISKA:
Chceme poukázat na laxní, pomalý a alibistický přístup soudu v kauze Bauhaus Ivanovice.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Protest byl klidný a komplikace nebyly ani v dopravě, shrnul Milan Janík z brněnské Dopravní policie.

Milan JANÍK, brněnská Dopravní policie:
Zpomalili jsme vlastně dopravu z důvodu toho, aby tady nedošlo k nějaké kolizní situaci. Ten provoz je zcela plynulý.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Soud by měl o osudu prodejny rozhodnout ještě během srpna nebo září. Pro Radiožurnál Vlasta Gajdošíková, Brno.

Výběr lékaře

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Doporučení známých, kamarádů anebo sousedů. Různé funkce jako primář či přednosta oddělení. Anebo dokonce vystupování v médiích. Podle toho si prý my Češi nejčastěji vybíráme lékaře. Alespoň to ukazují pacientské ankety.

Helena:
Když jsem porodila, tak jsem si nechala doporučit, protože jsem se stěhovala na místo, kde jsem vůbec nikoho na místo. Pak jsem se stěhovala zase jinam a tam jsem si vlastně vzala dětskou doktorku své kamarádky.

Lenka JANSOVÁ:
Paní Helena je typický příklad. Když sháníme lékaře, zafunguje doporučení známých. Viceprezident České lékařské komory Zdeněk Mrozek ale upozorňuje, že by nás mělo také zajímat doporučení ostatních doktorů. Komora to chce po prázdninách pacientům usnadnit. Na internetu chce rozšířit informace o lékařích. Třeba jakou mají specializaci nebo na které fakultě studovali. A oficiální doporučení ministerstva? Hlavně si ověřte, jestli má lékař smlouvu s vaší pojišťovnou. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Podpora syrských rebelů

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Británie pošle syrským rebelům pět milionů liber na jejich tažení proti Asadovu režimu. Oznámil to šéf britské diplomacie William Hague. Zdůraznil, že Londýn v tuto chvíli nebude povstalcům platit zbraně. I tak se ale Británie výrazně odchyluje od své dosavadní politiky, která se v syrské krizi soustředila pouze na humanitární akce.

Břetislav TUREČEK:
Tentokrát mají Britové podpořit přímo povstalce. Například komunikační technikou, vybavením polních nemocnic i neprůstřelnými vestami. Celkový objem této pomoci činí v přepočtu 160 milionů korun. Ohledně zbraní jsou Britové opatrní hlavně proto, že nevědí, jaké budou další kroky syrských rebelů. Z toho důvodu nemohou povstalci zatím počítat s otevřeně deklarovanou zbrojní podporou ze žádné západní země. V americkém tisku se jen objevily informace, že CIA v Turecku tajně koordinuje zbrojní dodávky placené a posílané arabskými státy. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Obvinění z korupce

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Až deset let za mřížemi hrozí bývalému rakouskému europoslanci Ernstu Strasserovi. Policie ho obvinila z korupce. Za sto tisíc eur byl ochotný prosazovat změny evropských zákonů.

Ondřej BOUDA:
Rakouská policie strávila vyšetřováním patnáct měsíců a vyslechla přes 90 lidí. Strasser je první obviněný ze tří europoslanců, které britští novináři nahráli, jak si říkají o úplatek nebo s ním souhlasí. A to i přesto, že svým slibům ovlivnit evropskou legislativu mohli jen stěží dostát. Strasser se brání, že se žádostí o úplatek jen snažil zjistit, co jsou domnělí lobbisté zač. Přesto v roce 2011 rezignoval na svůj mandát spolu se slovinským kolegou. Jedině rumunský europoslanec v Bruselu zůstal. Ale vlastní frakce ho vyloučila a do konce funkčního období už s ním nechce mít nikdo nic společného. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Lesní požáry v jižní Evropě

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Státy jižní Evropy bojují s lesními požáry. Kvůli extrémním vedrům vzplály ohně v Řecku, Itálii, Portugalsku i Španělsku. Španělští meteorologové dnes dokonce vyhlásili výstrahu kvůli vysokým teplotám. Rtuť teploměrů by na jihu země měla vyšplhat až k 45 stupňům Celsia.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Lesní požár na řeckém poloostrově Chalkidiki se po několika dnech hasičům podařilo dostat pod kontrolu a neohrožuje už žádné obydlené oblasti. V Portugalsku požáry zničily od konce července přes 67 tisíc hektarů lesa. Velké problémy hlásí také Itálie. Hoří například na Sicílii. V okolí Říma kvůli žhářství policisté vyšetřují až dvakrát více požárů než loni. Stejná horka už několikátý den trápí také celý Balkán. Devastující vedro už spálilo i část úrody. Není proto vyloučené, že ceny potravin příští rok porostou. Silvie Třeslínová, Radiožurnál.

autor: jal
Spustit audio