Zprávy o šesté 10. března 2012

10. březen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Předčasné volby na Slovensku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ještě 4 hodiny budou Slováci volit nový parlament. Předčasné volby podle průzkumů jasně vyhraje strana SMER v čele s Robertem Ficem. Otázkou je pouze, jestli získá i nadpoloviční většinu poslaneckých křesel. Zatímco ve většině regionů SMER jasně dominuje, čeká se na to, jak si povede v Bratislavě. Slovenské hlavní město je tradiční baštou pravicové SDKU Mikuláše Dzurindy. Straně ale výrazně klesly preference po korupční kauze Gorila.

Vojtěch BERGER:
Na bratislavském sídlišti Ružinov je poklidná víkendová atmosféra. Zapadající sluníčko ještě vylákalo poslední lidi do parku a poslední voliče do volebních místností. S jakými pocity jste letos šla k volbám? Bylo to jiné než třeba v roce 2010?

osoba:
Nemám moc pocity. Je to takové, že musím.

osoba:
Mně to bylo jedno a to jisté. Volila jsem stejné, které jsem volila tehdy.

Vojtěch BERGER:
Ten váš hlas se bude ubírat směrem doprava nebo doleva?

osoba:
Doprava. Doleva určitě ne.

Vojtěch BERGER:
Předseda jedné z volebních komisí v místní škole je zatím s průběhem voleb úplně spokojený a stejně tak i s volební účastí.

předseda volební komise:
Všechno funguje tak, jak má být. Když jsme to tak zhruba spočítali, co máme odvoleno, tak to nám ukazuje kolem 50 %.

Vojtěch BERGER:
A proč si myslíte, že tolik Slováků chce ty jistoty a stabilitu, kterou jim nabízí Robert Fico?

osoba:
Koluje takový pěkný vtip, že jediná jistota je daně a smrt. Takže to si myslím o Ficovej politice.

Vojtěch BERGER:
Volební místnosti se na Slovensku zavřou ve 22 hodin. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Požár hradu v Krásné Horce na Slovensku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
10 hasičských vozů zasahuje u mohutného požáru slovenského hradu Krásná Horka. Popelem už lehla střecha národní kulturní památky. Plameny se pak dostaly i do vnitřku komplexu. Příčinou mohlo být zřejmě neopatrné vypalování trávy pod hradem. Na místě pomáhají i vojáci a dobrovolníci. Hrad pochází ze 14. století.

Odpůrci Vladimira Putina znovu vyšli do ulic

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Odpůrci Vladimira Putina znovu vyšli do ulic. V Moskvě se sešlo kolem 20 tisíc lidí, tedy podstatně méně než při předvolebních protestech. Opozice označuje prezidentské volby za nelegitimní a obviňuje volební komisi z manipulací. Na četné narušení zákona poukázali i zahraniční pozorovatelé. Ruské úřady ale pochybení odmítají. Mítink se odehrál bez zásahu policie. Ta ale po jeho skončení několik lidí zatkla. Opoziční demonstrace rozehnala v Petrohradu a Nižním Novgorodě.

Lenka KABRHELOVÁ:
Rusko bude svobodné, nebyly to volby, tohle není prezident. Tisíce lidí s bílými stužkami a balónky znovu žádaly vypsání nových prezidentských i parlamentních voleb a zavedení politických reforem. "Musíme dál pokračovat v pokojných protestech a trpělivě vysvětlovat. Úřady pod tlakem nakonec budou muset povolit to, co je běžné v Evropě. Formovat politické strany a mít normální politický život," řekla Českému rozhlasu jedna z účastnic demonstrace, která byla znatelně menší, než předvolební mítinky. Opoziční lídři vyzvali veřejnost, aby neustávala v aktivitě. A slíbili vypracovat strategii dalšího postupu. Sergej Udalcov z hnutí Levá fronta pak ohlásil, že se opozice pokusí přivést v květnu před inaugurací prezidenta do ulic milion lidí. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Policie obvinila matku mrtvého kojence z týrání a ublížení na zdraví

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policie obvinila matku mrtvého kojence z týrání a ublížení na zdraví. 24leté ženě hrozí až 12 let vězení. Jejího čtyřměsíčního syna včera našli záchranáři bez známek života nedaleko Radvanic na Trutnovsku. Žena před tím na tísňovou linku ohlásila, že dítě někdo unesl. Případ sleduje náš reportér Martin Pařízek. Martine, už je tedy vyšetřování u konce?

Martin PAŘÍZEK:
Ne, rozhodně ne. Vyšetřování toho případu dál pokračuje. Celé odpoledne výslechy dalších svědků. Policie nechtěla některé podrobnosti dnes komentovat, a to například to, co vůbec vedlo ke smrti čtyřměsíčního kojence a jaké byly další okolnosti celého toho případu. Policie si nechává vyhotovit znalecké posudky a více by měla napovědět také soudní pitva. Kriminalisté teď připravují podnět na vzetí ženy do vazby. Z Trutnovska Martin Pařízek, Radiožurnál.

Poslanci sociální demokracie vyvolají hlasování o nedůvěře vládě

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Poslanci sociální demokracie vyvolají hlasování o nedůvěře vládě. Rozhodlo o tom dnes širší vedení strany. Už v úterý podá poslanecký klub žádost s potřebnými 50 podpisy. Podle jednacího řádu sněmovny by k hlasování mohlo dojít 21. března.

Jitka HANŽLOVÁ:
Pro svržení vlády nemá sociální demokracie ve sněmovně dostatek hlasů ani ve spojení s komunisty. S poslanci vládní koalice prý vyjednávat nebude. Hlavní je pro ně vyvolat hlasování.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Je potřeba dát jasně najevo, že s politikou vlády nesouhlasíme, je potřeba to dát jasně najevo na půdě Poslanecké sněmovny.

Jitka HANŽLOVÁ:
Řekl předseda strany Bohuslav Sobotka. Kromě obvyklých výtek, že kroky vlády v sociální a ekonomické oblasti nepřináší výsledky, mu teď nahrává i soud s některými členy Věcí veřejných.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Tato politická strana není standardní politickou stranou. Je to v zásadě mafiánská struktura.

Jitka HANŽLOVÁ:
Sociální demokracie doufá, že pokud jí tento tah vyjde a vyvolá předčasné sněmovní volby, mohly by být na podzim společně s komunálními a senátními volbami. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Své brány otevřelo Muzeum Ferrari

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Italská Modena zažívá velkou slávu. Své brány otevřelo Muzeum Ferrari. Postavené podle projektu světoznámého architekta českého původu Jana Kaplického. Dnes má muzeum výjimečně otevřeno až do půlnoci.

Lucie CHVOJKOVÁ:
Den "D" se musel bohužel obejít bez Kaplického. Zemřel nečekaně jen pár týdnů před položením základního stavebního kamene. Slavnostního ceremoniálu se dnes zúčastnila jak Eliška Kaplická, tak architekt Andrea Morgante, Kaplického dlouholetý blízký spolupracovník, který dovedl projekt do úspěšného konce. Muzeum citlivě kombinuje staré s novým. Vedle zrekonstruovaného rodného domu Enza Ferrariho, kde je zachycen příběh jeho života, dnes stojí nová ultramoderní budova. Návštěvníci si v ní mohou prohlédnout veterány Ferrari, které zapůjčili muzeu soukromí sběratelé. Pro Radiožurnál Lucie Chvojková, Modena.

Za rekordní cenu se dnes prodal obraz Josefa Lady

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Za rekordní cenu se dnes prodal obraz Josefa Lady Mikuláš, čert a anděl. Na první jarní dražbě aukční síně Dorotheum dal kupec za tento kvaš milion a 20 tisíc korun. To je nejvyšší cena, kterou kdo za Ladu zaplatil. Výjimečné dílo, které přišlo ze zahraniční soukromé sbírky, popsala ředitelka aukční síně Maria Gálová.

Mária GÁLOVÁ, ředitelka aukční síně Dorotheum:
Pochází z roku 44, takže z hodně pochmurné doby. Nicméně na tom líbezném námětu to vůbec není poznat a jedná se o dílko Mikuláš, anděl a čert a to dílo je speciálně i svým rozměrem, protože jsou známy jenom dva stejně veliké kvaše tohoto autora s podobným námětem a myslím si, že je to opravdová lahůdka.

Do Česka přichází jaro

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Do Česka přichází jaro. Příštích 30 dní by mělo být podle meteorologů teplo a mělo by i méně pršet.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Do 20.března bude ještě z počátku zataženo. Občas s deštěm a na horách může i sněžit. To pravé jarní počasí se sluncem pak slibuje především konec března. Teploty se vyšplhají až k 17 stupňům Celsia. Krátkodobě by se ale také mohlo zatáhnout a zapršet. Prvních 10 dní v dubnu se pak znovu mírně ochladí a přibude i srážek, říká Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Miloš DVOŘÁK, Český hydrometeorologický ústav:
Převládat by mělo oblačné, proměnlivé počasí s občasnými srážkami na horách přechodně i sněhovými. Ranní teploty 60, odpolední 713 stupňů Celsia.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Je ale třeba připomenout, že úspěšnost dlouhodobých předpovědí teplot je kolem 75 %. V případě srážek pak ještě méně, 65. Tereza Bartůňková, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio