Zlata Adamovská

25. prosinec 2009

Hostem svátečního dopoledního Radiožurnálu byla známá herečka Zlata Adamovská, která se v rozhovoru s Tomášem Pancířem nezapomněla zmínit o Vánocích a jejich významu, nechuti k pečení nebo o tradicích, kterých se drží. Mluvila ale i o herecké kariéře a zajímavých rolích, které ji potkaly. V sobotu 26. prosince bude hostem malíř a ilustrátor Adolf Born.

"Vánoce mám ráda, slavíme je s manželem, dětmi a mou maminkou," popisuje a dodává, že se umí docela jednoduše oprostit od předvánoční nákupní horečky. "Zjistím, co si blízcí přejí a pak s předstihem nakupuji, takže se vyhnu frontám," prozrazuje svůj recept na klidný advent Zlata Adamovská s tím, že hlavním smyslem Vánoc není zahrnování se věcmi.

"S babičkou jsem vždycky lila olovo, občas s rodinou pouštíme svíčky v ořechových skořápkách a krájíme také jablíčka," popisuje a nezapomene ani svou nechuť k pečení cukroví. "Tatínek byl cukrář, takže jsem měla výhodu a vždycky dostala cukroví od rodičů," přiznává.

Zlata Adamovská se zviditelnila účinkováním v seriálu Ordinace v růžové zahradě, v němž hraje už čtvrtý rok postavu doktorky Páleníkové. "Je to takový držák," říká a snaží se popsat, co diváky na roli doktorky Páleníkové přitahuje. "Možná je zajímavá barva, kterou postava má."

Zlata Adamovská sice přiznává, že je náročné neustále pracovat na seriálu, ale energii zatím má. "Nehraji jednu z hlavních postav, a tak mám čas i na jiné aktivity, což mě herecky okysličuje," vysvětluje.

Role doktorky Páleníkové je jen jednou z jejích lékařských rolí. Zlata Adamovská si už v mládí zahrála například v seriálu Nemocnice na kraji města, v němž se dostala k roli zdravotní sestry oznamující smrt doktora Štrosmajera.

V dopoledním vysílání se ale mluvilo i o seriálu Sanitka. "Tehdy bylo na natáčení víc času a pro diváky byl seriál větší podívanou, protože se nenatáčelo jen v ateliéru," domnívá se.

Zlata Adamovská odpovídala na otázky týkající se oblíbených vánočních pohádek, filmů a hereckých plánech do budoucna.

Záznam celého rozhovoru se Zlatou Adamovskou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.