Zjistila jsem, že mě strašně baví hrát policajtky, říká ke své roli v minisérii Pozadí událostí Martha Issová

3. říjen 2022

Do své poslední filmové role se prý doslova zamilovala. Herečka Martha Issová ve filmu Buko hraje postiženou mladou ženu. V rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou si ale také pochvaluje roli policejní vyšetřovatelka Lídy Stehlíkové v minisérii Pozadí událostí, kterou vysílala Česká televize. „U herectví mě vlastně baví úplně nejvíc to, že se můžu beztrestně vydávat někam, kam bych ve svém životě ani nenakoukla,“ popisuje herečka.

V minisérii Pozadí událostí hrajete vyšetřovatelku Lídu, je to vaše první role se zbraní. Kdo vás učil držet pistoli? Klára Melíšková říkala, že ji to učil kolega Hynek Čermák…

Je pravda, že v Hynkovi Čermákovi má každá žena velkou podporu co se týče těchle mužských záležitostí. Já jsem měla k ruce kolegu Tomáše Bambuška a ten na tom byl stejně jako já, co se týče vztahu ke zbraním. Tomáš svým charismatem dodá, je mužnej a maskulinní, ale je malíř a zbraněmi se nezabývá. Takže jsme byli v tomhle nedotčení.

Čtěte také

Měli jsme ale vynikajícího pana kapitána, měli jsme policajty, kteří s námi procházeli všechny situace – jak to vypadá, když jdete někam na místo, kde eventuálně hrozí nebezpečí, jak se otevírají dveře, jak držíte ruku na pistoli. Procházeli jsme veškerými situacemi, kdy jsme se snažili tvářit, že takhle to uděláme, chápeme to a je nám to vlastní. Dost jsme se u toho s Tomášem nasmáli, měli jsme u toho opravdu hodně srandy.

To jste se smáli sami sobě?

Sobě navzájem, Honza Hřebejk se nám taky smál. Přišlo mi to absurdní – nemám ráda zbraně a násilí, je mi to absolutně vzdálený, ale vlastně člověk to musí nějakým způsobem vnitřně přijmout. To je u herectví vlastně to, co mě baví úplně nejvíc, protože se můžu beztrestně vydávat někam, kam bych ve svém životě ani nenakoukla.

A zrovna Lída Stehlíková v Pozadí událostí byla jedna z takových postav, protože je to svět, o který se vůbec nezajímám, je mi to absolutně vzdálený. Ale zjistila jsem, že mě vlastně strašně baví hrát policajtky.

Když už člověk drží v ruce zbraň, tak má nějakou moc. Co se tímto způsobem naučí?

V podstatě pracuji tak, že musím jít nějakým způsobem přes sebe musím – najít místo v sobě, které si dovedu představit, že by se v takové situaci otevřelo. Není to tak, že si vymyslím postavu a tu potom ztvárním. Hledám v sobě tón, který by tomu mohl odpovídat.

Čtěte také

To, že k člověku přijde nějaký pocit moci, kterou nad ostatními má, protože drží zbraň a může ji použít, tak ona (Lída Stehlíková) nebyla tímhle člověkem. Byla někým, kdo jde tuto práci dělat proto, aby společnost byla trochu lepší.

Byla lesba, žila ve vztahu se ženou, se kterou čekaly dítě. Vychovávaly spolu dceru, kterou měla Lída z předchozího vztahu s nějakým mužem, který nedopadl dobře. A já si přestavovala, že to je člověk, který věří, že může být líp, a proto dělá tuhle práci.

Co všechno se Martha Issová musela naučit kvůli svým rolím ve filmech, seriálech nebo v Dejvickém divadle? A v čem pro ni byla výzvou zatím poslední role ve filmu Buko? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , prh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.